'Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'

BAKA, İstanbul'da Sağlık Turizmi Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'ne katıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Kasım 2011 15:49
'Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), İstanbul'da Sağlık Turizmi Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'ne katıldı. BAKA, 3 gün süren kongrede birçok yerli ve yabancı yatırımcı, akademisyen, devlet adamı, hastane sahibi, sektör temsilcisi ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile görüştü. Batı Akdeniz Bölgesinin sağlık turizmi konusunda sahip olduğu potansiyeli aktaran BAKA, Antalya, Burdur ve Isparta'da yapılacak her türlü yatırımın yanında olacağı mesajı vererek, Kalkınma Ajansı'nın faaliyetleri hakkında bilgi aktardı.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın himayesinde gerçekleştirilen kongrede Sağlık Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, Kosova Sağlık Bakanı Prof. Dr. Ferit Agani, Ürdün eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Mahmoud Al-Sheyyad, Yemen Parlamentosu Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Semir Rıza, Libya Sağlık Bakanı Dr. Abdal Rahman Ali Al-Kıssa, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ve çok sayıda yerli-yabancı önemli konuk yer aldı.

BAKA'yı temsilen kongreye katılan ve paralel olarak yapılan oturumlarda Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki sağlık turizmi potansiyeli hakkında sunum yapan uzman Sadettin Dikmen, Kalkınma Ajansı olarak sağlık turizmi konusunda bölgede faaliyet gösteren firmaların sorunları ile birebir ilgilendiklerini söyledi.

SAĞLIK TURİZMİ MEVZUATINDA BAKA'NIN DA KATKISI
Mevzuat eksikliğinden dolayı firmaların yaşadığı sıkıntılar için BAKA'nın Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ın da destekleriyle Sağlık Bakanlığı nezdinde çok yoğun çalışmalar yürüterek konuyla ilgili mevzuatın çıkmasında önemli katkı sağladığını ifade eden Dikmen, sunumunda Batı Akdeniz'deki hastane ve doktor sayıları, yapılan cerrahi operasyonlar, bölgeye gelen turistin profili ve talepleri, BAKA'nın Mayıs 2011'de gerçekleştirdiği Sağlık Turizmi Paneli ile hazırlanan sektör raporları hakkında katılımcılara bilgi aktardı.

Uzman Dikmen, kongre boyunca birebir görüşmelerinde hastane sahipleri, yöneticileri ve bürokratlara BAKA'nın bölgede yapılacak tüm sağlık turizmi yatırımlarının destekçisi olacağını kaydetti.

Kongrenin açılışındaki konuşmasında Sağlık Turizmi Derneği Genel Başkanı Kamil Yüceoral, kongreye ilgi gösteren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Yüceoral, "Türkiye 10 yıl öncesine kadar sağlık turizmi bilincinden yoksundu. Şükürler olsun ki bu gün ülkemizi bu sektörde nasıl dünyanın bir numarası yaparız diye tartışıyoruz. Bu bilincin ve yatırımların oluşmasına katkı sağlayan tüm kamu kesimine, sivil toplum örgütlerine ve yatırımcılara teşekkürlerimi sunuyorum" dedi

Türkiye'nin sağlık alanında yaptığı reformların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirten Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ise, "Sağlıkta vatandaşlarımızın ve yatırımcılarımızın yüzünü güldüren birçok düzenleme yaptık. Özel hastanelerimizin verdiği hizmetleri sosyal güvenlik kapsamına aldık. Vatandaşlarımız istediği hastanede ekstra ücret ödemeden tedavi olabiliyor. Hastanelerde kuyruklar sona erdi. İlaçlarını tüm eczanelerden tedarik edebiliyor. Avrupa, Amerika bu konuda ciddi sıkıntılar yaşarken diğer muadil ülkelere göre ülkemiz sağlık konusunda oldukça ilerde yer almaktadır" diye konuştu.

"SAĞLIK TURİZMİNDEN 5 YILDA 5 MİLYAR DOLAR KAZANABİLİRİZ"
Kongre Ana Sponsoru MedicalPark Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta da, Türkiye'nin sağlık turizminde geldiği noktayı değerlendirdi. Dış ülkelerin çoğunda sağlık turizmi konusunda bir Türkiye bilinci oluştuğuna dikkat çeken USTA, "Avrupa'da Ortadoğu'da birçok hasta ile görüşüyoruz. Türkiye'deki hastane gruplarını ismen biliyorlar ve bu kurumların başarılı işler yürüttüklerini ifade ediyorlar. Türkiye önümüzdeki dönemde sağlık turizminin en önemli destinasyonu olmaya adaydır" dedi.

Sağlık Turizmi Kongresi'nin yatırım yapmak isteyenler için ufuk açıcı nitelikte olduğunu belirten Usta, "Türkiye, eğer sağlık turizmindeki potansiyelini iyi değerlendirir ve bu konuyu ciddiyetle ele alırsa 5 yılda 5 milyar dolar gelir elde edebilir. Türk hastanelerine özellikle kalp damar hastalıkları, organ nakli, kemik iliği nakli, kanser, beyin cerrahisi, ortopedi, tüp bebek, diş, estetik cerrahi, saç ekimi branşlarında yabancı hastalar başvuruyor" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ise sektör temsilcilerine önemli mesajlar verdi. TAŞBAŞI, sağlık turizmi tanıtımında yaptıkları atılımlara dikkat çektikten sonra, bu sektörde faaliyet gösteren yatırımcılara kaliteyi ve özeni ön planda tutmaları gerektiğini hatırlattı.

Sağlık Turizmi Kongresi'ne BAKA'nın yanısıra Antalya'dan Anadolu Hastanesi Grubu, Aspendos Hastanesi ve Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Antalya Temsilciliği, Yaşam Hastanesi Manavgat ve Kemer Şubeleri Temsilcileri, Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) Başkanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Esen, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necla Öztürk ile diğer ilgililer katıldı.

KONGREDE ÖNE ÇIKAN KONULAR
4. Sağlık Turizmi Kongresi boyunca yapılan paralel oturumlar sırasında aşağıdaki konularda geniş bilgiler içeren çeşitli sunumlar gerçekleştirildi: "Sağlık Turizminin Tarihçesi ve Geleceği', 'Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Politikaları', 'Dünyada ve Türkiye'de İleri Yaş Turizmi ve Geriatri', 'Sağlık Turizminde Tanıtım, Markalaşma ve Pazarlama', 'Sağlık Turizminde Değişik Ülkelerin Uygulamaları', 'Sağlık Turizminde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Kullanımı', 'Sağlık Turizminde İnsan Kaynakları ve Yabancı Dil Faktörü', 'Tur Operatörlerinin Sağlık Turizmine Etkisi', 'Sağlık Turizmi Yönetmeliğinde Yer Alması Gereken Hususlar', 'Sağlık Turizminde Sigortacılık Faaliyetleri', 'Sağlık Turizminde Turistin Beklentileri' ve 'Türkiye'deki Termal Turizm Alanları ve Termal Turizmin Geleceği'."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.