Tuncay Engin: 'Isparta Lojistik Üs Olacak'

BAKA  Genel  Sekreteri Tuncay Engin, Süleyman  Demirel Havalimanınınserbest bölgeilan edilmesi ve kümelenme çalışmalarının tamamlanması ile birlikteLojistik olarak üsolacağını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2012 09:26
Tuncay Engin: 'Isparta Lojistik Üs Olacak'

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel  Sekreteri Tuncay  Engin, Kanal 3ekranlarında Saadettin Ulusoy'un sunduğu 3. Boyut programına katıldı.Programa Gazeteci Bahadır Kodaluğlu ve Kanal3 IspartaTemsilcisi Mustafa Kahraman'da katıldı.BAKA  Genel Sekreter Tuncay Ergin, programın ilk bölümünde ajansın çalışmalarıhakkında bilgiler verdi.

Engin, “BAKA yatırımcılara mali ve teknik konularda destek sağlamaya ve Bölgedeyapılacak yatırımlara öncülük etmeye, işletmelerin kapasiteleri veihracaatlarınıartırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. BAKA, Antalya, Isparta veBurdur’da hangialanlarda yatırım yapılabilir, yatırımcı hangi işlemleri yapacak,yasal prosedürler, tevşiksisteminin detayları, hukuki izinler gibi konularda yardımcı oluyor,işlemlerini takipediyor ve hızlandırıyor.Tüm alanlarda bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmeyi amaçlayan,yerel potansiyeliharekete geçirmek için çalışmalar yürüten BAKA  görev alanı Antalya,Isparta Burdurillerinde kamu kuruluşları, yerel yönetimleri ve STK’lar arasında koordinasyonusağlamaya, yatırımcı kurumlar arasında işbirliği artırmaya odaklıçalışma yönetimisürdürüyor.

Ajansın Isparta Merkez,  Antalya, Isparta ve Burdur YatırımOfiserindeki uzmanlarıyatırımcılara teknik destek sağlamaktadır. Yatırımcılarınkarşılaştıkları bürokratikengellerin çözümü için çalışmalar yapmaktadır.Batı Akdeniz’e Körfez ülkelerinden ve Hindistan’da işadamlarını getirip yatırımbağlantıları kurmasını sağlayıp bu ülkelerde referans ajans kimliğinikazanan, sağlıkturizmi mevzuatının çıkmasında çabaları, mali destek programları,uluslararası ve ulusalfuardaki tanıtım ile sektörel analizin yapıldığı programları,uluslararası ve ulusalfuarlardaki tanıtım ile sektörel analizin yapıldığı raporları, 3 ilekazandırdığı yatırımlarıgibi çok sayıda çalışmasıyla dikkatleri çeken bir kalkınma ajansı BAKA.Ajans olarak çalışmalarımızla bölgenin, ülkemizin ve yabancı ülkelerin dikkatiniçekiyoruz” dedi.

2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDECEK

Atıl durumda kalan Süleyman Demirel Havalimanı ile ilgili ciddiçalışmalar yaptıklarınıvurgulayan BAKA  Genel  Sekreteri Tuncay Engin, “Türkiye’de 6 tanepilot yetiştirmeokulu var bunlardan bir tanesi Isparta’da. Erah isimli bir firmamızvar. Kara Havacılıkokulu var. Uçak bakım hangarı var. Uçak bakım hangarında sadeceuçaklar boyanıyor.Bizim amacımız burada uçakların bakımının yapılabildiği bir merkez yapmak.Kümelenme diyoruz. Hepsi orada toplanıyor.  THK’nun Havacılık  MeslekYüksekokuluaçılacak. Süleyman Demirel  Havalimanı kümelenmeye doğru gidiyor. Ve son olarakHavacılık Serbest  bölge çalışmalarını yürütüyoruz. Yani IspartaHavalimanı Lojistikolarak üs olacak. Bin 500- 2 bin kişi çalışacak. Bu hayal değil vebunun gerçekleşeceğineinanıyorum. Türk  Hava Kurumu Başkanımız Isparta’daydı. Biz onlarlateknik boyuttatoplantı yaptık. Başkanımız bu konuda adeta büyülendi. Ne kadar güzelbir proje ve öneridedi. Biz sonuna kadar desteğe hazırız dedi. Biz Ankara’da bütünaktörlerin katılacağı birtoplantı kordine ettik. Ekim ayında bu toplantının ilki yapılacak veburada yol haritamızıbelirleyeceğiz. Bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz” dedi.

GÜL VADİSİ ISPARTA’NINSEMBOLÜ OLACAK

Süleyman  Demirel  Üniversitesinin girişinde yapılması planlan GülVadisi projesi ileilgili açıklamarda bulunan Engin, “Kalkınma ajansları projelere desteksağlıyor. Birdeprestji projeler yapabilmesi yetkisi var. Yani büyük projeler. İlketapta bu büyük projeleriher ilde bir tane yapmayı düşünüyoruz. İlki Isparta’da yapılacak, dahasonra kademelişekilde Burdur ve Antalya illerimize yapacağız. Gül vadisi şu demek;Dünya gül yağıüretiminin yüzde 65’i Isparta’da. Yüzde 30’u Bulgaristan’da fakatdünya kamuoyunungül ile ilgili olan insanlardın yüzde 90’ı gülün merkezinin Bulgaristan olduğunuzannediyor. Nedeni şu, Isparta’da gülü fazla tanımamışız vemarkalaşamamışız. Bununiçin biz 100 dönümlük bir alanda gül vadisi projesi düşünüyoruz.Süleyman  DemirelÜniversitemiz senatosu da destek vererek, en güzel arazilerini bizeverdiler. Biz burada,gül müzesi, büyük bir gül ürünlerinin satış merkezi, gül tedavi vegüzellik merkezleri,küçük bir butik otel, bütün güllerin sergilendiği peyzaj merkezleri,gül ile ilgili çalışmalaryapıldığı bir merkez, seyir terasının üstünde kafetarya ve restaurantolacak. YaniIsparta’ya havadan izleyeceğiz. Ajans olarak parasının yüzde 80’inibiz karşılayacağız.Yüzde 20’sini üniversitemiz karşılayacak.  Ve işletmesiniüniversitemiz yapacak. Yanibu proje Isparta’nın sembol projesi olacak” dedi.

ÖNEMLİ GELİŞME

Kalkınma ve Ekonomi Bakanlığı BAKA’ya 10 milyon liraya kadar olan yatırımlardatevşik belgesi düzenleme yetkisi verdi.Bu konuda açıklama bulunan Engin, “Bir yatırımcı teşvik belgesi almasıiçin Hazineyebaşvurması gerekiyor. 10 Milyon TL'ye kadar Teşvik Belgesi Düzenlemeyetkisi bizedevredildi. Önemli bir gelişme”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum