Trafikte Af Yok!

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2013 yılı eylem planı kapsamında, tüm Türkiye genelinde emniyet kemeri, hız denetimi, kask denetimi konularına ağırlık verilecek. Konuyla ilgili Isparta’da ciddi bir

Yayınlanma:
Trafikte Af Yok!

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2013 yılı eylem planı kapsamında, tüm Türkiye genelinde emniyet kemeri, hız denetimi, kask denetimi konularına ağırlık verilecek. Konuyla ilgili Isparta’da ciddi bir çalışma başlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2013 yılı eylem planı kapsamında, tüm Türkiye genelinde emniyet kemeri, hız denetimi, kask denetimi konularına ağırlık verilecek. Bu kapsamda emniyet kemeri bilincini kazandırmak ve emniyet kemerinin önemine dikkat çekmek için İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Valilik önünde simülasyon aracı ile öğrencilere ve vatandaşlara uygulama yaptırıldı.

Hızla giden aracın takla atması halinde içerisindeki yolcuların emniyet kemeri takmadan neler yaşadığını anlatan simülasyon aracının uygulama anında emniyet kemerini takmayan vatandaşlar aracın içinde şekilden şekilde girerek zor anlar yaşadı. Daha sonra emniyet kemerini takan yolcuların araç takla atmasına rağmen emniyet kemeri sayesinde savrulmadıkları görüldü.

Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Enis Bilir, Türkiye’de yaşanılan kazalarda ölümleri rakamlarla gözler önüne serdi. Hedeflerinin bu uygulama ile emniyet kemeri takılmasını yüzde 20 artırma olduğunu ifade eden Bilir, “Eylem planı kapsamında Trafik Güvenliği Toplantısı yapılmış, bu toplantı sonucunda trafik kazalarını azaltmak amacıyla eylem planı ortaya konulmuştur. Bu eylem planı şu an için tüm Türkiye’de uygulanmaya başlamıştır. Türkiye’de 2012 yılında 1 yıl içinde toplam 130 bin kaza meydana gelmiştir.

Bu kazalarda ortalama 2 bin 500 kişi hayatını kaybetmiş, 250 bin kişi yaralanmıştır. Gün içinde 1 saatte ise geçen yıl 15 adet kaza meydana gelmektedir. Günde ortalama 25 kişi yaralanmaktadır, 5 kişi hayatını kaybetmektedir. Dolayısıyla bu kazaları azaltmak, ölümleri, yaralanmaları azaltmak amacıyla eylem planı gerçekleştirilmiştir.

Bu eylem planı doğrultusunda Türkiye’de emniyet kemeri, hız denetimi, kask denetimi konularına ağırlık verilecektir. 2013 yılı, Türkiye’de emniyet kemeri ve hız denetimi yılı ilan edilmiştir. Bu çerçevede tüm Türkiye çapında radarlar günde 24 saat çalışacak, ortalama günde 14 saat radarla hız denetimi yapılacak. Bunun 8 saati gündüz, 6 saati gece yapılacak. Bu uygulamaların yaklaşık %60’ı plakasına, diğerleri de durdurularak yapılacaktır.

Bu doğrultuda, emniyet kemerinin de %20 artırılması hedeflenmektedir. 2020 yılında da %50 oranında artırılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda Sayın Valimizin başkanlığında Isparta’da eylem planını başlatacağız. Trafik Eğitim Araştırma ve Daire Başkanlığından Sayın müdürümüzün desteği ile emniyet kemeri simülatörü getirtilmiştir. 6 Mayıs tarihine kadar 1 hafta boyunca okullarımızda, vatandaşlarımıza eğitim planlamaktayız. Bunun sonucunda kazaların azaltılmasını hedeflemekteyiz. Emniyet kemerinin, kask takmanın ne kadar önemli olduğunu vatandaşlarımıza anlatmak istiyoruz” dedi.

EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR
Öte yandan emniyet kemeri simülatörü uygulamasına dahil olarak yaşadıklarını anlatan araç sürücüsü ve yolcular; “Senaryo gereği emniyet kemerini takmamamız gerekiyordu. O şekilde mekanizma çalıştığı andan itibaren aracın belirli bir ivme kazanması ile birlikte tamamen kontrolümüzü kaybettik aracın içerisinde. Tutunmaya çalıştığımız her yer, size cevap vermiyor.

Aracın içerisinde ‘ben buraya tutunurum, sağlam olurum’ şeklindeki kanaatler tamamen yanlış. Kesinlikle bir yere tutunamıyorsunuz ve araç sizi istediği şekilde yönlendiriyor. Kafanızı, herhangi bir yere çarpmama olasılığınız yok. Onun için vatandaşlarımızdan, yaşadığımız bu deneyimi aktarmak, kamu görevlilerine yardımcı olmak vatandaşlık görevlerinden birisi. Burada öğrencilerin olması da çok iyi düşünülmüş.

Onlar en azından gittikleri yerlerde ebeveynler başta olmak üzere tüm yakınlarına bunları anlatıp, emniyet kemeri kullanılmasını yaygınlaştırılmasını sağlayacaklardır. Emniyet kemeri kesinlikle hayat kurtarıyor. Bu yaşadığımız tecrübeden bunu anladık” şeklinde konuştular.
KAZASIZ VE HATASIZ BİR YIL DİLİYORUM
Diğer taraftan Vali Memduh Oğuz ise trafik emniyeti ile ilgili çok güzel bir hadiseye şahit olduklarını belirtti. İl Emniyet Müdürlüğü’nün, titizlikle yapılan trafik hizmetlerine bir yenisini daha eklediğini ifade eden Vali Oğuz, “Emniyet kemeri kullanımı konusunda vatandaşın dikkatini çekmek, emniyet kemeri takan ile takmayan arasındaki farkı net biçimde ortaya koymak için bu çalışmayı başlattı.

Bu uygulama, vatandaşlara daha geniş zamanda gösterilmek üzere devam edecek. Hem il emniyet müdürümüzü, hem de trafik yetkilisi arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Vatandaşlarımıza da, kazasız, hatasız bir yıl temenni ediyorum” diye konuştu.

HIZLI GİTMEK ÖMRÜ KISALTIR
Uygulamayı izleyen öğrenciler ise, “Sürücüler neden hızlı gidip de kendi ömürlerini kısaltmaya çalışıyorlar. Yavaş gidip sağ salim gideceği yere varmak yerine, hızlı gidip kendi ve çevrelerindeki insanların hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Hızlı gitmek, yolu azaltmaz ömrü azaltır. Emniyet kemerlerini niye takmıyorlar ki? Hayatlarını boşu boşuna riske atıyorlar. Yaşanacak güzel şeyler varken niye hayatlarını tehlikeye atıyorlar” yorumunda bulundular.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum