Üniversiteler, Bulunduğu İlin Amiral Gemisidir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülkemizin bilim ve teknoloji ile kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Üniversite -Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı”nın beşincisi Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mart 2013 18:03
Üniversiteler, Bulunduğu İlin Amiral Gemisidir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülkemizin bilim ve teknoloji ile kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Üniversite -Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı”nın beşincisi Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.


Türkiye’nin 26 bölgesinde kalkınma ajanslarının bulunduğu yerlerde yapılması planlanan ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda beşincisi gerçekleştirilen toplantıda, üniversite-sanayi işbirliğinin aktörleri olan üniversiteler, sanayi kuruluşları ve destekleyici kuruluşlar bir araya geldi. Toplantıya SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da katılarak üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı.

Antalya, Isparta ve Burdur özelinde üniversite-sanayi işbirliğinin sorunları ve bu işbirliğine ilişkin fırsatların gündeme alındığı toplantıda SDÜ'ye bir de ödül verildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Fakültemiz Dekanı Prof.Dr.Osman İpek'in yürüttücülüğü yaparak tamamladığı “Plastik Enjeksiyon Yöntemi ile Üretilen Enjeksiyon Ürünlerinin Termal (Sıcaklık, Termal İletkenlik Katsayısı, Temas Direnci) ve Dinamik (Hız, Akış, Basınç) Parametrelere Bağlı Olarak Üç Boyutlu Modellenmesi Amacıyla Üniversal Bir Enjeksiyon Makinesinin Tasarımı ve Üretimi” konulu San-Tez projesi sebebiyle kendisine bir ödül verdi.

Toplantı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ve Burdur Valisi Nurettin Yılmaz’ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.
Açılış konuşmalarının ardından “2023’ e On Kala Ar-Ge ve Yenilikte Antalya, Isparta, Burdur (Üniversite- Sanayi İşbirliğinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri)” konulu panele geçildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın moderatörlüğünü yaptığı Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi(MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçi, ADOPEN Plastik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sak, Alta Müh. San. Ve Tic. Ltd. Şti., NANOEN Şirket Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç’ın panelist olarak katıldığı panelde, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, üniversitelerin girişimci olmaları gerektiğini vurguladı.
Üniversitelerin bulunduğu ilin amiral gemisi olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, SDÜ’nün geçen yıl düzenlediği Bilim ve Bahar Şenliği hakkında bilgiler vererek şenlikte toplam 38 alanda ödül dağıtıldığını ve bu ödüllerin de iş adamlarının sponsorluğunda verildiğini söyledi. Türkiye’nin üniversitelerini çok etkin bir şekilde kullanması gerektiğine dikkat çeken İbicioğlu şöyle devam etti: “17 fakültemizi, 17 sanayi kolu ile buluşturduk. Prestij projeler yapma yolunda harekete geçmiş bulunuyoruz. Çok yakın sürede çok önemli projeler ortaya çıkaracağız.

ITSO ile ilin sanayisini ilgilendiren yüksek lisans ve doktora tezlerinin desteklenmesi amacıyla protokol imzaladık. Protokolün Türkiye’de üniversite sanayi işbirliği alanında örnek olacağını düşünüyoruz. SAN-TEZ fonları üniversite tarafından yönetilmelidir. Kaynaklar birinci elden girişimciye ulaştırılsın. Çünkü üniversiteler bölgelerinin sanayi ile ilgili sorunlarını daha iyi biliyor ve piyasaya açılan bir üniversite olarak bölgeden gelen taleplere sinir uçları gibi hızlı bir şekilde tepki verecektir.”
SDÜ yönetimi, iş adamlarıyla sürekli diyalog içerisinde

Öz yeteneklerin teknolojiyle buluşturulması gerektiğini vurgulayan Rektör İbicioğlu, bu konuda SDÜ yönetiminin iş adamlarıyla sürekli diyalog içerisinde olduğunu söyledi.

İbicioğlu, “İş adamlarıyla evlilik yapmanın dışında çaremiz yok” diyerek üniversite- sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekti. Yapılması planlanan Kompozit Vadisi Projesi hakkında bilgi veren İbicioğlu, Teknoloji Fakültesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerinin iş yeri eğitimine tabii tutulduğunu da belirterek, “Üniversitemizde girişimcilik ve yenilikçilik teşvik sistemi isimli bir proje ile ekosistem modeli oluşturuyoruz. Projelerin değerlendirilmesi ve desteklenmesinde finansal sorun bulunmamakta. Her türlü finansal sorunu yönetim olarak çözmeye çalışıyoruz. Modelin her aşamasında üniversite sanayi işbirliği teşvik edilecek” diye konuştu.

Mahallinden ödüllendirmeyi öne çıkarmalıyız

Rektör İbicioğlu, sözlerini “Üniversite sanayi işbirliği faaliyetlerinin YÖK Yasa Tasarısı’nda hem akademik personelin atama ve yükseltme ölçütleri olarak hem de maddî karşılıkları yer almalıdır. Teknokent ve teknoloji ofisi performans değerlendirmelerinde ilin sanayileşme derecesi dikkate alınmalı. Üretimde başarıyı yakalamak için motivasyon, bilgi ve sahip olunan teknolojik imkânlar son derece önemlidir. Mahallinden ödüllendirmeyi öne çıkarmalıyız. Türkiye’de artık üniversiteler yönünü sanayiye topluma, gerçek gündemine yönlendirdiği için karamsarlığa gerek yoktur.” diyerek noktaladı.

Toplumsal refah için üretim önemli
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da, 26 kalkınma ajansının bulunduğu bölgelerde bu toplantıların gerçekleştirileceğini söyledi. Konularının orta ve orta üstü ileri teknolojik ürünler olduğunu dile getiren Aslan, “Yani esas olan üründür. Üretilen üründe bireysel memnuniyetten çok genelin memnuniyeti önemlidir. Toplumsal refah için üretim önemlidir. Üründeki kalitenin yanında alım gücünün yüksek olması gerekir.” dedi.

ADOPEN Plastik, 56 ülkeye ihracat yapıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt ise, bölgenin Ar-Ge ve inovasyon haritası hakkında bilgi verdi. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı da, rekabet dünyasında yarışın girişimciler arasında geçtiğini belirterek Burdur sanayisini değerlendirdi.

ADOPEN Plastik Sanayi A.Ş Genel Müdürü Ahmet Yazgan ise, 56 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydederek üniversite ile önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimi için çağrıda bulundu. AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de üniversite ile sanayiciler arasında her alanda güzel bir işbirliği olduğunu söyledi. Fakülte binalarında sanayicilerin imzasının olduğunu söyleyen Kurtcephe, halkla bütünleşmenin önemine dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.