Unutmadılar!

Sütçüler’de 2013 yılında orman yangınına müdahale sırasında hayatını kaybeden yangın söndürme işçisi Mehmet Turhan ve Burdur’un Bucak İlçesinden ilk müdahale merkezinden evine izne giderken trafik kazası sonucu hayatını kaybeden yangın söndürme işçisi Meh

Yayınlanma:
Unutmadılar!

Sütçüler’de 2013 yılında orman yangınına müdahale sırasında hayatını kaybeden yangın söndürme işçisi Mehmet Turhan ve Burdur’un Bucak İlçesinden ilk müdahale merkezinden evine izne giderken trafik kazası sonucu hayatını kaybeden yangın söndürme işçisi Mehmet Savaş'ın manevi destek olması amacıyla Ferdi Kaza Sigortası ödendi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Zeki Eryiğit, Öz Orman-iş Sendikası Genel Sekreteri Bayram Ayaz, hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve çalışma arkadaşları katıldı.

Teşkilat olarak bir aile olduklarını belirten Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, “Çoğu kamu kurumumuzda olmayan yapımızla iftihar ediyoruz. Eğer böyle olmasa orman yangınlarındaki çalışmalarımızda başarılı olmamız mümkün değil. Biz orman yangınlarında müdahale yaparken oradaki bir çalışmayı vatan savunması olarak değerlendiriyoruz, o şekilde müdahale ediyoruz” dedi.

Çoğu zaman can kaybını dikkate almadan müdahale ettiklerini belirten Değirmenci; “Fakat artık günümüzde iş kazalarını ve güvenliğini dikkate alarak yangına müdahale çalışmalarını yapmamız gerekiyor. Geçen sene 2013’te 120’nin üzerinde orman yangınımız gerçekleşti ve müdahalede başarıyı sağladık. Bu başarıyı sağlarken asıl bizlerin yanında başarının mimarı olan arkadaşlarımız işçilerimizdir. Biz varıncaya kadar orman yangınına müdahale eden ekiplerimiz kendini bizzat siper ediyor. Bu çalışmalar esnasında da iki arkadaşımız yangında hayatını kaybetti. Onun haricinde geçen sene herhangi bir iş kazamız oluşmadı. Hayatını kaybeden Mehmet Turhan arkadaşımız, 6 Ekim’de çıkan bir orman yangınına müdahale esnasında ilk müdahale ekibinin içerisindeydi. Müdahale esnasında kendisi sağlık problemleri ile beraber rahatsızlandı. Orada ilk müdahaleyi yapmamıza ve hastaneye kaldırmamıza rağmen hayatını kaybetti.

 

Orman teşkilatımızın vermiş olduğu kayıplardan, bundan önceki yıllarda da birçok arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Teşkilat olarak 100’ün üzerinde bir kayıp yaşadık. Kendilerini rahmetle anıyoruz. Yangın söndürme ve ormancılık faaliyetlerinde ayrıca hastalanan, sakat kalan arkadaşlarımız da acil şifalar diliyorum.

2004 yılında bakanlığımızın teklifi ile ve orman kanunundaki 77. Maddedeki değişiklik ile, orman yangınlarına müdahale esnasında vefat eden, sakat kalan ve hastalanan tüm personelimize tazminat verme şansımız oluştu. 2004 yılından itibaren iş kazası geçiren arkadaşlarımıza tazminat verme şansımız var. Acılarını dindirmez ama, devletin yanında olduklarını göstermek babında, kendilerine iyi bir yaşantı sağlamak için devletimiz tazminat veriyor. Bu sadece kendi personelimiz değil, orman köylülerinden gelip de yangın söndürme çalışmalarına katılan ve orada hayatını kaybetmiş olan vatandaşımız da bundan faydalanmakta. Böyle bir hadise oluşursa vatandaşımıza, elemanlarımıza, devlet memurunun en yüksek kademesinde almış olduğu maaşın 100 katı oranında tazminat veriyoruz. Bu konu her iki arkadaşımıza teslim edildi ve onlara ihtiyaçlarını karşılamaları için bir yardım olmuş oldu.

Mehmet Savaş arkadaşımız da geçen sene Bucak’ta trafik kazası geçirip aramızda ayrıldı. Devletimiz biliyorsunuz vefat eden arkadaşlarımızın arkasında kalan eşi ve çocuklarına kıdem tazminatı veriyor. Bunu da kendilerine takdim ettik. Her iki ailemize bi metanetli davranışlarından dolayı takdir ediyorum.

Orman yangınları ile ilgili tehlikeli ve riskli döneme girmiş bulunuyoruz. Bütün temennimiz, tüm vatandaşlarımız orman alanı içerisinde ateşlerine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak, yangın söndürme esnasında herhangi bir kaza bela olmamasını temenni ediyoruz.


Öz Orman-İş Sendikası Genel Sekreteri Bayram Ayaz ise; Öz Orman-İş Sendikasının, üyelerinin ‘gülen yüzü, ağlayan gözü olmayı’ ilke edinmiş bir sendika olduğunu belirterek,
bugüne kadar Ferdi Kaza Sigortası kapsamına girecek şekilde yaşamını yitiren 26 üyenin sigorta tazminatlarını, merhumların varislerine teslim ettiklerini ifade etti.

 

Ayaz, konuşmasında şu ifadeler yer verdi; “Çok değerli iki kardeşimizi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Üyelerimizden Mehmet Turhan 6 Ekim 2013 tarihinde yangına müdahale ederken, Mehmet Savaş ise 18 Ekim 2013 tarihinde bir trafik kazasında vefat etti. Yitirdiğimiz her can, bizim için paha biçilmez değerdedir. Meydana gelen maddî zararları bir şekilde telafi ederiz. Ama, kaybedilen canlarımız geri gelmez. Keşke bugün, bir sevinci paylaşmak için burada toplanmış olsaydık. Sevinçlerimizi paylaşarak büyüttüğümüz gibi, acılarımızı da paylaşarak azaltmak için buradayız. Öz Orman-İş Sendikası, tüm üyeleri ve yöneticileriyle bir ailedir.

Ben izninizle, değerli üyelerimizin aramızdan ayrılmasına sebep olan trafik ve iş kazaları üzerinde biraz durmak istiyorum. Teknoloji, hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, aynı zamanda ciddi riskler de oluşturmaktadır. Bu risklerin başında, trafik ve iş kazaları gelmektedir.
Maalesef trafik ve iş kazalarını önleyemiyoruz. Her yıl binlerce canımız, trafik ve iş kazalarına kurban gidiyor. Daha bir ay önce, Soma’daki elim maden kazasında 301 işçimiz vefat etti. Bu vesileyle, Soma’da hayatını yitiren emekçi kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.

Trafik ve iş kazalarının çok büyük bir bölümü, alınacak tedbirlerle önlenebilecek niteliktedir. Bu kazaları en aza indirmek, en azından can kayıplarını azaltmak için bazı tedbirleri almak ve uygulamak zorundayız. Bir defa; insan sağlığı ve can güvenliğinin, her türlü değerin üzerinde olduğu bilincini oluşturmalıyız. İkinci olarak, karayollarındaki güvenlik tedbirlerini artırmalı ve işyerlerindeki güvenlik standartlarını yükseltmeliyiz.
Geçen yıl, yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe girdi. Yeni yasa, işyerlerindeki güvenlik tedbirlerini artırmış; işverenlere ilave yükümlülükler getirmiştir. Bu düzenlemelerin, yaşanan kazaları azaltacağını umuyoruz. Öte yandan, trafik ve iş kazalarını azaltmak için, konunun eğitim boyutunu ihmal etmemek lazım. Çünkü her işte olduğu gibi, can güvenliği tedbirlerini artırmada da en önemli konu eğitimdir.
Öz Orman-İş olarak; kazalar konusunda üyelerimizi bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak üzere ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Geride kalan 3 yıl boyunca, çok sayıda eğitim semineri yaptık. Yaklaşık 5 bin temsilcimize ve üyemize, iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim verdik.

Kazaları ve can kayıplarını önlemek için elimizden geleni yaparken, her şeye rağmen yaşanan kazaların sonrası için de bir şeyler yapmalıyız. Vefat eden üyelerimizi geri getiremeyiz. Fakat geride bıraktıkların mağduriyetini hafifletmek için tedbir almalıyız. Bu amaçla Öz Orman-İş, son 3 yıldır, 28 bini aşkın üyesinin tamamını, Grup Ferdi Kaza Sigortası ile sigortalamaktadır. Bütün üyelerimizin sigorta primleri sendikamız tarafından karşılanmaktadır. Bunu bir ‘lütuf değil, ‘görev’ kabul ediyoruz.
Öz Orman-İş; üyelerinin ‘gülen yüzü, ağlayan gözü olmayı’ ilke edinmiş bir sendikadır.
Bugüne kadar, üyelerimizden 26’sı, Ferdi Kaza Sigortası kapsamına girecek şekilde yaşamını yitirdi. Bunlardan 24’ünün sigorta tazminatlarını, merhumların varislerine teslim ettik. Bugün burada, 2 üyemizin daha sigorta tazminatını hak sahiplerine iletiyoruz.
Bu arada, sırası gelmişken şunu da söylemek isterim: Biz bu törenleri, gösteriş için yapmıyoruz. Amacımız; verdiğimiz hizmetin başka toplumsal örnek olmasını sağlamaktır. Hizmet etmenin binlerce yolu vardır. Hizmetin en güzeli, insanların zor zamanında yapılanıdır.
Vefat eden kardeşlerimizin geride kalan yakınlarının, en azından maddî sıkıntılarını azaltabilirsek, bu da güzel bir hizmet olacaktır.
Merhum üyelerimizin 20’şer bin liralık sigorta bedellerini, mirasçıları olan eş ve çocuklarına takdim edeceğiz.
Şahsım ve Öz Orman-îş adına; merhum Mehmet Turhan ve Mehmet Savaş’a Cenabı Allah’tan rahmet, geride kalan yakınlarına, dostlarına ve tüm emekçi kardeşlerimize başsağlığı ve sabır diliyorum”.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.