Üretici Zarar Etti

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu 2010 yılında yaşanılan doğal afetler nedeniyle üreticilerin geçen yılı sıkıntılı geçirdiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ocak 2011 15:39
Üretici Zarar Etti

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, 2010 yılının çiftçiler ve tarım sektörü açısından genel değerlendirmesini yaptı.

Çiftçinin iyi verim elde ederek geçmiş yıllardan gelen borçlarını kapatmayı düşündüğü bir ortamda buğdaya verilen taban fiyatının düşük kalması nedeniyle bu düşüncesinin de hayal kırıklığı ile sonuçlandığını ifade eden

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, şöyle konuştu: "2010 yılı Isparta çiftçisi açısından yağışların bolluğu bakımından son derece güzel ancak dolu gibi doğal afetler bakımından sıkıntılı geçti diyebiliriz. Çiftçilerimizin en büyük beklentisi olan yağmur 2010 yılı içinde bol ve bereketli bir şekilde yaşandı. Bitkiler hiç susuz kalmadı diyebiliriz. Diğer bir deyişle geçen yıllarda yaşadığımız kuraklık 2010 yılı içinde söz konusu olmadı. Bu da verimin yüksek olmasını sağladı. Dolayısıyla çiftçimiz sevindi" Geçen yıl yaşanan dolu yağışının üreticiyi olumsuz etkilediğini de kaydeden Kutlu, "Yakaören Köyü ve Uluborlu ve Eğirdir ilçelerinde kiraz ve elma üreticileri için fazla iyi bir yıl olmadı. Dolular bu bölgelerde kirazda büyük yaralanmalara ve elmalar üzerinde de kara leke hastalığının oluşmasına neden oldu. Yakaören Köyü ve Uluborlu'da kiraz bahçeleri yüzde70-80'lere varan oranlarda zarar gördü. Dolayısıyla buralardaki ihracata yönelik kirazların yara olması üreticinin satışını da büyük oranda etkiledi.

SU FİTAYLARI ÇİFTÇİYİ BEZDİRDİ
Bahçe ve tarla sulama suyunun fiyatının afaki derecede yüksek olmasının geçmiş yıllarda olduğu gibi 2010 yılında da sürdüğünü, sulama suyu fiyatının yüksek olmasından dolayı çiftçinin ürettiği üründen kendisine kalan paranın son derece azaldığını belirten Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl bir de özellikle örtü altı sebzelerinde Tuta Absoluta denilen bir zararlı ortaya çıktı. Bu zararlı hayvanlar özellikle domateste ürün kaybı ve kalite bozukluğuna sebep olarak çiftçimizin zarar görmesine neden oldu. Çiftçilerimiz tarla ve bahçesindeki ürünleri ucuza üretirse pazarlarda da ucuza satacaktır. Böylece, şehirdeki halkımız da ucuz meyve ve sebze yiyebilecektir. Ama çiftçinin ürünü zarar gördüğü zaman maliyet yükseliyor, bu da pazarlara yansıyor. İnşallah 2011 çiftçimiz için başka hava şartları olmak üzere çok iyi geçer ve dolu, kuraklık gibi doğal afetler yaşanmaz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.