THY'ye Grevinde Gelişme

THY'deki grev bugün 8'inci gününe girerken, Hava-İş Sendikası son teklifini THY yönetimine yazılı olarak sundu. THY Yönetim Kurulu sendikaya sözleşmeyi imzalaması için bugüne kadar süre tanımıştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mayıs 2013 15:15
THY'ye Grevinde Gelişme

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile Türk Hava Yolları ( THY ) arasında yaşanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) anlaşmazlığı üzerine sendikanın ilan ettiği grev 8. gününe girerken taraflar arasında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Daha önce sendikayı "22 Mayıs'a kadar sözleşmeyi imzalamaya" davet eden THY yönetiminin bu çağrısına karşılık, sendika da tam 22 Mayıs günü (bugün) yeni bir teklifle karşı atağa geçti.

THY yönetiminin ‘22 Mayıs tarihine kadar sözleşmeyi imzalamaya’ davet ettiği Hava-İş Sendikası, bu sürenin son gününde yeni bir teklif sundu ve ihtilafa neden olan 24. Toplu İş Sözleşmesini, “öngördüğü şartlarla birlikte imzalamaya hazır” olduğunu bildirdi.

Sendikanın internet sitesinde "Hava-İş’in Grevin Çözümü İçin Yeni Bir Bütünsel Teklif Sundu" başlıklı açıklamasında anlaşmazlığın en önemli bölümü olan ve işten çıkartılan 305 kişinin iadesini ilgilendiren sorunun çözümüyle ilgili teklifte, "Ayrıca işe iade kararı onanmış veya işe iade mahkeme kararları henüz Yargıtay’ca onanmamış veya mahkemesi henüz sonuçlanmamış bu üyelerimizden kendi gönüllü taahhüdü ile hukuki haklarını talep eden üyelerimizin bu haklarının ödenmesinin garanti edilmesi" ifadelerine yer verildi.

THY ve Hava-İş arasındaki toplusözleşme anlaşmazlığında, ücretlere yönelik zam oranlarının yanı sıra daha önce işten çıkarılan 305 personelin iadesi konusu da yer alıyordu. Sendika 305 çalışanın tamamı için işe iade istiyordu. Ancak bugün yayınlanan yeni öneride, bu 305 kişiden kendi isteğiyle ayrılmak isteyenlerin haklarının (tazminat, geriye dönük ücretler vs.) ödenmesi de yeterli görüldü.

GENEL MÜDÜRLÜK ÖNÜNDE EYLEME DEVAM
Bu arada THY çalışanları grevin ilk gününde başladıkları THY Genel Müdürlüğü önündeki protestolarını grevin 8. günü olan bugün de sürdürüyor.

Dün, THY Yönetim Kurulu'nun Hava-İş Sendikası ile anlaşma sağlanamaması halinde uygulanacak B planını görüşmek üzere toplandığı saatlerde. Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin de THY Genel Müdürlüğü önünde toplanan sendika üyeleri ve çalışanlara seslenmiş, THY çalışanlarının haklarının elinden alındığını ve bu hakların yeniden kazanılması taleplerinin kamuoyuna farklı yansıtıldığını söylemişti.

Yönetimin, ‘sendikayla anlaşılamaması durumunda kendi belirledikleri ücretle yola devam edeceğini’ açıklamasına da değinen Ayçin, “Bu iş yerinde bir sendika var. Sen kendi belirlediğin bir rakamı çalışanlara vereceksin. Sendikaya rağmen böyle bir şey yaparsan o zaman bak bakalım bu toplu iş sözleşmesi bitiyor mu, bitmiyor mu” demişti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.