Türkiye; İsrail Büyükelçisini Kovdu!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile bütün askeri anlaşmaların askıya alındığını açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Eylül 2011 15:12
Türkiye; İsrail Büyükelçisini Kovdu!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'le diplomatik ilişkilerin ikinci katip seviyesine indirildiğini ve ikinci katip dışındaki diplomatik personelin en geç Çarşamba günü ülkelerine geri gönderileceğini açıkladı.

Davutoğlu iki ülke arasındaki askeri anlaşmaların da askıya alındığını bildirdi.
BM'nin Mavi Marmara raporunun metninin dün akşam ABD basının sızmasının ardından Davutoğlu, bugün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, raporun bulgularına tepki gösterdi.

Raporun sonuçlarının "hukuki olmaktan çok siyasi saiklere dayandığını" ifade eden Davutoğlu, "Türkiye bunu kesinlikle kabul etmeyecektir. Konuyu uluslararası mercilere götürmeye kararlıyız" dedi.

Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkilerini Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere ikinci katip düzeyine indirdiğini duyuran Davutoğlu, ikinci katip dışındaki tüm diplomatik personelin ve ailelerinin en geç Çarşamba günü ülkelerine gönderileceğini açıkladı.

Türkiye-İsrail ilişkileri 3 Aralık 1980 tarihinde de ikinci katiplik seviyesine düşürülmüş, daha sonra 1988 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında gerçekleşen Şimon Peres - Mesut Yılmaz görüşmesine kadar iki ülke arasında üst düzey temas kurulmamıştı.

Davutoğlu yaptığı açıklamada, İsrail ve Türkiye arasındaki milyon dolarlık askeri anlaşmaların da askıya alındığını ifade etti.

GAZZE ABLUKASI MAHKEMEYE GİDİYOR

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi sağlanması için önlemler alacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Gazze ablukasını tanımadığını da bir kez daha vurgulayan Davutoğlu, ablukayı Uluslararası Adalet Divanı'na götüreceklerini belirtti. Dışişleri Bakanı en kısa süre içinde BM nezdinde girişimlere başlanacağını da ifade etti.

Davutoğlu ayrıca aldıkları karar doğrultusunda Mavi Marmara baskının Türk ve yabancı tüm mağdurlarına hukuki kanallar aracılığıyla hak arama süreçlerinde her türlü desteğin verileceğini de belirtti.

"İSRAİL'İN BEDEL ÖDEMESİNİN ZAMANI GELDİ"

Mavi Marmara baskının üzerinden geçen 15 ayda somut gerçeklerin değişmediğini belirten Dvautoğlu, raporun bulgularına karşın Türkiye'nin özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılmasıyla ilgili taleplerinin geçerliliğini koruduğunun altını çizdi.

Davutoğlu, "Taleplerimiz bellidir, yerine getirilmedikçe İsraille ilişkiler normalleşmeyecektir. İsrail'in eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bedel ödemesinin zamanı gelmiştir" dedi.

"HİÇBİR ÜLKE HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR"

Hiç kimsenin, hiçbir ülkenin hukukun üzerinde olmadığını ifade eden Davutoğlu, baskından bu yana geçen 15 ayda, ilk günden itibaren BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Konseyi gibi uluslararası mercilere başvurarak adalet aradıklarını söyledi.

Bu dönemde Türk tarafı olarak ilgili kurumlara her türlü desteği verdiklerini, İsrail tarafının ise sürekli olarak süreci geciktirmeye çalıştığını belirten Dışişleri Bakanı, gerçekleşen görüşmelerde kabul edilen mutabakat metninin de İsrail kabinesindeki uyuşmazlıklar dolayısıyla imzalanamadığını sözlerine ekledi.

"İSRAİL DEVLET CİDDİYETİ İÇİNDE DAVRANMAMIŞTIR"

"Palmer Komisyonu'nun ertelemelerinin tamamı İsrail hükümetinin talebi sonucu gerçekleşmiştir. Ancak son olarak gündeme gelen 6 aylık uzatma tarafımızca kabul edilmemiştir" diyen Davutoğlu, Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı, sadece Komisyon Başkanı Geoffrey Palmer ve Yardımcısı Alvaro Uribe'nin imzalarını taşıyan raporun 1 Eylül'de basına sızmış olmasının da düşündürücü olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, "Maalesef bu süreçte İsrail tarafı devlet ciddiyeti ve mahremiyeti içinde davranmamıştır" dedi.

Davutoğlu'nun Açıklama Yapacağı Salonda Fare Krizi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı'nda Mavi Marmara Raporu'na ilişkin basın açıklaması yapacağı Fatin Rüştü Zorlu Salonu'nda fare krizi yaşandı.

Davutoğlu, salona gelmeden hazırlıklarını yapan gazeteciler salona giren fare yüzenden bir süre panik yaşadı. Fareyi kaçtığı koltukların arasından çıkartmaya çalışan gazeteciler farenin çok hızlı yer değiştirmesi nedeniyle zor anlar yaşadı. Gazetecilerin sıkıştırdığı fare daha sonra Fatin Rüştü Zorlu Salonu'da bulunan koltukların içerisine girerek gözden kayboldu. Toplantıya katılan muhabirlerden bazıları tedirginlikle yerlerine otururken, Dışişleri Bakanlığı'na giren fare espiri konusu oldu. Gazetecilerin yerlerini almasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail ve Mavi Marmara Gemisi ile ile ilgili basın açıklamasını yaptı. Davutoğlu, açıklamadan sonra soru almadı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya