Tıp Fakültesi’nde Ücretsiz Deri Muayenesi Yapıldı

SDÜ Tıp Fakültesi, Euromelanoma organizasyonu kapsamında Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniğinde, deri kanserlerine dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla deri kanserlerini tarama amaçlı ücretsiz deri muayenesi yapıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Haziran 2013 23:32
Tıp Fakültesi’nde Ücretsiz Deri Muayenesi Yapıldı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahide Baysal Akkaya ve Asistan Dr. Gonca Meriç, tarama için başvuran kişileri muayene ederek gerekli durumları el dermoskobu ve videodermoskop (deri yüzey mikroskobu) ile muayene yaptılar.

Prof. Dr. Vahide Baysal Akkaya deri kanserleri ile ilgili olarak şunları söyledi, “Bütün kanserlerde olduğu gibi deri kanserlerinde de erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcı olmaktadır. Diğer kanserlerden farklı olarak deri kanserleri görülebilir ve erken dönemde yakalanıp tedavi edilebilir. Deri kanserlerinin oluşumunda güneş önemli rol oynar. Çocukluktan itibaren güneşin zararlı etkileri birikerek ileri yaşlarda deri kanserine yol açabilir. Bazı deri kanserlerinde özellikle çocukluk çağında geçirilmiş güneş yanıkları önemli rol oynar. Özellikle açık renk derili, açık renk gözlü kişilerde, ailesinde veya kendisinde deri kanser, öyküsü olanlarda güneşten çok dikkatli şekilde korunulmalıdır. Bunun için güneşin şiddetli olduğu 11.00-15. 00 saatleri arasında mecbur olunmadıkça güneşe çıkılmamalıdır. Güneşli havalarda yaz kış güneşten koruyucu kullanılması faydalı olabilir. Güneşten koruyucularda 30 faktör ve üzeri tercih edilmeli, güneşe çıkılmadan 30 dakika önce sürülmeli ve 3-4 saat aralarla tekrar edilmelidir. Bunun dışında sıkı dokunmuş ince giyişiler de korunmada fayda sağlayabilir. Ancak giysilerin kuru olması önemlidir. Deniz kenarında ıslak giysilerle oturulmamalıdır. Deri kanserlerinin erken tanısında kişinin kendi derisini belli aralıklarla muayene etmesi önemlidir. Özellikle yüz el sırtları, kollar gibi sürekli güneşe maruz kalan alanlarda uzun süre devam eden yaraların olması, benlerde renk ve şekil değişikliklerinin olması benin büyümesi kaşınması kanaması deri kanseri açısından uyarıcı olabilir. Afişimizde yazdığı gibi ‘Deri kanserleri görülür, farkedip yok etmeniz gerekmektedir’

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.