Üç Komşu İl Üç Rakip Parti

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA), 2014 Yerel Seçimleri öncesi, Nisan-Mayıs aylarında yaptığı araştırma ile Batı Akdeniz Bölgesi seçmeninin nabzını tuttu. Anket çalışmalarına göre Isparta’da MHP önde ama…

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Haziran 2013 16:49
Üç Komşu İl Üç Rakip Parti

Antalya’dan 1183, Isparta’dan 602 ve Burdur’dan 605 kişi olmak üzere toplamda 2390 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada örneklem tesadüfi-rastlantısal yöntemle belirlenmiştir. % 95 güven düzeyi ve +/-4 yanılma payına sahip çalışmada vatandaşa yöneltilen sorularla; vatandaşların yaşadığı ilin sorunları hakkında kanaatleri, gelecek seçimlerle ilgili tutumları, belediye hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri ve hükümet politikaları ile ilgili düşünceleri ölçüldü.

Basınla ancak bir bölümünün paylaşılabildiği ve çarpıcı sonuçlar içeren raporun tamamına “basaenstitu.com” sayfasından ulaşılabilir.

ÜÇ KOMŞU İL ÜÇ RAKİP PARTİ
Antalya, Isparta ve Burdur illerine bakıldığında, bu üç ilin üç rakip siyasi partinin belediye başkanları tarafından yönetildiği görülmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’den seçilen Mustafa Akaydın, Isparta Belediyesi’nde MHP’den seçilen Yusuf Ziya Günaydın, Burdur Belediyesi’nde AK Parti’den seçilen Sebahattin Akkaya belediye başkanıdır. Yerel seçimlere yaklaşıldığı şu zamanlarda, üç ana rakip siyasi partinin belediye başkanlıklarını paylaştığı ve kıyasıya yarıştıkları bu üç ilin sonuçlarının karşılıklı olarak değerlendirilmesi özel bir önem taşımaktadır.

ANTALYA’DA CHP, ISPARTA’DA MHP,
BURDUR’DA AK PARTİ ÖNDE AMA!
Her üç ilde de partiler tarafından belirlenecek adaylar seçim yarışını kimin kazanacağı konusunda belirleyici olacak gibi görünüyor. Isparta ve Burdur’da partiler tarafından belirlenecek olan adaylar, oy oranlarının farklı düzeylerde gerçekleşmesine neden olabilir. Araştırma sonuçlarına göre, Antalya’da adaya göre oyunu belirleyecek kesimin oranı Isparta ve Burdur’a kıyasla düşük olmasına rağmen %30 gibi önemli bir oranda görülüyor. Rapora göre partilerin aday tercihleri Antalya’da siyasi anlamda kuşatıcı, Isparta ve Burdur’da ise halkla diyalogu iyi ve hizmet anlamında kuşatıcı adaylardan yana olmalı. Mevcut tabloya göre; partiler seçim kampanyaları sürecinde stratejik kararlar almazlar ise sonuç önceki yerel seçimden farklı olmayacak gibi: Antalya’da CHP, Isparta’da MHP, Burdur’da AK Parti.

HALKIN BELEDİYE HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETİ
Antalya ve Isparta’da belediye hizmetlerinden memnun olanların oranı Burdur’dakilere kıyasla daha yüksek düzeyde görünüyor. Belediye hizmetlerinden memnun olanların oranı Isparta’da % 54, Antalya’da %45, Burdur’da %31 iken; memnuniyetsizlerin oranı Isparta’da %19, Antalya’da %29 ve Burdur’da %40 düzeyinde.

MEMNUNİYET NE KADAR OYA DÖNÜŞÜYOR?
Her üç ilde de belediye hizmetlerinden memnun olanların ancak %50'ye yakın bir kısmı, önümüzdeki yerel seçimlerde mevcut belediye başkanının partisini destekleyeceklerini belirtmişlerdir. Üç ilde de memnuniyet, vatandaşın sahip olduğu siyasi tercihlerini kırabilecek ve hizmetinden memnun olduğu belediye başkanına bağlılık gösterecek düzeyde değil.

HALK, BELEDİYE BAŞKANINDAN MEMNUN MU?
Her üç ilde de belediye başkanından memnun olanların oranı belediye hizmetlerinden memnun olanların oranından yüksek. Bu sonuçlara göre üç ilde de belediye başkanlarının imajlarını hizmetlerinden daha iyi yönettiği söylenebilir. Diğer bir değişle belediye başkanlarının şahsi değerlerinin yüksek, yönetme becerilerinin nispeten düşük algılandığı söylenebilir.

HALK, BELEDİYE BAŞKANI OLARAK KİMİ GÖRMEK İSTİYOR?
Araştırmada, yönlendirme olmaksızın tamamen açık uçlu sorularla alınan akla gelen ilk cevaplar sınıflandırıldığında her üç ilde de mevcut belediye başkanları vatandaşın görmek istediği belediye başkanları olarak öne çıkıyor. İller arasında en yüksek orana Isparta sahip. Fakat üç ilde de halkın tutku düzeyinde bağlı olduğu bir isim mevcut değil. Antalya’da Mustafa Akaydın %9,47, Isparta’da Yusuf Ziya Günaydın % 21,76, Burdur’da ise Sebahattin Akkaya %13,55’lik bir kesim tarafından ideal belediye başkan adayı olarak görülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.