Torosgaz Dert Yandı

Torosgaz Şirket Müdürü Oktay Küp Doğalgaza geçme zamanının geldiğini çarpıcı örneklerle verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Aralık 2010 18:22
Torosgaz Dert Yandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) 28 Haziran 2036 tarihine kadar Isparta, Burdur, Gönen ve Bucak'ın doğalgaz dağıtım lisansını alan Torosgaz AŞ'nin Genel Müdürü Oktay Küp, hava kirliliğinde 1. Derece Riskli Bölge'de yer alan Isparta'nın daha radikal önlemler alması gerektiğini savundu.

1000 m2'yi geçen yapılar ile özel mülkiyetlerde doğalgaz kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirten Makine Mühendisi Küp, buna gerekçe olarak da Türkiye'nin de altına imza koyduğu KYOTO Protokolü'nü gösterdi.

TARAFIM, AMA DOĞRUYUM
Temiz enerji kaynağı doğalgaz lisansı nedeniyle konunun tarafı olduğu için kendisini yanlış anlayanların çıkacağını bile bile konuşacağını belirten Genel Müdür Küp, çarpıcı tespitler ve uyarılarda bulundu. Bu önlemler ve mevcut yapı ile İsparta'nın hiçbir zaman hava kirliliği açısından riskli bölgeden çıkamayacağını öngören Makine Mühendisi Küp, "Oysa temiz hava soluma isteği İnsan Hakları güvencesi altındadır" dedi.

BURDUR KADAR OLAMADIK
Genel Müdür Küp, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burdur, 2011 yılından itibaren kamu kurum ve kuruşlarının yanı sıra 1000 m2'yi geçen yapılarda temiz enerji kaynağı olan doğalgazı kullanma zorunluluğu getirdi. Yine Burdur, 2012 yılından itibaren tüm konutlarda da doğalgaz kullanma zorunluluğunu hayata geçirecek.

ISPARTA NE DURUMDA?
Isparta, daha önce kamu kurumları ve ilk, orta dereceli okullar ile yükseköğretim kurumlarında doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirmişti. Yine Mahalli Çevre Kurulu (MÇK), 1000 m2'yi geçen yapılarda ısı ve enerji kaynağı olarak doğalgazı zorunlu hale getirmişti. Ancak İsparta İdare Mahkemesi bu kararın yürütmesini durdurmuştu. Ardında ilgili makamlar yeni bir adım atmadı.

TARTIŞMA YARATACAK AMA GERÇEKLER ACIDIR
Isparta'nın hava kirliliği değerleri açısından 1. Derece Riskli Bölge'de yer aldığına dikkat çeken Torosgaz AŞ Genel Müdürü Makine Mühendisi Oktay Küp, Türkiye'nin de altına imza koyduğu KYOTO Protokolü normlarını bu yapıyla hiçbir zaman yakalayamayacağını öngördü. Küp, şöyle konuştu: "Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında dünya devletleri KYOTO Protokolü imzaladı. Bu protokole Türkiye'de imza attı. Protokol kapsamında 2010 yılında şehirlerdeki partikül madde oranı m3'te 400'den 360'a çekildi. Kükürt dioksit oranı 200'den 180'e düşürüldü. Ve bu 2014 tarihine kadar her yıl düşürülecek. İsparta, bu değerleri karşılayamadığı sürece kirlilik sınıfından çıkamayacak. Sorun hiçbir zaman bitmeyecek. Rutin önlemlerle bu işi çözemeyeceğimiz aşikâr. Daha radikal tedbirler almak zorundayız. Yoksa 2015 yılında dahi KYOTO Protokolü standartlarını yakalayamayız. Hep kirlilik değerleri açısından üstte kalırız.Temiz bir hava solumak ayrıca İnsan hakları güvencesi altındadır. Bunun için Mahalli Çevre Kurulu'na, yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Biz de bu yöndeki sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Temiz enerji kaynağı doğalgazın yaygınlaştırılması için çaba gösteriyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum