Tomografi 50 hastadan birini kanser ediyor

Isparta Davras Sirene Otel’de düzenlenen “Nükleer Tıp” toplantısında nükleer tıpta kullanılan cihazlar ile ilgili bilgiler verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Mart 2011 10:18
Tomografi 50 hastadan birini kanser ediyor

Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Uğur, tomografinin kanser olma riskini artırdığını, ama her tomografi çektirenin de kanser olmayacağını söyledi. Uğur, Isparta Davras Sirene Otel’de düzenlenen “Nükleer Tıp” toplantısında nükleer tıpta kullanılan cihazlar ile ilgili bilgiler verdi.

Nükleer tıpta, hastalığın tanısının konulduğunu ve tedavisinin de yapılabildiğini belirten Uğur, son teknoloji ürünü olan hibrit görüntüleme cihazlarıyla kanser, beyin hastalıkları, alzheimer, bunama ve kalp hastalıklarına erken tanı koyduklarını, tiroid kanseri, tiroid hastalıkları, karaciğer tümörleri, lenf bezi kanseri gibi hastalıkların tedavisini yapabildiklerini söyledi.

15 saniyede 4 yıllık radyasyon

Tomografiye karşı olmadıklarını ancak, gereksiz yere tomografi çekimine karşı olduklarını belirten Uğur, tomografi çekimlerinde radyasyona maruz kalan hastada kanser olma riskinin bulunduğunu söyleyerek, “Bir tomografi çekimi sırasında, 15 saniye içerisinde 12 milisievert (mSv) radyasyon alırsınız.
Yaklaşık 3-4 yılda alacağınız doğal radyasyonu 15 saniye içerisinde alırsınız. Bunda kanser olma riski vardır. Sizin kromozomlarınıza zarar verme riski vardır. Ancak her tomografi çektiren insan kanser olacak demek değildir. Sadece riski arttırıyorsunuz. Mesela bir sigara içen insan akciğer kanseri olacak değil. Ama bir risk getirir. Ama eğer günde iki paketten 30 yıl sigara içerseniz akciğer kanseri olma ihtimali çok yükselir” dedi.

Kansere yol açıyor

Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seyfettin Ilgan da bir kanser vakasında tanıyı koyabilmek için hastaya radyasyon verildiğini belirterek, şunları söyledi: “Bir kanseri tedavi ederken bir başkasına neden olma ihtimali var. Bir kanseri tedavi etmezseniz ortalama yaşam süresi 2-3 yıl iken o kanseri tedavi ederek 10-15 yıla çıkarabilmek mümkün. Yeterince yüksek dozda radyasyon maddelerine maruz kalınırsa, aldığınız radyasyon başka bir kanseri tetikleyebilir. Uzun vadede özellikle kemik iliği tümörleri gelişebilir. Yalnız bunlar, çok yüksek dozdaki uygulamalarda karşılaştığımız durumlar ve bu hastalığı tedavi etmemenin riski daha büyük olduğu için bu riski göze alıyoruz. Bunların hepsi bir kar zarar hesabı.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.