Türk Kültürünün Kadim Geleneği: Nevruz

Türk Kültürünün Kadim Geleneği: Nevruz

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mart 2019 09:28
Türk Kültürünün Kadim Geleneği: Nevruz

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Nevruz Bayramı sebebiyle bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Diler, “Nevruz ateşi, dünyamız için öfkenin, şiddetin ateşi değil de gönüllerimizi ısıtan sıcaklığın ateşi olsun” dedi.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Güler, 21 Mart Nevruz Bayramı sebebi ile bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Diler, mesajında “Nevruz, tabiatın derin uykusundan sıyrılıp dirilişe geçtiği yeni bir başlangıç, yeni bir gün. Eskiler yeni gün vurgusunu pekiştirsin diye “Sultan Nevruz” demişler ona, bayram demişler. Gerçekten de bayram coşkusuna sahip muştular zamanıdır Nevruz. Bakın, kış bitiyor ve bahara eriyoruz. Karlar eriyor, hava ısınıyor ve cihan tazeleniyor.

Cemrelerin bakiyesi olan bu uyanış günlerinde toprak yeniden nefes almaya başlıyor. Bağ, bahçe yeşilleniyor, çiçeklerle bezeniyor. Ekinler yaşama sevinciyle çıkıyor gün yüzüne ve boy veriyor. Hayvanlar kış uykusundan uyanıyor, göçmen kuşlar yuvaya dönüyor” dedi.

Nevruz Bayramı’nın Türk Kültürü’nün en kadim geleneklerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Diler, “Evet, bahar geliyor ve baharla birlikte yeni bir yılın neşesi yayılıyor yeryüzüne. Onun için Nevruz yıllar boyunca dünyanın geniş bir coğrafyasında ve pek çok kültürde yenilenmenin, tazelenmenin bayramı olarak anılmış. Coşkunun, canlılığın sembolü olmuş. Tarihi, coğrafi ve dini birçok hususiyet atfedilmiş ona.

Türk kültürünün de en kadim geleneklerinden biri olarak dolu dolu kutlanmış Nevruz. Bolluk ve bereketin başlangıcı olarak görüldüğü için şiirlerle, şarkılarla ve birbirinden renkli oyun ritüelleriyle karşılanmış. Şimdi bir Nevruz ‘u daha idrak ediyoruz. Bu köklü geleneği yaşatmak boynumuzun borcu. Gelin, hep birlikte tabiattaki o harikulade uyanışı fark edelim. Gelin, bu yıl da Nevruz’u sevinç ve şükürle karşılayalım. Baharlar gibi güzel günlere vesile olmasını dileyelim insanımız ve memleketimiz için. Toprağımıza bereket, hayatlarımıza iyilikler getirmesini temenni edelim. Bizi kardeş etmesini, birlikte yaşama isteğimizi artırmasını dileyelim. Ve Nevruz ateşi, dünyamız için öfkenin, şiddetin ateşi değil de gönüllerimizi ısıtan sıcaklığın ateşi olsun. Bir sevgi kandili olsun. Nevruz bayramımız mübarek olsun” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.