Türk’ün Gücünü Dünyaya Göstermek Lazım

Türk’ün Gücünü Dünyaya Göstermek Lazım

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ağustos 2018 15:51
Türk’ün Gücünü Dünyaya Göstermek Lazım

Isparta Belediyesinin bu yıl 4.’sünü düzenlendiği Yağlı Pehlivan Güreş Müsabakalarının onur konukları efsane güreşçiler, inşası devam eden Mustafa Kemal Atatürk Güreş Alanı ve Spor Kompleksinde incelemelerde bulundu. 

Ata sporu yağlı güreşlerin efsane isimlerinden, altın kemer sahibi olmuş, başpehlivanlıklar kazanmış Ahmet Taşçı, Reşit Karabacak, Mehmet Güçlü, Hüseyin Çokal, Recep Kılıç, İbrahim Gümüş’ün yanı sıra Dünya, Olimpiyat, Avrupa ve Cihan Şampiyonu Mahmut Demir ile Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Ahmet Ayık Mustafa Kemal Atatürk Güreş Alanı ve Spor Kompleksinde incelemelerde bulundu.  Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’dan proje hakkında bilgiler alan güreşçiler, böyle bir projenin hayata geçirilecek olmasından dolayı teşekkür etti. 

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, yeni yapılan projenin güreş alanının yanı sıra çok amaçlı sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinin de yapılacağını dile getirdi. Günaydın, “Burada farklı sportif, kültürel faaliyetler de yapılacak. Yağlı pehlivan güreşleri Türk Milletine aittir.  Bu gücümüzü dünyaya da sergilemek lazım diyerek böyle bir tesisi yapmayı kararlaştırdık” dedi. Yağlı güreşlerin tarihe mal olduğunu ve bunun için de gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini, tesisler noktasında Spor Bakanlığının da bu konuyu ele alması gerektiğini kaydetti. Günaydın, “Türk’ün gücünü dünyaya da göstermek lazım. Bugün 600-700’üncü yağlı güreşleri düzenleyen şehirlerimiz var. Bu illerimiz bir sosyal tesis dahi yapmıyorlar. Mesela hem Edirne Belediyesi, hem Spor Bakanlığı bunu yapması lazım. tesisler gece kondu tarzı yapılıyor. Fiziki mekanda, şanımıza yakışır yer yapmak lazım. İlimizde düzenlediğimiz güreşlerde üç boya da altın kemer veriyoruz, üç kere altın kemeri alan güreşçimize de 4.’yü aldığında da altından bir madalya daha verilecek. Güreşçilerimizi teşvik etmemiz lazım. Güreşimizi dünyaya duyurmak istiyoruz. Burada Türkiye’yi ve dünyayı titreten güreşçilerimizle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Sahamızda inceleme yaptılar. Görüşlerini aldık. Dikkate alacağız” dedi. 

2.20180806155104.jpg

Geçen yılki güreşlere geldiğinde inşası devam eden tesislerin taslak projelerini gördüğünü bu yıl ise inşaatın hızla devam ettiğini görmekten mutlu olduğunu belirten altın kemer sahibi emektar güreşçi Ahmet Taşçı, “Dünyamızın en eski sporu olan ata sporumuzun böyle bir sahaya kavuşması bizi çok mutlu ediyor. Bunu belediye başkanımızın başlatması ve ata sporuna destek vermesi bizleri memnun ediyor. Önümüzdeki yıl pehlivanlarımız burada güreşecek. Bu proje bütün belediyelerimize, başkanlarımıza örnek olup, bunların çoğalması ata sporunun gündem tutması bir vesiledir. Bu Yusuf Ziya Başkanımızın ata sporunu ne kadar çok sevdiğinin bir göstergesidir” dedi. 

 GÖNÜL ZENGİNLİĞİ 

Isparta’daki güreşlerde üç boyda birincilik elde edenlere altın kemer verilmesini de değerlendiren Taşçı, “Tarihte altın kemerler tek başpehlivana veriliyor ama Başkan bunu çok sevmiş, tarih, kültür, spor diyor. Bunlara ne versek azdır diyor ve alt boylara da altın kemer veriyor, bu onun gönül zenginliği. Bunda da bir ilke imza attı. Ben ilk duyduğumda şaşırmıştım. Gençlerimizi teşvik için önemli” dedi. 

Dünya, Olimpiyat, Avrupa ve Cihan Şampiyonu Mahmut Demir de, Isparta’nın güreşi seven çalışkan bir başkana sahip olduğunu kaydetti. Özel bir stat çalışması yapıldığını dile getiren Demir, “Bugünkü güreşlerin yapıldığı yerde nasıl hizmet verildiğini düşündüğümüzde insan burayı hayal dahi edemiyor. Güreşçiler her türlü düşünülmüş. Başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum. Burada hem sporcuların rahat edebileceği, seyircinin rahat seyredebileceği bir alan var. Kırkpınar’ı biz güreşin olimpiyatları olarak düşünüyoruz, Kırkpınar’a ayıp olmasın, gönlümüzdeki yeri ayrı. Keşke önümüzdeki yıllarda sayın başkanın tecrübelerinden faydalanıp da Kırkpınar’ın er meydanının da bu güzellikte ve fonksiyonellikte bir sahada olmasını diliyorum. Isparta’da yapılan güreşler çok büyük bir organizasyon, bunu yapmak hiç de kolay değil. Kırkpınar ve diğer büyük organizasyonlarda 3 yıl üst üste birinci olduğunuzda kemerin sahibi oluyorsunuz. Bu hedefe ulaşılması zor bir olay. Tabi altının değerinden sarraf anlar. Başkan iyi bir insan sarrafı. Her sene burada altın kemer veriliyor olması, hem sporcularımızın onure edilmesi, emeklerinin karşılığını alabilmesi hem de bu gençler bunu alıp satmıyorlar, bunu saklıyorlar ve torunlarına ulaşacak ve belki de beş kuşak sonra torunları Isparta’yı tanıyacak. Dedelerinin burada spor yapmasından dolayı buraya sempati duyacaklar. Çok güzel bir uygulama, sayın başkanı tebrik ediyorum. Üç boyda altın kemer verilmesi Türkiye’de ilk bir uygulama, güzel bir teşviktir. Tarihi unutmayan, tarihi genç nesillere aktaran insanların kıymetini bilmek lazım. Biz sayın başkanımızın kıymetini bildiğimiz için buradayız” görüşlerinde bulundu. 

Kırkpınar Başpehlivanlarından Recep Kılıç ise, Isparta’da düzenlenen yağlı güreşlerin önemli olduğuna dikkat çekti. Kılıç, “Birkaç yıldan buyana gerçekten çok büyük hummalı bir çalışma var. Isparta Belediye Başkanımız bütün gayret ve çabalarıyla güreşler yapılıyor. Bu güreşler yapılırken, böyle bir tarihi stat yapılıyor. Bugün bu sahayı görünce yıllar önce önerdiğimiz stadın yapımının gerçekleştiğini görüyoruz. Baş-başaltı-büyük ortaya altın kemer verilmesi güreşlere verdiği değeri gösteriyor. Bu başkanın gönül zenginliği” ifadelerinde bulundu. 

1.20180806155120.jpg

ISPARTA VE GÜREŞ ADINA FEVKALADE BİR OLAY

Yapılan tesisler ve verilen altın kemerin Türkiye ve Türk güreşi adına çok güzel olduğunu söyleyen Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Ahmet Ayık da, “Sayın Başkanımıza ata sporumuz güreş adına ve Ispartalılar adına teşekkür ediyorum. Türkiye’de böyle bir saha ilk oluyor. Bu mükemmelliğin yanında Isparta’da yağlı güreşlerin yapılıyor olması beni memnun etti. Güreşin her türlüsünü yaptım, güreşi bir bütün olarak gördüm. İki dönem federasyon başkanlığı yaptım ve güreşi de bir bütün olarak gördüm. Sayın başkanın daveti mutlu etti, eski başpehlivan arkadaşlarımı gördüm o da beni ayrıca mutlu etti. Tesis çok mükemmel, söylenecek bir şey yok. Isparta ve güreş adına fevkalade bir olay. Burada çok sayıda dünya, olimpiyat, Avrupa aynı zamanda da Kırkpınar başpehlivanları çıkar. Tarihi Kırkpınar’da üç kez üst üste başpehlivan olması lazım ki, ancak kemer onda kalsın. Burada ise her yıl birinci olması ve kemer alması hem başkanın cömertliği hem de katıldığım müsabakalarda bir ilk olarak görüyorum. Fevkalade bir olay bunun için de tebrik edilmesi lazım” şeklinde konuştu.  

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.