Tüm Türkiye “Isparta Ev Ekmeği “ Yiyecek

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, yeni tebliğe göre tüm Türkiye artık “Isparta ev ekmeği” yiyeceğini belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Şubat 2013 10:18
Tüm Türkiye “Isparta Ev Ekmeği “ Yiyecek

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç yaptığı açıklamada, dünyada 52 ülkede ekmek üretiminde kullanılan unun, doğal vitamin ve mineral gibi çok önemli besin değerleriyle desteklendiği veya buğdayın doğal yapısında bulunan lif, vitamin ve mineral açısından çok zengin olan kepek ve ruşeymle zenginleştirildiğini, gerekli birçok besin değerinin ekmek tüketirken alındığını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni yayınlanan “un tebliği”ne ‘’Ekmek ve Ekmek çeşitleri Tebliği’’ ne göre ekmek üretiminde kullanılan unun kalitesi ve ekmek kalitesi yıllardır Isparta’da üretilen “Isparta Ev Ekmeği” standartının aynısı olduğunu belirten Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, yeni tebliğe göre tüm Türkiye artık “Isparta ev ekmeği” yiyeceğini belirtti.

“Isparta Ev Ekmeği” için Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduklarını belirten Başkan Kaçıkoç, Isparta’nın geleneksel değeri olan ev ekmeğine sahip çıktıklarını belirterek bir ay içinde tescil işleminin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Isparta Ev Ekmeğinde birçok ayırt edici özellikleri bulunmaktadır. Maddeler halinde ele alırsak, Buğday mineral ve vitaminler açısından zengin bir besindir. Ancak bu mineral ve vitaminlerin büyük bir kısmı kabukta (kepekte) bulunmaktadır. Fabrikalarda unlar, öğütülme esnasında kepeğin büyük bir kısmı ayrılmaktadır. Un ne kadar beyazlatılırsa besleyici özelliğini de o kadar yitirir. Isparta ekmeğinde kepek oranı yüksek unlar (Kül miktarı: 1.25) kullanıldığı için besleyicilik oranı yüksektir ve sağlıklıdır. Beyaz ekmeklerde kullanılan unun kepek miktarı (kül miktarı : 0,65 – 1,10) Isparta Ev Ekmeğinde kullanılan una göre oldukça düşüktür.

Isparta Ev Ekmeğinde kullanılan maya (sürekli tazelenerek çoğaltılır) doğaldır. Ticari mayalar oldukça az, katkı maddeleri ise hiç kullanılmadığı için lezzetlidir. Dayanma süresi uzun olduğundan dolayı geç bayatlamaktadır. Dilimler bölününce birkaç gün geçtiği halde kırıntı oluşturmamaktadır.

Kullanılan doğal mayanın tutulması, çoğaltılması ve hamurun içerisine karıştırılacak oranın belirlenmesi ustalık ve tecrübe gerektiren bir iştir. Ahilik usulüyle bu nesilden nesile aktarılır.

İklim şartları uygun olduğu için Isparta Ev Ekmeğinde ortalama 1. fermatasyon (Tekne mayalanması) 35 – 45 dak. Ve 2. fermantasyon (Pasa mayalanması) 45 – 60 dak arasında olup normal ekmeklere nazaran oldukça uzundur. Genel olarak çok sıcak havalarda hamur çabuk kabarır; çok soğuk havalarda da hamur gelişmez. Bu sebepten Isparta iklim şartları, Isparta Ev Ekmeğinin üretiminde ayırt edici uygun şartları oluşturmaktadır. Normal ekmeklerde fermantasyon süreleri ortalama 10 – 25 dak arasındadır.

Kepek oranı ve dolayısıyla lif oranı yüksek olduğu için kişilerde tokluk hissi verir.
Ekmekte kullanılan haşhaş, Yalvaç, Gelendost bölgesinden elde edilir.Ekmeğe ayrı bir lezzet ve besleyicilik katar.

Isparta, yağış alan Göller Bölgesinde olması ve dağlarla çevrili bir alanda bulunmasından dolayı kullanma suyu, orta sertliğe yakın yumuşak bir sudur. Bu su Isparta Ev Ekmeğinin lezzetini ve hamur özelliklerini ayrıca artırmaktadır. Hamurda orta sertlikte sular tercih edilmektedir. Bu da Isparta da doğal olarak bulunmaktadır. Genel olarak Isparta sularının sertlik derecesi, Fransız sertlik derecesi cinsinden 18 - 20 FR civarıdadir.
. Pişme süresi ekmeğin büyüklüğüne göre 45–60dak arasında olup normal ekmelere nazaran oldukça uzundur.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Isparta Kabune Pilavı için coğrafi işaret tesciline başvurduklarını belirterek Isparta’nın tüm değerlerine sahip çıktıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum