Tıbbi Bitkide İlkel Hasat Dönemi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi, tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadında, taşınmasında, harmanında ve temizlenmesindeki olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve bilimsel yöntemleri yerleştirmek amacıyla bir araştırma projesi başlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ekim 2011 13:23
Tıbbi Bitkide İlkel Hasat Dönemi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi, tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadında, taşınmasında, harmanında ve temizlenmesindeki olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve bilimsel yöntemleri yerleştirmek amacıyla bir araştırma projesi başlattı. Projeyi yürüten ekipte yer alan Yrd. Doç. Dr. Deniz Yılmaz, Akdeniz Bölgesi'ndeki tıbbi ve aromatik bitkileri kapsayan çalışmanın 3 yıl süreceğini söyledi.

Türkiye'nin çok değerli ihraç ürünleri arasında yer alan ve halen ilkel şartlarda hasat edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin, harmanlama ve ayırma düzeninde daha bilimsel ve teknik yöntemlerin belirlenmesi ve geliştirilmesi için bir proje başlatıldı. SDÜ Ziraat Fakültesi'nin yürüteceği proje, TüBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı tarafından destekleniyor.

SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Yılmaz, "Proje sayesinde, tıbbi ve aromatik bitkilerin harmanlama ve temizleme sorunu ortadan kalkacak. Bu çalışmayla, üretimde kullanılan iş gücü azalırken, bitki verimi ve kalitesi de artacak" dedi. Araştırma ile elde edilecek sonuçların literatüre katkı sağlayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, proje ile ilgili şu bilgiyi verdi: "Bu çalışmada, bölgemiz ve ülkemiz için önemli ekim ve ticaret potansiyeline sahip kekik, lavanta, adaçayı ve biberiye bitkilerinin özelliklerine bağlı harmanlama ve ayırma düzeni içeren bir prototip gerçekleştirilecek. Geliştirilen prototipin harmanlama parametreleri ve ayırma parametreleri belirlenecek. Hasat harman mekanizasyonu, tarımsal üretimdeki en önemli aşamalardan birisidir. Yıllardır gelişerek süren bu konu, özellikle tahıl ve baklagillerin hasat harman mekanizasyonu alanında yoğunlaşıyor. Fakat son yıllarda, farklı ürün grupları için de farklı hasat harman sistemleri denenmeye başlandı. Bu ürün gruplarından birisi de, tıbbi aromatik bitkiler grubu. Tıbbi aromatik bitkiler ile ilgili hasat harman mekanizasyonu tam olarak yapılamıyor. Bu bitkilerin hasadı Elle ya da biçerbağlarla çiçeklenme döneminde yapılıyor, harmanı ise belirli bir süre kurutulduktan sonra birbirine çarparak gerçekleştiriliyor. Proje, bütün bu olumsuzluklara son vermeyi amaçlıyor" dedi.

Tıbbi ve aromatik bitkiler ilaçtan gıdaya, baharattan boyaya, kozmetikten parfüme kadar birçok alanda kullanılıyor. Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilerin dış satımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye'de doğadan toplanarak iç ve dış ticareti yapılan 347 tür bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.