Uluslararası Öğrenci Politikaları ''Türkiye'nin 'Şefkat Eli'dir''

Uluslararası Öğrenci Politikaları ''Türkiye'nin 'Şefkat Eli'dir''

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Mayıs 2018 15:32
Uluslararası Öğrenci Politikaları ''Türkiye'nin 'Şefkat Eli'dir''

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, TRT Haber'de yayınlanan ''Gönül Elçileri'' Belgesel Programı için yabancı uyruklu öğrencilerle bir gün geçirdi; Isparta, Batı Akdeniz ve Türkiye'nin doğal, tarihi, kültürel ve uygarlık değerlerini paylaştı.

Prof. Dr. Çarıkçı: “Türkiye son yıllarda yabancı uyruklu öğrencilere çok iyi burs ve imkân vererek çok güçlü ve faydalı bir politika uyguluyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin şefkat elidir”

 “91 ülkeden ortalama 2 bin yabancı uyruklu öğrencimiz var. SDÜ yabancı uyruklu öğrencileri “misafir” olarak görür. SDÜ her yıl Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) yapıyor. 2018- 2019 Akademik Yıl için 1.200 aday başvurdu. Bunların yüzde 10'unu biz alacağız. Bu Türkiye'nin tanıtımı için özel bir hamledir.” dedi.

-SDÜ'de Yabancı Uyruklu Öğrenci Belgeseli

Türkiye Radyo Televizyonu (TRT) Haber'de yayınlanan “Gönül Elçileri” Belgesel Programı, Süleyman Demirel Üniversitesinde çekildi. Program Yapımcısı Tolga Özlü ve ekibi SDÜ Doğu ve Batı Yerleşkesinde yabancı uyruklu öğrenciler ile birlikte gün boyu belgesel çekimleri gerçekleştirdi. 91 ülkeden ortalama 2 bin yabancı uyruklu öğrencinin eğitim- öğretim gördüğü SDÜ'de Türkiye Cumhuriyeti'nin son yıllarda hayata geçirdiği etkin, verimli ve faydalı politikalar irdelendi.

Yapımcı Tolga Özlü, Endonezya, Benin, Arnavutluk, Kazakistan, Afganistan, İran ve Mali'den birer öğrenci ile söyleşi yaptı. Özlü, seçilen öğrenciler ile birlikte SDÜ yerleşkelerinin dışında Ardıçlı Köyü'nde Isparta'nın Dünya'ya açılan yüzü olan Gül Çiçeği topladıklarını; Akpınar Köyü'nde Eğirdir Gölü'nün eşsiz manzarasını çektiklerini, Gökçay'da Isparta Belediye Başkanlığı Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi'ni gezdiklerini, Valilik önünde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Gönül Elçileri Belgesel Programı'nın formatının Türkiye Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerde eğitim- öğretim gören yabancı uyruklu öğrenciler olduğunu kaydeden Yapımcı Tolga Özlü şöyle dedi:

 “Bu 32'nci belgesel çekimimiz. Isparta'nın plakası ile aynı rakama denk düşmesi hoş bir rastlantı oldu. 7 ülkeden birer öğrenci seçtik. Onlarla gün boyu çekimler gerçekleştirdik. Önemli bir bölümüne SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da eşlik etti.”

Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da “Uluslararası öğrencilere bir ev sahibi misafirine nasıl davranıyorsa biz de o şekilde yaklaşıyoruz. Onları kardeşimiz şeklinde görüyoruz. Tüm öğrencilerimiz gibi onlardan da çok mennunuz.  Onlara burada bilim vermekten çok büyük gurur duyuyoruz. Umutluyum ki bu güzel duygu ve düşüncelerimiz onlara da yansıdı. Uluslararası öğrenciler için öncelikle Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Araştırma ve Uygulama (TÖMER) isimli bir program uyguluyoruz. Onlara önce Türkçe öğreterek başlıyoruz. Kültürel uyum açısından çok farklı programlar uyguluyoruz. Örneğin “Keşif Isparta” programımız var. Türk öğrenciler ile birlikte hafta sonları Isparta ve Batı Akdeniz Bölgesi'nin doğal, tarihi, kültürel ve medeniyet alanlarını geziyorlar. Ayrıca TÖMER onlara Batı Akdeniz'i, Isparta'yı ve SDÜ'yü tanıtan farklı programlar uyguluyor. “Misafirlerimiz” olarak tanımladığımız yabancı uyruklu öğrencilerin uyumları çok kısa sürede sağlandı. Çok kısa sürede Türkçe'yi öğrendiler. Biz bu tablo karşısında çok mutlu oluyoruz, gurur duyuyoruz. Onlar da SDÜ'de olmaktan çok büyük memnuniyet duyuyorlar." dedi.

SDÜ’nün yabancı uyruklu öğrenciler konusunda çok köklü bir kültürü olduğunu dile getiren Çarıkçı, “Afganistan'dan, Bosna- Hersek'ten, Azerbaycan'dan çok uzun yıllar önce de “misafirlerimiz” vardı. Bu bağlamda SDÜ'de görev yapan biliminsanları ve diğer alanlardaki personel uluslararası öğrenciye alışkındır. Uluslararası öğrenciler ile ilgilenmek bizim açımızdan keyif verici bir iştigal alanı.”diye konuştu.

SDÜ olarak her yıl Yabancı Öğrenci Sınavı yaptıklarına da vurgu yapan Çarıkçı,  “2018- 2019 Akademik Yıl için 15 ülkede sınav açtık. Bangladeş'ten Endonezya'ya; Avusturya'dan İran'a; Suudi Arabistan'dan Fransa'ya; Belçika'ya kadar geniş coğrafyada sınav yapıyoruz. Türkiye'de de İstanbul ve Gaziantep'te YÖS gerçekleştiriyoruz. Aslında YÖS yapma gayemiz sadece kendi üniversitemize öğrenci getirmek değildir. Biz bu müracaatların yüzde 5- 10'unu SDÜ'ye kayıt ediyoruz. Gayemiz biraz da Türkiye'yi tanıtmaktır. SDÜ'nün uluslararası öğrencilerle ilişkisi ve kültürü çok eskilere dayanıyor. Yıllar öncesinden SDÜ'ye gelip eğitim- öğretim alan, mezun olanlar kendi ülkelerinde bugün üst düzey bürokrat oldular. Afganistan'da Bakan olan kişi SDÜ mezunu örneğin. Bosna- Hersek'te üst düzey bürokrat olan SDÜ mezunları var. Umut ediyorum şu anki ''gönüllü elçilerimiz'' gelecek yıllarda önemli makamlara gelecekler.” dedi.

-''Verilen destek çok değerli''

Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı en önemli politikalardan birisinin de yurtdışından gelen yabancı uyruklu öğrencilere sunulan imkân ve burslar olduğuna dikkat çeken Çarıkçı, “Türkiye, yabancı uyruklu öğrencilere çok iyi şekilde burs veriyor. Yurtdışındaki öğrenciler bu açıdan da Türkiye'yi çok iyi tanıyor. Öğrenciler Türkiye gibi burs veren çok fazla ülke olmadığını söylüyor. Bu Türkiye'nin çok önemli bir şefkat elidir.

-Yabancı uyruklu öğrenciler ile şarkı söyledi

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, yabancı uyruklu öğrenciler ile uzun süre sohbet de etti. Onların Isparta ve Batı Akdeniz'in doğal, kültürel, tarihsel ve uygarlık alanlarını tanımalarının yanı sıra İstanbul, Çanakkale başta olmak üzere Kapadokya, Güney Doğu Anadolu Bölgesi; kısacası Türkiye'nin dört bir köşesini imkânlar ölçüsünde gezmelerini önerdi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.