Türkiye'nin Lavantası Bu Köyden Çıkıyor

Isparta'da başlangıçta arazilerin boş kalmaması için ekim yapılan köy, bugün Türkiye lavanta üretiminin yüzde 93'ünü tek başına karşılıyor Ailelerin tamamının lavanta ürettiği köyde kuru lavatanın kilogramı 12 liradan satılıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ağustos 2014 11:30
Türkiye'nin Lavantası Bu Köyden Çıkıyor

Isparta'nın Kuyucak köyünde üretilen lavanta, Türkiye üretiminin yüzde 93'ünü karşılıyor.

Keçiborlu ilçesine bağlı 329 kişinin yaşadığı Kuyucak köyü, az nüfusuna ve elverişsiz yapısına rağmen Türkiye'nin lavanta bahçesi konumunda.

İlk kez 1960'lı yıllarda köylülerin "kıraç araziler boş kalmasın" diyerek lavanta üretimine başladığını köyde, ?geçen yıl 98 ton üretim gerçekleştirildi.
Türkiye İstatistik Kurumunun 2013 verilerine göre, Türkiye lavanta üretimi 105 ton civarında. Böylece Kuyucak köyü, tek başına Türkiye lavanta üretiminin yüzde 93'ünü karşılıyor. Köylüler, her ailenin lavanta üretimini talebi karşılayamaması nedeniyle arttırıyor.

Araziyi değerlendirmek için başlanılmıştı
Kuyucak Köyü Muhtarı Mehmet Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki ilk lavanta ekiminin 50 yıl önce yapıldığını söyledi.
Köyü çevreleyen arazilerinin genellikle çok verimli araziler olmadığını ifade eden Aydemir, bu nedenle arazilerin boş kalmaması ve köylünün gül üretiminden kalan boş zamanını değerlendirmek için lavanta ekimine başladıklarını dile getirdi.

Geçen süre içerisinde lavantanın bilinirliğinin arttığını, gıda, temizlik ve kozmetik alanlarında talep edilen bir ürün haline geldiğine dikkati çeken Aydemir, bu durumun köydeki lavanta üretim alanlarının artmasında etkili olduğunu kaydetti.

Köyde bin 700 dekarlık alanda lavanta ekiminin yapıldığını anlatan Aydemir, şöyle konuştu:

"Daha önce köyümüzde birincil uğraş gül idi. Ancak gül üretimi zahmetinden dolayı artık fazla tercih edilmiyor. Aynı zamanda lavanta, gülden daha fazla gelir getirir oldu. Bu nedenle gül ekim alanları giderek azalırken, lavanta ekim alanları arttı."

Aydemir, lavantanın birçok alanda kullanılmasının ürüne talebi arttırdığını vurgulayarak, "Köylünün geçen yıl ürettiği lavantanın tamamı satıldı. Köylü, lavantasını yağlık ve kuru olarak satma arasında tereddüt yaşıyor ancak maddi getirisinden dolayı çoğu zaman kuru olarak satmayı tercih ediyor" dedi.

Köydeki tüm ailelerin lavanta üretimi yaptığını dile getiren Aydemir, lavantanın kilogramının 12 liradan satıldığını kaydetti.

Aydemir, temmuz ayı sonunda başlayan lavanta hasadının ağustos ayı ortalarına kadar sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.