Toplam Zarar 205 Milyon TL

Toplam Zarar 205 Milyon TL

Yayınlanma:
Toplam Zarar 205 Milyon TL

Isparta merkez ve ilçelerinde başta elma ve kiraz olmak üzere gül, kayısı ve şeftali bahçeleri, 24 Nisan da sıfırın altında 6 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı sebebiyle oluşan don olayından büyük zarar gördü.

İlimizin temel geçim kaynağı ve ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden olan elma, kiraz, gül, kayısı ve şeftali de başta Gelendost ve Uluborlu olmak üzere Senirkent, Gönen, Yalvaç ve Merkez ilçede don olaylarından zarar gören alanlar ağırlıklı olarak bulunmaktadır. İlimiz için ekonomik değere haiz olan beş üründe %30-100 arasında don zararı tespit edilmiş olup toplam 303 bin dekar meyvelik alanın 217 bin dekarlık kısmında zarar tespit edilmiş olup toplam 205 milyon TL maddi zarar söz konusu,
Ayrıca elde edilen tüm veriler Isparta Valisi Vahdettin Özkan tarafından oluşturulan İl Kriz Koordinasyon Merkezine ve Bakanlık düzeyinde gerekli mercilere iletildi.

TARSİM Eksperleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra tarım sigortası yaptırmış olan üreticilerimizin zararları TARSİM tarafından karşılanacaktır. Ancak TARSİM kapsamında bitkisel üretim ile ilgili olarak sigorta poliçesi yaptırma oranı oldukça düşüktür. Bunların nedeni ise TARSİM’ in meyvede çiçeklenme öncesi oluşacak don zararını teminat altına almaması ve üreticilerimizin arazilerinin yüzde 70’e yakın dededen babadan intikal eden yerler olduğundan sigorta yaptırmamakta.

Zirai dondan dolayı mağdur olan ve tarımsal kredi kullanan üreticilerimizin borçları 10 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile bir yıl süre ile ertelenecek.

İlimizde ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ ye kayıtlı çiftçimiz 21 bin dir. Bu oran toplam çiftçi sayısının yaklaşık %30’ una tekabül etmektedir. Kayıtlı olmayan çiftçilerimizle birlikte 60 bin civarında çiftçi sayısıyla ilimiz nüfusunun yarısı bu zarardan direk etkileneceğinden toplumsal bir vaka olarak karşımıza çıkmakta.

Son üç yıldır özellikle Uluborlu, Senirkent ve Yalvaç ilçelerimizde üst üste meydana gelen dolu ve don zararından dolayı üreticilerimizin tek geçim kaynağı meyvecilik olması nedeniyle ciddi toplumsal ve maişet noktasında sıkıntılara neden olacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum