Türkiye Devleti ve Milleti Bölünmez Bir Bütündür

Isparta Yörük Türkmen Araştırma ve Yaşatma Derneği, Yörük Türkmen kültürünün yansıtılması ve yaşatılması için çalışmalarını hızlandırdı .

Yayınlanma:
Türkiye Devleti ve Milleti Bölünmez Bir Bütündür

Isparta Yörük Türkmen Araştırma ve Yaşatma Derneği üyeleri dün Çay boyundaki dernek binasında bir araya gelerek “Her Aileye Bir Avukat Gerek” konulu sohbet toplantısı düzenledi. Konuşmacı olarak ise Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu davet edildi.

Sohbet Toplantısına Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı ve İl Beyi Mustafa Küçükyaman, Dernek Başkanı İrfan Boztepe ve çok sayıda üye katıldı

Isparta Yörük Türkmen Araştırma ve Yaşatma Derneği üyesi Av. Egemen Tanyıldız, vazgeçilmez özelliklerimiz tartışılmaya başlanması biz Yörük ve Türkmenleri son derece rahatsız etmiştir dedi.

Av. Tanyıldız; “Geçmişi çok saygın, adil ve hoşgörülü bir tarihe dayanan bu topraklardaki varlığımız, Anayasamızda belirlenen "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır." Değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen bu maddeye dayanarak, vazgeçilemez özelliklerimizin tartışılmaya başlanması biz Yörük ve Türkmenleri son derece rahatsız ettiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.

Isparta Yörük Türkmen Araştırma ve Yaşatma Derneği’nin amaçlarından bahseden dernek üyesi Av. Egemen Tanyıldız açıklamasında ise; “Amacımız; Yörük Türkmen kültürünün günümüze yansıtılması ve yaşatılması için çalışmalar yapmaktır.

Yönetim Kurulumuz; Dernek üyelerimize ve gönlü bizim gibi çarpanlara her hafta pazartesi günleri, konusunda uzman kişiler tarafından bilgiler vererek günlük yaşantılarında karşılaşacakları sorunları kısa sürede aşabilecekleri düşünülmektedir.

Bugüne kadar derneğimizde Yörük Türkmen kültürü, Türk Aile Yapısı ve Askerlik, Aile hekimliğinin bizlere sağladığı kolaylıklar ve avantajları gibi konular işlenmiştir. Bugün de "Her Aileye Bir Avukat Gerekli" konulu sohbet yapılacaktır. Bizlere sohbet konusunda destek olan sivil toplum kuruluşları, yönetimlerine ve başkanlarına, bizleri yalnız bırakmayan siz değerli misafirlerimize de katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Sayın basın mensupları; Yörükler ve Türkmenler olarak ülkemizin geleceğini ilgilendiren konularda düşüncelerimizi ortaya koymak, bizimde en doğal hakkımızdır diye düşünüyoruz.

Bu itibarla son zamanlarda kamuoyunda karşımıza çıkmakta olan; Bazı yargılama olaylarında Türkçe dili dışında savunma yapma isteği, mahkemelerin vermiş olduğu kararlarda "Türk Milleti Adına" ibaresinin çıkarılacağına dair söylentiler, Bayrağımız ve üniter yapımızla ilgili tartışmalar Yörükler ve Türkmenler olarak bizleri derin üzüntüye düşürmektedir.

Geçmişi çok saygın, adil ve hoşgörülü bir tarihe dayanan bu topraklardaki varlığımız, Anayasamızda belirlenen "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır." Değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen bu maddeye dayanarak, vazgeçilemez özelliklerimizin tartışılmaya başlanması biz Yörük ve Türkmenleri son derece rahatsız ettiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere şöyle seslenmiştir: "Arkadaşlar; gidip toros dağlarına bakınız. Eğer orada bir yörük çadırı görürseniz ve 0 çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiç bir güç ve kuvvet asla bizi yenemez" diyerek sözlerini tamamladı.

“YÖRÜK DEMEK TÜRK’ÜN MAYASI DEMEKTİR”
“Her Aileye Bir Avukat Gerek” konulu sohbet toplantısında konuşan Isparta Baro Başkanı Av. Gökmenoğlu ise yaptığı konuşmasında; “Bu güne kadar aldığım davetler içerisinde en değerli davetlerden birinin Yörük Daveti olduğunu belirtmek isterim. Çünkü bende bir Yörüğüm. Yörük demek Türk'ün Mayası demektir. Yörük Demek cesaret demektir. Yörük demek güç demektir. Yörüklük bir gurur kaynağıdır. Tarihsel geçmişimize baktığımızda Osmanlı İmparatorluğu ve öncesinde olsun gerekse Ulu Önder Atatürk'ün önderliğinde kurulmuş olan Cumhuriyetimizin kurulmasında Yörüklerin çok ama çok büyük katkıları olmuştur. Isparta Yörüklerin Beşiğidir. Yörükler orta Asya'dan Karadeniz'den Doğuda Muş özerinden ve Güneyden Anadolu'ya göç ettiklerinde son mekan olarak Isparta ve civarını mekan olarak tespit etmişler kışın güneyde yazın ise Isparta'nın yaylaklarında konaklamışlardır. Bu konaklama ve göçerlik zaman içerisinde Yerleşik hayata dönüşmüştür. Yerleşik hayat'a geçen Yörüklerimiz içerisinde bizlerin gurur kaynağı olan Isparta Baromuzun Üyesi Sayın meslektaşımız çok değerli üstadımız Av. Ali Tanyıldız'ı da konuşmamda anmadan geçemeyeceğim. Yörükler üzerine meslektaşımızın birçok araştırması makalesi şiirleri yazıları mevcut olup en önemlilerinden biri ise Honamlı Yörükleri adlı eseridir ki. Yörüklük konusunda bizlere ve yeni nesile ışık tutan önemli bir doküman ve eserdir. Yörükler olarak Baromuzun gururu ve Övünç kaynağı olan Av. Ali Tanyıldız'ın bayrağının ise oğlu meslektaşımız Av. Egemen Tanyıldız tarafından dimdik taşınacağından emin olduğumu belirtmek isterim” dedi

“YARGININ ÜÇ AYAĞINDAN BİRİ SAVUNMADIR”
Isparta Baro Başkanı Gökmenoğlu, sizlerinde bildiği üzere Barolar Avukatlardan oluşan bir meslek örgütüdür. Ancak Baroları diğer sivil toplum örgütlerinden meslek örgütlerinden ayıran en önemli özelliği Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Avukatlık yasasında ifade edildiği üzere kamu hizmeti ve serbest bir meslek olup, Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden bir meslek olup yine yasada ifade edildiği üzere Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her tü'rlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamak olduğunu belirtebilirim. Avukatlar bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eden kişilerdir. Hepinizin bildiği üzere Yargının üç yağından biri savunma ayağıdır. Savunma olmadan veya da savunma ayağının yok edilmesi halinde Adil yargılamanın olamayacağı bir gerçektir. Yargı organının yalnız iddiada bulunan tez üreten ayağı ile karar veren organdan ibaret olması bunu karşısında antitez üreten savunma ayağının olmamasının bir faciaya neden olacağını belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

“AVUKATLAR AYNI ZAMANDA MÜHENDİSDİR”
Barolar ve Avukatlar aynı zamanda bir toplum Mühendisi olduğuna değinen Baro Başkanı Av. Gökmenoğlu açıklamasında; “Bu günlerde basında da izlediğiniz üzere bir yargı reformuna ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Evet bize göre de bir yargı reformu gereklidir ancak bu reformun yukarıda da değindiğim üzere savunmayı yok eder nitelikte olmaması gerekmektedir. Bütün barolar bu değişimin takipçisidir. Yapılması gerekli olan Yargı reformunu bizde destekliyoruz ancak bu reformun Anayasada ki güçler ayrılığı ilkesine uygun yapılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Yine bu günlerde demokratik özerklik söylemlerini bizlerde endişeyle sizler gibi takip etmekteyiz. Ancak her türlü sorunun demokrasi ve Hukukun üstünlüğü çerçevesinde çözülebileceğini düşünüyoruz. Kürt kimliği ve dilini tanıyoruz. Var olan sorunların çözümünde deminde ifade ettiğim üzere demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde çözüleceğini düşünüyoruz. Tek bayrak, Tek Devlet Tek dil, söylemleri dışında ki söylemlerin bölünmeye gideceğini düşünüyor. Anayasanı değiştirilemez maddelerine aykırı söylemleri kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Kaldı ki Barolar bir meslek Örgütü ise de, mesleki sorunlarını çözmek için bir araya gelmiş meslek örgütleri olsalar da Avukatlık Kanunun 76.maddesi uyarınca Hukukun ve demokrasinin de bekçileri ve takipçileridir. Barolar ve Avukatlar aynı zamanda bir toplum Mühendisidir. Yasanın bize verdiği yetki doğrultusunda, Isparta Barosu Atatürk ilke ve Inkilapları Demokrasi ve Hukukun üstünlüğü Anayasanın değiştirilemezleri yönünde kesin ve net olarak taraf olduğumuzu belirtmek isterim.

Sözlerimi Yine Av. Ali Tanyıldız’ın Toros Dağları ve Yörükler Şiirinin 2. kıtasının ilk iki mısrasını okuyarak bitirmek isterim Selam verdim Bolkar Dağı'nın erenlerine Konuk oldum elpençe buyur eden Yörüklerine" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.