TURKCELL Isparta'yı Seçti

Turkcell Makineler arası iletişim uygulamasında pilot nokta olarak Isparta ve Antalya'yı seçti. Araçlara yerleştirilen akıllı cihazlar sayesinde kazaya karışan otomobil, kaza anında polise direkt haber verecek, kaza şiddetliyse ambulansı da arayacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Nisan 2014 11:30
TURKCELL Isparta'yı Seçti

Çok değil, birkaç yıl içinde eviniz, otomobiliniz, hatta giysileriniz bile ‘dile gelecek’... Teknoloji dünyası artık ‘eşyaların internetini’ ve onun altyapısını sağlayan ‘makinelerin sohbetini’ konuşuyor.

Eşyaların interneti, buzdolabından saate, otomobilden elektrik sayacına sahip olduğunuz hemen her cihazın sanal dünyaya bağlanması demek.
Makineler arası iletişim (M2M) ise cihazlara yerleştirilen SIM kartlarla bu bağlantıyı mümkün kılıyor​.
​​
Kullanım alanları giderek artıyor. Mesela çocuğunuzun okul servisinin şu an nerede olduğunu görmek, eve dönüş yolunda klimanıza mesaj atıp serin bir ortama adım atmak mümkün.

Akıllı elektrik ve su sayaçlarıyla ciddi tasarruf etmek de olası. Ancak ileriki yıllarda rakamlar katlanacak, makinelerin muhabbeti koyulaşacak.

KAZA YAPAN OTO, AMBULANSI ARIYOR
Örneğin 2015’te, herşey beklendiği gibi giderse, Türkiye’de bir araba kaza yaptığında, araç direkt polise haber verecek, çarpışma şiddetliyse ambulansı da arayacak. Şu anda bunun pilot çalışması Isparta ve Antalya’da sürüyor.

2020’ye gelindiğinde dünyada birbiriyle iletişim kurabilen cihaz sayısı 80 milyarı bulacak.

Türkiye gibi 80 milyon nüfuslu bir ülkede ise şu an 150 milyon makinelik bir iletişim potansiyeli var. Londra’daki Dünya M2M Kongresi’nde Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ile birlikteydik. Türkiye M2M pazarında, her üç makineden ikisinin Turkcell’li olduğu biliniyor.

M2M teknolojisiyle 2013’te Türkiye ekonomisine 1.5 milyar TL’yi aşkın katkı sağladıklarını söyleyen Selen Hanım, “Bu tasarrufla 16 derslikli 450 ilkokul veya 100 yataklı 150 Hastane veya 400 kişi istihdam eden 300 tekstil fabrikası yapılır, 120 bin kişiye istihdam sağlanır” diyor.

TELSİZ VERGİSİ VE YABANCI SIM’LER
Selen Kocabaş, Türk ekonomisi açısından M2M teknolojisinin desteklenmesi gerektiğini savunarak, telsiz ruhsat ücretinin kalkmasının ve vergi vermeyen yabancı SIM kartları kullanan makinelerin denetim altına alınmasının pazarı çok geliştireceğini düşünüyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Teknoloji