Türkiye Üs Kuruyor

Ulaştırma Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye 2015’te Antarktika’da üs kuran 30. ülke olacak. Yeri Antarktika’ya yaptığı seyahatte Osman Atasoy penguenler adasına bayrak dikerek belirledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Mayıs 2013 12:44
Türkiye Üs Kuruyor

Antarktika’da hizmet verecek Türk logolu özel gemiyi de İTÜ’den Hamdi Sena Nomak tasarladı. İlk kez 18 yıl önce gündeme gelen Antarktika’da Türk araştırma üssü (istasyon) kurulması hedefi için bilim politikası oluşturmak amacıyla bilim insanları biraraya geldi. Türkiye’nin de bölgede üs kurması ve bu amaçla kutup şartlarına dayanıklı ve donanımlı araştırma gemisinin inşası için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan söz alındığı, çalışmaların başladığı bildirildi.

İstanbul Üniversitesi adına çalıştayı düzenleyen Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Ülkemizin bilimde geldiği yer, her alanda araştırma yapabilecek bilim kadrolarının bulunması, bizlere Antarktika’da 2015 yılında bir Türk bilim üssü kurulması için ümit veriyor. Türkiye 18 yıldır imzaladığı Antarktika anlaşmasının hiç bir toplantısına katılmadı. Artık katılmalı” dedi. İTÜ’den yüksek gemi mühendisi Hamdi Sena Nomak, Türkiye’nin Antarktika’da kuracağı araştırma istasyonu için inşa edilecek kutup araştırma gemisinin özelliklerini anlattı.

Nomak’ın ekranda kendi tasarımı, Türk bayrağı logolu gemi büyük alkış aldı. “Uzaklar II” adlı teknesiyle Antarktika’ya yaptığı seyahatten yakın zamanda dönen denizci Osman Atasoy da, Türk üssü için yer belirleyip, bayrak diktiklerini söyledi.

UÇAK PİSTİ, BANKASI VE POSTANESİ VAR
Antarktika Yarımadası bölgesinde yer alan King Georg adasında, 1977 yılında Polonya tarafından kurulan Arctowski istasyonu kışın 12, yoğun sezonda 40 kişiyi barındırmaktadır. Yine King Georg adasında, 1969 yılında Şili tarafından kurulan Eduardo Frei Montalva Araştırma İstasyonu ise yıllar geçtikçe büyümüş ve çevresindeki yerleşimlerle birlikte 200 kişinin üzerinde bir popülasyona ev sahipliği yapan; bünyesinde bir uçak pisti, banka, postane, spor salonu ve çiftlik tipi evlerin yer aldığı büyük bir araştırma üssü halini almıştır.

PENGUENLER ADASI ÜS SEÇİLDİ
Çalıştayı Prof. Dr. Bayram Öztürk ile birlikte hazırlayan denizci Osman Atasoy da, “Uzaklar II” adlı teknesiyle yaptığı Antarktika seyahatini anlattı. Orada gezdiği yabancı ülke istasyonlarıyla ilgili bilgi veren Atasoy, “Türkiye’nin Antarktika’da bir bilim üssü kurması fikri orada oluştu. Hatta penguenlerle dolu bir koyu Türk üssü için tespit ettik, Türk bayrağını da buraya diktik dedi.

Türkiye dönüşü ünlü denizci Sadun Boro ile görüşüp bilim üssü fikrini aktardığını belirten Atasoy, Boro’nun yönlendirmesiyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile iki kez görüştüklerini ve bakanın bürokratlarına derhal çalışma başlatma talimatı verdiğini söyledi. Atasoy, “Asıl amaç, kıtanın altında çok zengin maden, petrol ve doğal gaz yatakları olduğunun ortaya çıkması” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.