Üretiyoruz Ama Satamıyoruz

Mısır, Suriye, Irak gibi Ortadoğu ülkelerinde ciddi pazar bulan elma, Ortadoğu’da yaşanan kaos nedeniyle pazar sorunu yaşıyor. Elma üretiminin yüzde 25’ini karşılayan Isparta, pazar bulma konusunda adeta dış politikaya kurban oluyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ekim 2013 10:15
Üretiyoruz Ama Satamıyoruz

Türkiye’nin elma üretiminde yüzde 25’ini karşılayan Isparta elmasını neden satamıyor? Bu sorunun yanıtını Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu’dan aldık. Kutlu, dış politikadan ihracat teşvikine kadar bir çok neden saydı.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Ajans32 muhabirine yaptığı açıklamalarda, “İhracaat teşvikleri yapılmıyor. Teşvikten bir türlü istediğini alamayan Isparta, bu nedenle elma üretimini yeterince ciddi ele alamıyor. Yüksek girdilerden kaynaklanan ekonomik bir yıpranma da söz konusu. Hal böyle olunca üretici istediğini alamıyor. Bu da üreticinin moralini bozuyor” ifadelerini kullandı.

Elma pazarında en önemli sorunlardan birinin de Ortadoğu’da yaşanan kaos olduğuna dikkat çeken Kutlu, “Bizim elma pazarındaki en önemli bölgemiz Ortadoğu. Mısır, Suriye, Irak, Ürdün gibi ülkeler. Ama malumunuz bölgede bir türlü istikrar sağlanamıyor. Sürekli iç savaş ve kaos söz konusu. Ortadoğu ülkeleri bizim dış politikamızdan da hoşnut değil. Dolayısıyla Pazar sorunlu. Hem de en önemli Pazar sorunlu” diye konuştu.ajans32

Elmanın yüzde 770’inin soğuk hava depolarına konulduğunu hatırlatan Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “610 bin ton ile başta Isparta olmak üzere Eğirdir, Gelendost, Senirkent, Uluborlu ve Atabey ilçelerinde üretilen elmanın yüzde 70’i maalesef soğuk hava depolarına konuluyor ve elma tüccarı bekleniyor. Bu yıl elma fiyatları 60-80 kuruş arasında olduğu için elma üreticisi zarar edeceğim diyerek soğuk hava depolarına koyuyor. Ayrıca geçmiş yıllarda 35-40 kuruş olan elma ıskartası bu yıl 10 kuruşa düştü. Çok yerde üretici elma ıskartasını toplamadı. Çünkü toplama emeğinin karşılığını alamıyorlar” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum