TKDK Güneşe Yatırımı Destekleyecek

TKDK Güneşe Yatırımı Destekleyecek

Yayınlanma:
TKDK Güneşe Yatırımı Destekleyecek

IPARDII Programında yenilenebilir enerji yatırımlarına destek verecek olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı proje onay ve kabul yetkisi verdi. Kasım ayı içinde açılması beklenen IPRADII kapsamında Isparta TKDK'ya ciddi miktarda güneş enerjisi projesi gelmesi bekleniyor. Isparta yıl boyu en fazla güneş alan ve güneş ışınlarını en iyi açı ile alan iller arsında yer alıyor.

Isparta’da giderek artan güneş enerjilimesinden elektrik enerjisi üretmeye yönelik yatırımların hızlanarak artacağı görülüyor. TKDK IPARD II kapsamında güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmeye yönelik yatırımlara 300 milyon Avro'nun üzerinde hibe vermeye hazırlanıyor. Kasım ayında açılaması planlanan IPARD II kapsamında verilecek yenilebilir enerji kaynaklarına destek sürecinde de yatırımcılara kolaylık sağlanacak. Bu kapsamda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından TKDK'ya Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkisi verildi. Yetki daha önce TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ gibi enerji sektöründeki kurumlar eliyle veriliyordu. TKDK'ya Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkisi verilmesi ile ya¬tırımcıların bürokratik işlerini daha hızlı bir şekilde yapabilecekleri belirtiliyor.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan geçtiğimiz gün TKDK İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. IPARD I hibe destek programı kapsamında Isparta’da TKDK aracılığıyla gerçekleştirilen yatırımlar ile IPARD II kapsamında desteklenecek sektörler, yenilikler ve değişen hibe destek oranlan konularında bilgi alan Vali Özkan ve TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü IPARD II programında Isparta’dan daha fazla proje kabulü için yapılabilecekler konusunda görüş alışverişinde bulundular.

KAMUYA %100 HİBE DESTEĞİ
TKDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının oluru ile ElektrikTesislerinin Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkilendirilmesi hakkını kazandı. Bu yetki ile projelerin bekleme süresi en aza indirilmiş olup, yatırımlar daha hızlı faaliyete geçmiş olacak.

Kurumu (TKDK), IPARD II Programı kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleyecek. Tarımsal işletmelerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak için yapacakları projelere, projeye esas destek hibe oranınca; belirli kamu tüzel kişiliklerine ise (Belediyeler, Köy İdareleri, İl Özel İdareleri, Organize Tarım Bölge Yönetimi, 5355 No'lu yasaya göre kurulan Birlikler) yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji hibe desteği verilecek.

BÜROKRATİK PROSEDÜR KOLAYLAŞTI
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD II programı kapsamında yenilenebilir enerjiye pek çok farklı alanda destek verecek. Kurum toplamda 300 milyon Avro'nun üzerinde hibe vermeyi planlıyor. Yenilebilir enerjiye verilecek bu desteğin oluşturacağı katma değer ve yatırımcı katkısıyla birlikte 500 Milyon Avro'nun üzerine çıkması bekleniyor. Kuruma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkilendirilmesi hakkı verildi. Bu yetki ile tarımsal işletmelerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak için yapacakları projeler ile belirli kamu tüzel kişiliklerine verilecek desteklerde proje onay bekleme süresi minimum süreye inecek, yatırımlar bir an önce hayat bulacak.

GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOGAZA DESTEK
Hâlihazırda TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ gibi enerji sektöründeki kurumlar tarafıdan kullanılan Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay yetkisi, IPARD II Programı sürecinde TKDK tarafından da kullanılacak. Böylece yatırımcılarımızın taleplerine daha hızlı ve etkin bir şekilde cevap verilebilecek. IPARD I Programı kapsamında sadece güneş enerji sistemleri desteklenirken IPARD-II Programında ise güneş enerji sistemleriyle birlikte rüzgâr, biyogaz ve jeotermal enerji sistemlerine de destek verilecek. Isparta’nın yıl boyu güneş görmesi nedeniyle özellikle güneş enerjisinden elektrik üretmek için önemli miktarlarda proje kabul edeceği düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.