Üreticinin Yüzünü Birlikte Güldüreceğiz

Üreticinin Yüzünü Birlikte Güldüreceğiz

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Haziran 2018 16:52
Üreticinin Yüzünü Birlikte Güldüreceğiz

CHP Milletvekili Adayı Mustafa Ceyhan, Isparta üreticisinin yüzünü kurulacak üretici birlikleriyle güldüreceklerini söyledi. Elma Birlik, Kiraz Birlik, Borsa ve Meyve Organize Sanayi Projelerini anlatan Ceyhan, “CHP iktidarında üreticinin yüzü gülecek” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Adayı Mustafa Ceyhan, Türkiye’nin gül ve meyve bahçesi olarak anılan Isparta’da üreticinin yüzünü Elma Birlik, Kiraz Birlik, Elma ve Kiraz Borsası ile Meyve Organize Sanayi projeleri sayesinde güldüreceklerini belirterek, projelerinin CHP Seçim Beyannamesi’ne entegre bir şekilde hazırladıklarını ifade etti.

KİRAZ ÜRETİCİSİ ÇARESİZ
CHP Milletvekili Adayı Mustafa Ceyhan, “Ispartalı, özellikle Uluborlu ve Senirkent ilçelerimizdeki çiftçilerimizin hemen bugünlerde yaşadığı sorun kiraz fiyatıdır. Çiftçilerimiz ağızbirliği eden tüccarların karşısında yapayalnızdır. Türkiye’deki çiftçilerin tamamı aynı sıkıntıları yaşamaktadır ama dünyada üretim lideri olduğu ama hasılatta üçüncü olduğu kiraz üreticisi durumunda olanı yoktur. Her üretici grubunun birliği, kooperatifi, borsası vardır ama kirazcının ve elmacının yoktur. Kirazdaki durum fiyatları alıcıların belirlemesi kuralı olsa da içler acısıdır. En kaliteli kirazları üreten çiftçimizin dünya fiyat ortalamasının yarısına satmasının hiçbir mantıklı açıklaması bulunmamaktadır çünkü kirazcının kimi kimsesi birliği borsası bulunmamaktadır” dedi.

BÜTÜN ÜRÜNLERİN BİRLİĞİ VAR ELMA GİBİ KİRAZIN DA BİRLİĞİ YOK
Ceyhan, “Bu tabloda Türkiye’nin komşu ülkelerle ve batı ülkeleriyle olan sorunlarının yanında Kiraz üreticilerimizin kooperatifleşememesi birlik kuramaması ve yerli ve yabancı alıcıların talebini görebileceği fiyat belirleyen bir borsası olmamasından kaynaklanmaktadır. Yerli ve yabancı büyük alıcılar istedikleri gibi piyasayı düzenleyip ve fiyatları belirlemektedir.

TARİŞ gibi MarmaraBirlik gibi GülBirlik gibi FiskoBirlik gibi PankoBirlik gibi başarılı birliklerinin yanında “Neden kiraz üreticisinin hakkını hukukunu kollayan, destekle alımları yapan yaptıran, taban fiyat belirleyen bir üretici birliği olmasın?” sorusu günceldir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ DOLANDIRILIYOR TÜCCARIMIZ DA FİYAT BELİRLEYEMİYOR
Üreticinin sık sık dolandırıldığını ve tüccarların da fiyat belirleyemediğini kaydeden Ceyhan, “Meyve üreticilerinin aracılardan ödemelerini alamaması, toptancıların üreticileri karşılıksız evraklarla dolandırması Isparta basının olağan haberleridir, hasat mevsiminin sonuna geliyoruz Temmuz ortasında okumaya başlarız.

Kiraz üreticimiz yalnızdır, kimsesizdir. Tablolar açıktır, Türkiye en fazla kiraz ihraç eden ülkedir. Kiraz gelirinde üçüncüdür, kirazını dünya ortalamasının yarı fiyatına satmaktadır. 500.000 tonla dünyadaki kirazın %22’sini üretmektedir. Dünya ihracat gelirlerinde ise üçüncü sıraya düşerek kiraz ihracatı pastasının ancak %8’ini alabilmektedir. Dünya ortalaması 5 dolar civarındayken Türkiye 3 doların altında kiraz satarak dünya ortalamasının yarı fiyatına satabilmektedir. Bu fiyatı arttırmak çiftçimizin yüzünü güldürmek için gereken neyse derhal yapılmalıdır. Yapılacaklar ise bellidir, kiraz üreticisinin bütün bilgi eksikliği derhal ortadan kaldırılmalı, üretici birliği ve ticaret borsası kurulmalıdır.

