Üç Haftadan Fazla Öksürüyorsanız Şüphelenin

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, 66’ncı verem eğitim ve propaganda haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ocak 2013 17:06
Üç Haftadan Fazla Öksürüyorsanız Şüphelenin

Hastalığın belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilgilen veren Kişioğlu, “Veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar gününden başlayan hafta Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlenmiştir. Bu yıl da 06-12 Ocak 2013 tarihleri arasında “66. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası” çerçevesinde illerde konu ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

Verem Hastalığının Belirtileri
Verem (tüberküloz) hastalığı, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka bir çok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle, bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir.

Teşhis ve Tedavi
Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6 ila 8 aylık bir tedavi süresi ile %95-99 iyileşme sağlanmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Çünkü tedavinin yarım bırakılmasıyla birlikte hastalar etrafa basil yaymaya devam edeceklerdir. Tedavi süresinde ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşmeyecek aksine kullanılan ilaçlara direnç geliştirebilecektir. Bu durumda hastalığın tedavisinde daha fazla ilaç kullanmak gerekecek ve tedavi süresi iki yıla kadar uzayabilecektir.
Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavide kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları Verem Savaş Birimlerinden ücretsiz olarak verilmektedir” şeklende konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.