Turizme Açılıyor

Eğirdir İlçesine bağlı Sarıidris beldesinde bulunan İnönü Mağrası turizme açılıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Nisan 2014 15:58
Turizme Açılıyor

Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

30 Mart seçimlerinde üçüncü kez başkanlık koltuğunu oturan Pala’yı ziyaret eden Kaymakam Yılmaz, başkana görevinde başarılar diledi.

Turizme Açılıyor
Kaymakam Yılmaz, Belediye Başkanının ziyaretinin ardından Sarıidris Kasabasında bulunan İnönü Mağarasında incelemelerde bulundu. Yılmaz, mağaranın gerekli incelemelerinin yapılmasının ardından uygun bulunulduğunu takdirde turizme açılacağını söyledi.

Kaymakam Yılmaz, ziyaret ve incelemelerinin ardından kasabadan ayrıldı.

 

İnönü Mağarası’nın Özellikleri

Eğirdir İlçesi Sarıidris Kasabası İnönü Tepe Mevkii’ndedir. Yaklaşık toplam uzunluğu 227 m’dir. Yatay ve kuru mağara tipi özelliğine sahiptir. Mağara, Sarıidris Kasabasının 1,5 km güneyinde yükselen İnönü Tepe’nin kuzey yamaçlarındadır. Köyden mağara’ya traktörlerle ulaşılabilmektedir. İnönü Mağarası, eskiden beri köylüler tarafından bilinmektedir.

Jeoloji ve jeomorfoloji bakımından İnönü Mağarası, İnönü Tepe’nin üzerinde takke gibi oturan jura-kretase yaşlı kireç taşları içinde değişik yönlü kırıklar boyunca gelişmiştir. Bu kireç taşlarının altında triyas yaşlı dolomit ve yer yer marn tabakaları yer alır. Mağara bu karstlaşmayan katmanlar nedeni ile derine doğru gelişememiştir.

İnönü Mağarası girişten itibaren dar galeriler halinde ve yatay bir şekilde gelişmiştir. Sadece giriş kısmında bir salon vardır. Burada kalın bir toprak tabakası ve içinde bol miktarda iskelet parçaları vardır. Bundan da anlaşılıyor ki, mağaranın giriş kısmı ya iskan edilmiş ya da mezar olarak kullanılmıştır. Mağara’nın bazı kollarında çok miktarda dikit, sarkıt, sütun ve duvar damlataş oluşumları vardır. Bu oluşumlar mağaraya doğal güzellik vermektedirler. Galerilerin büyük kısmı boş olmasına karşın, bazı kollarda bol miktarda damlataş oluşumları vardır. Yağışlı mevsimlerde mağaranın bazı kollarında küçük göletler oluşmaktadır. Mağara genelde kurudur, mağara içinde ısı 16 derecedir, hava nemi ise % 82’dir.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.