Türkiye’nin kirazdaki büyüklükleri aşağıdaki tablolardadır; Uluborlu’nun Kraliyet Kirazı Napolyon’un ayrıcalıklı konumu ortadadır. Nasıl ulusal sahlep piyasası Burdur/Bucak’taysa, ulusal yumurta piyasası Afyon/Başmakçı’daysa kiraz piyasası da Uluborlu’da olmalıdır. Türkiye Kiraz ihracatının %15’ini tek başına üstlenen ve en kaliteli, yüksek fiyatlı marka kirazı üreten Uluborlu fiyatı da belirlemelidir.” İfadelerini kullandı.

ULUBORLU KİRAZI GELENDOST
ELMA VE MEYVE ORGANİZE SANAYİİDE İŞLENECEK
Isparta’nın tarımsal sanayi noktasında yok sayıldığını dile getiren Ceyhan, “Kirazda ve elmada bu büyüklüğüne rağmen tarım endüstrisi kuruluşları alanında yatırımlar noktasında Isparta yok sayılmıştır. Sadece tarım ürünü üreten değil, ürününü paketleyen, geliştiren, işleyen, markalaştıran, katma değerini yükselten bir Isparta hedefliyoruz. Çiftçinin ürününe değer katacağız. Uluborlu Kirazını da yurt içinde ve yurtdışında kendi markasıyla ve ambalajıyla doğrudan tüketiciye ya da aracısız son noktaya ulaştıracağız. Gelendost’a Elma ve Meyve Organize Sanayi Bölgesi’ni kurup çiftçimizin pazarlama imkanlarını, pazar seçeneklerini artıracağız, elini güçlendireceğiz. Uluborlu fiyatını belirlediği kirazı kendi markasıyla satacak” dedi.

KİRAZBİRLİK VE KİRAZ BORSASI ZORUNLUDUR
Ceyhan, “Kuruluşunu gerçekleştireceğimiz KirazBirlik ve Kiraz Borsası ile fiyat standartlarını koyup çiftçiyi koruyacağız. Gelendost Elma ve Meyve Organize Sanayii Bölgesi’nde ürünlerimizin en verimli bir şekilde paketlenip değerlendirilmesini ve de çeşitlendirilmesini sağlayacağız. Isparta ve çevresinin ekonomik çehresini demiryolu ve açılacak Konya yoluyla yeniden şekillendireceğiz. Kiraz son derece değerli bir ürün, soğuk zincirle frigofrik uçaklarla yurtdışına aracısız doğrudan sevkini sağlayacağız. Bu çalışmalar için BAKA ve TKDK kaynaklarını üreticimizin kullanımına açacağız” diye konuştu.

PROJELERİMİZİN TAMAMI CHP SEÇİM BİLDİRGESİNDE VAR
Mustafa Ceyhan, Isparta için ürettikleri projelerin CHP Seçim Bildirgesi’ne entegre bir şekilde çalışıldığını anlatarak “CHP iktidarında çiftçimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerini sıfırlayacağız. Sulama birliklerinin özellikle elektrik borçlarını yapılandırıp, sulama birliklerinin işçilerine sosyal haklarını vereceğiz. Bu projeler CHP Seçim Bildirgesini Isparta uygulamasıdır. Nokta atışı teşvikler ve özel projeler de gelecek. TARSİM kapsamı genişletilip, dolu sel don demeden çiftçimizin kazancı devlet garantisine girecek. Zengin çiftçi kadar yoksul çiftçiyi de gözeten bir teşvik sistemi kuracağız. Köylü genci bilimle teknolojiyle köyünde üretecek, asgari ücret için göç etmeyecek” dedi.

KİRAZ DÜNYA FİYATININ YARISINA SATILMAYACAK MAZOT 3TL OLACAK
Ceyhan, CHP iktidarında tarımda maliyet girdilerinin düşürüleceğini ve mazotun 3 TL’den satılacağını yineleyerek “Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre, mazot ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz. Çiftçinin üretimde kullandığı mazottan ÖTV ve KDV’yi kaldıracağız. Çiftçiye 1 litre mazot 3TL olacak, partimizin ve Hepimizin Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Muharrem İnce’nin çiftçilerine sözüdür, taahhüdüdür” şeklinde konuştu.

MUSTAFA CEYHAN SÖZÜ: İHRACAT FİYATIMIZ
DÜNYA ORTALAMASIYLA AYNI OLACAK
Ceyhan sözlerini “KirazBirlik kurulacak, Elma ve Meyve Organize Sanayii açılacak, Kiraz Borsası faaliyete geçecek; dünyada tanıtımı yapılıp kendi markasıyla ve paketiyle satılacak. Kiraz üreticimizi destekleyeceğiz, KirazBirlik ve Kiraz Borsası kurulacak, aracılar değil üretici kazanacak. Mustafa Ceyhan olarak söz veriyorum, kiraz fiyatı çiftçimizin emeğini karşılayacak, dünya ortalamasının yarısı olan ihracat fiyatımız dünya fiyatıyla aynı olacak” ifadeleriyle noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.