Türkiye’nin Domates Serası: Deregümü

Deregümü köyünde bulunan seralada dometas ve karanfil fidelerinin dikilmeye başlandığını belirten üretici Mesut Kahveci, ‘Bu sezon sadece Deregümü Köyünde ortalama 1 Milyon 300 bin domates fidesi dikilecek’ dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Mayıs 2014 17:17
Türkiye’nin Domates Serası: Deregümü

Deregümü Köyünde seracılık ve modern üretim anlayışının tam anlamı ile oturduğunu belirten Mesut Kahveci, ‘Köyümüz Isparta ya ve Türkiye’ye örnek olan bir köy dür. Buradaki üreticilerimiz modern tarım anlayışını tam anlamı ile benimsemiş durumda. Köy halkımızın yapmış olduğu çalışmalar sayesinde ticarette Deregümünün adı geçmeye başladı. Bu yıl Deregümü domates üretiminde adından sıkça söz ettirecek. Köyümüzde bulunan ve yeni yapılan seralar ile birlikte 1300 dönüm sera bulunmaktadır. Bu kapalı alanlara bu yıl 1 Milyon 300 bin domates fidesi dikilecek’ ifadelerini kullandı.

‘İHRACATA YÖNELİK DOMATES ÜRETECEĞİZ’
Kahveci, ‘Köyümüzde bulunan üreticilerimizin tamamı ihracat kalitesini yakalamak için çalışıyor. Umut ediyoruz ki bu yılda, geçen yıllardaki üretim kalitesini yakalayıp ürettiğimiz domatesleri hak ettiği fiyatla pazarlayacağız. Dikimine başlamış olduğumuz fidelerin türleri lezzet, dayanıklılık ve verim açısından en iyi olan türlerdir. Deregümü köyündeki seralarda, 3-5 tür dikilir. Bunların büyük kesimi ihraç edilmek üzere dikilmiştir’ dedi.



‘BİR FİDE 6 KİLO DOMATES DEMEK’
Dikilen domates fidesi sayısının büyük bir rakam olduğunu belirten Kahveci, ‘Isparta’da üretim yapılan bir çok alan var ama sadece Deregümü Köyünde 1 milyon 300 bin domates fidanı dikilecek. Sayı oldukça büyük bir miktar bir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan hasatlar ve toprağımızın verimini göz önünde bulundurduğumuz zaman 1 adet domates fidesinden ortalama 6 kilogram ürün elde ediliyor. Buda demektir ki; Deregümü’de bu hasat yılında 7.800.000 kilogram domates üretilecektir. Üretilen miktar oldukça büyük bir rakam. Bunun pazarlandığını düşündüğümüzde köyümüze ve halkımıza büyük bir gelir sağlanacaktır’ ifadelerini kullandı.

‘DEREGÜMÜ HER YIL BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR’
Deregümü köyünün topraklarının veriminden bahseden Mesut Kahveci, ‘Köyümüzde bulunan ekilip biçilmeyen boş tarlalar, şimdi seralar kurularak üretime el verişli hale getiriliyor. Bu yıl köyümüzde 100 dönüm yeni sera yapıldı. Deregümü Köyü her yıl kendini seracılık anlamında geliştiriyor ve büyüyor. Daha önce boş duran ve verim alınamayan topraklar şimdi altın değerinde. Yapılan seralar sayesinde hem Isparta halkı hem ürün pazarladığımız iller kaliteli domates yiyebilecek’ dedi.



‘İŞSİZLİK SORUNU YOK’
Seracılık çalışmalarının başlaması ile birlikte köyde işsizlik sorunun ortadan kalktığını belirten Kahveci, ‘Köyümüzde kurulu olan seralar sayesinde işsizlik sorunu tamamen ortadan kalmış durumda. Aksine işçi bulma sorunu ortaya çıkıyor. Köy halkından işçi bulmak çok zorlaşıyor. Seraları ailelere kiralama yolu ile işçi bulma yoluna gidiyoruz. Bu sayede bir ailenin tüm fertlerini istihdam ediyoruz’ dedi.

Fatih Başköylü

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum