Türkiye’de 8’nci Sıradayız

Isparta'da son iki gün içerisinde peş peşe gelen intihar olayları endişeleri artırıyor. Türkiye'de İntiharlarla ilgili yapılan İstatistiklerde de Isparta'daki bu endişeleri teyit eder nitelikte.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Kasım 2013 12:18
Türkiye’de 8’nci Sıradayız

Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı sıralamada Isparta İntihar hızı yüksek olan iller arasında yer alıyor.İşte kurum tarafından yapılan sıralama:

Bu sıralamaya göre intihar olaylarında Isparta Türkiye'nin en fazla intihar olayının yaşandığı iller sıralamasında 8.sırada yer alıyor.

Türkiye'de intihar olaylarıyla ulaşılan diğer sonuçlar ise şöyle:
İntihar eden kişilerin %53,1’inin intihar nedeni bilinmemektedir
2012 yılında intihar eden kişilerin %53,1’inin intihar nedeni bilinmemektedir. İntihar eden kişilerin %17,3’ü “hastalık”, %7,8’i “aile geçimsizliği”, %7,6’sı “geçim zorluğu”, %4’ü “hissi ilişki ve istediği ile evlenememe”, %2,1’i “ticari başarısızlık” ve %0,6’sı ise “öğrenim başarısızlığı” nedeniyle intihar etmiştir.

İntihar nedenleri cinsiyete göre incelendiğinde, her iki cinsiyette de “hastalık” (erkek %15,9, kadın %20,9) birinci sırada yer alırken erkeklerde %10 ile “geçim zorluğu”, kadınlarda %9,1 ile “aile geçimsizliği” ikinci sırada yer almaktadır.

İntihar edenlerin %50,7’si kendini asarak intihar etmektedir
2012 yılında intihar edenlerin %50,7’si kendini asarak intihar etmiştir. İntihar şekilleri arasında %24,9 ile “ateşli silah kullanmak” ikinci sırada, %10,3 ile “yüksekten atlamak” üçüncü sırada, %5,1 ile “kimyevi madde kullanmak” dördüncü sırada gelmektedir.

İntihar şekilleri cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerin %51,5’i “kendini asarak”, %28,8’i “ateşli silah kullanarak”, %7,5’i “yüksekten atlayarak” intihar ederken, kadınların %48,6’sı “kendini asarak”, %17,3’ü “yüksekten atlayarak”, %15,1’i ise “ateşli silah kullanarak” intihar ettiği görülmektedir.

İntihar eden kişilerin %31,7’si ilkokul mezunudur
2012 yılında intihar eden kişilerin %31,7’si “ilkokul mezunu”dur. İlkokul mezunlarını %20,6 ile “ilköğretim”, %16,4 ile “lise ve dengi okul” ve %7,7 ile “yükseköğretim” mezunları takip etmektedir.

İntihar edenlerin eğitim durumu ve cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde, “ilkokul”, “orta ve dengi okul”, “lise ve dengi okul” ile “yükseköğretim” mezunlarında erkeklerin oranının kadınlardan daha yüksek olduğu, “okuma ve yazma bilmeyen”, “bir okul bitirmeyen” ve “ilköğretim” mezunlarında ise kadınların oranının erkeklerden daha yüksek olduğu görülmektedir.

En fazla intihar olayı evlilerde görülmektedir
2012 yılında intihar edenlerin %50’si “evli, %36,7’si “hiç evlenmemiş”, %5,9’u ise “boşanmış” kişilerdir. İntihar edenlerin medeni durumu ve cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde, erkeklerde en fazla “evli” olanların intihar ettiği görülürken, kadınlarda “evli” olanların yanında “hiç evlenmemiş” kadın intiharlarının da yüksek olduğu görülmektedir.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.