Ulu Camii'nde Tadilat Devam Ediyor

Isparta Ulu Camii'nde Tadilat Devam Ediyor

Yayınlanma:
Ulu Camii'nde Tadilat Devam Ediyor

Isparta'da bulunan tarihi Ulu (Kutlubey) Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından önemli bir tadilat sürecine alınmıştı. 26 Nisan 2023 tarihinden itibaren başlayan çalışmalar, 600 gün boyunca ibadete kapalı bir şekilde sürdürülecek.

Son zamanlarda, camideki inşaat çalışmalarının durduğu gözlemlenmekte, ancak tadilat süreci devam ediyor.

Tarihi Ulu Camii'nin tadilatının tamamlanıp teslim edilmesi için beklenti, 23 Şubat 2025 tarihine kadardır.

Ulu Camii, adını Osmanlı komutanı Kutlu Bey'den almıştır. Cami, I. Murad döneminde yaşamış olan Kutlu Bey'in anısına yapılmıştır. İl merkezinde bulunan en eski camilerden biri olan Kutlubey Camii'nin (Ulu Camii) bulunduğu yerde, 1429 yılında cami bulunduğu belirtilmektedir. Ancak 1899 yılında yapılan bir restorasyon sırasında, caminin çürüyen bölümlerinin tamir edilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine cami tamamen yıkılarak, II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı anısına Ayasofya'ya benzer çok kubbeli bir cami inşa edilmiştir. Yeni caminin yapımı 1904 yılında tamamlandı.

Ulu Camii, 1914 yılındaki büyük depremde yıkıldıktan sonra, 1922 yılında bugünkü cami yapılmıştır. Caminin dikdörtgen planlı olduğu ve kuzeybatı köşesinde bir minaresi bulunduğu bilinmektedir. Cepheye baktığımızda, doğu ve batı cephelerinde beşer alt ve üst kemerli pencere açıklıkları, güney cephesinde dört alt ve üst kemerli pencere açıklığı, kuzey cephesinde ise dört alt ve beş üst kemerli pencere açıklığı bulunmaktadır. Caminin çatı örtüsü, merkezi bir kubbe ve dört yanında elips şeklinde kubbelerden oluşmaktadır. Ayrıca, kadınlar mahfili üstü de ortada elips, iki yanda ise küçük kubbeler ile örtülmüştür. İç mekanda, özellikle örtü ve pandantif yüzeylerinde kalem işi süslemeler ve madalyonlar dikkat çekmektedir. Mihrabın sivri kemerli bir kavsaraya sahip olduğu bilinmekte.

Ulu Camii'nin tadilat süreci, caminin tarihi dokusunu koruyarak ve ibadetin daha iyi bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için önemli bir adımdır. Caminin tadilatının tamamlanmasıyla birlikte, Isparta halkı ve ziyaretçileri, bu tarihi ve kültürel mirası daha güzel bir şekilde deneyimleyebilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.