Türkiye'nin Beyaz Altını: Pomza

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma Uyulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Lütfullah Gündüz, dünya pomza rezervlerinin yüzde 45’inin Türkiye’de bulunduğunu belirterek ülkenin cari açığının beyaz altın sayesinde kapatılabileceğini belirtti

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2012 10:48
Türkiye'nin Beyaz Altını: Pomza

Isparta’da çok geniş rezervlere sahip pomza madeni daha çok inşaat sektöründe yapı malzemesi olarak kullanılırken, Isparta Belediyesi’nin işletiminde bulunan Isparta Bimsblok Anonim Şirketi (ISBAŞ), bu rezervleri kullanarak Türkiye ve dünya pazarına yapı malzemesi üretiyor.

Pomzanın diş macunundan tarıma, savunma sanayinden inşaat sektörüne kadar birçok yerde hammadde olarak kullanıldığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr.Lütfullah Gündüz, pomzanın asıl ekonomik değerinin nanoteknoloji ürünlerin yapılmasında ortaya çıktığını ifade etti. Prof.Dr. Gündüz, “Ülkemizin ekonomik açıdan gerek ulusal gerek uluslar arası ticarette çok önemli bir yer alacağı şüphesizdir. Ülkemizin en büyük sıkıntıları başında cari açığımız söz konusudur. Bu cari açığın da kapatılması konusunda eğer ülkemiz pomzamızı farklı endüstriyel alanlarda değerlendirirse çok önemli bir katma değer sağlayabilir” dedi.

DÜNYA REZERVLERİNİN YÜZDE 45’İ TÜRKİYE’DE

Dünya pomza rezervlerinin yüzde 45’inin Türkiye’de bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Gündüz, pomzanın Türkiye’de en yaygın olarak yapı sektöründe kullanıldığını söyledi. Pomzanın reel anlamda bakıldığında 250’nin üstünde ayrı sektörde değerlendirildiğini görebileceğimizi anlatan Prof.Dr. Gündüz, şöyle konuştu: "En hassas kullanım yerleri ise savunma sanayinde çok uç noktalarda ve kimya sektöründe çok geniş bir alanda kullanılmasıdır. Bugün kullandığımız diş macunlarımızın büyük bir çoğunluğunda pomza taşı beyazlatıcı hammadde olarak içinde yer almaktadır. Avrupa’da belediyelerin bir kısmı içme sularının arıtılmasında pomzayı ana fitrasyon malzemesi olarak ta değerlendirilmektedir. Yine ziraat sektöründe topraksız tarımın çok önemli olduğu koşullarda seracılıkta artı çölleşmiş olan bölgelerde toprak yerine kullanılabilen bir özelliğe de sahiptir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.