THY’nin 'kırmızı ruj' Polemiği

TÜRK Hava Yolları’nda (THY) kabin memurlarının kullanacakları ruj renklerine standart getirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Nisan 2013 15:18
THY’nin 'kırmızı ruj' Polemiği

Pastel tonların kullanılmasını isteyen yeni yönetmelikte kırmızı, bordo, pembe ve diğer frapan renklerle yapılan makyaj yasaklandı. THY'nin bu kararını Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin sert bir dille eleştirirken, yasağı 'sapıklık' olarak değerlendirdi.

Uçakta görev yapan hostes yani kabin memurlarının bağlı olduğu Kabin Hizmetleri Başkanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte, makyajın zorunlu olduğuna dikkat çekilerek kullanılacak ruj renginin tene uyumlu, pastel tonlar olması istendi. Makyajın yanı sıra saçlarla ilgili talimatta ise tepeden yapılacak topuz, peruk yasaklandı. Takılacak tokaların standartları da belirlendi.

HANGİ HAVAYOLU NEYİ YASAKLIYOR?
Havayolu şirketleri, bu tür kurallarla makyaj ve saçta belirli bir standardı oluşturmayı hedefliyor. Örneğin Singapur Havayollarında kabin memurları sadece koyu kırmızı oje kullanıyor. Diğer renkler yasak. Genellikle tüm şirketlerde frapan makyajlara izin verilmiyor.

KIRMIZI YASAK MI?
Bu konuda farklı yaklaşımlar var. Örneğin ABD’deki havayolu şirketleri kabin ekiplerinin kırmızı ruj kullanmasını istiyor. 10 bin metrede dışarıdan çok güçlü ışık nedeniyle kabin ekiplerinin iyi makyaj yapması, bazen çarpıcı renk kullanımı tavsiye ediliyor. Kötü yapılmış bir makyajın ise yüzü çok yorgun gösterdiğine dikkat çekiliyor.

İngiliz Virgin Atlantic Havayolları'ndaki kabin memurları havayolunun ana rengi olan kırmızı ruj kullanıyor. Yolcuların bu ruja büyük talep göstermesi nedeniyle 'Upper Class Red' adı altında bu ruju marka haline getiren Virgin Atlantic Havayolları, rujları 15 sterlinden (yaklaşık 42 TL) satıyor.

ÖNCEKİ YASAKLAR DA TARTIŞILMIŞTI
THY bundan kısa süre önce de 7 ülkede 10 noktaya yapılan yurtdışı seferlerde ve Business Class'ta içki servisini kaldırma ve uçak içinde hosteslerin hareket kabiliyetini kısıtlayan kıyafet kreasyonlarıyla kamuoyunda yine yoğun tartışmalara neden olmuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.