Ürün Güvenliği Haftasında Çarpıcı Rakam!

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından, 12-18 Ekim ‘Ürün Güvenliği Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programda İl Müdürü Tufan Uysal, çarpıcı rakamlar verdi!

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ekim 2015 15:23
Ürün Güvenliği Haftasında Çarpıcı Rakam!

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından, 12-18 Ekim ‘Ürün Güvenliği Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde program düzenlendi.

ITSO Konferans salonunda düzenlenen programa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Tufan Uysal evsahipliği yaptı. Programa çok sayıda daire müdürü de katıldı.

Toplantıda, ürün güvenliği konusunda farkındalık ve bilinç oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.ajans32

Programda, vatandaşların günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi bir çok ürünün piyasadaki denetimlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiği hatırlatılarak, “Piyasa Gözetimi ve Denetimi" olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılması konularında bilgi verildi.

Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, "
Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan ve/veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve Bakanlığımız ile işbirliği içerisine olmayarak insan sağlığı can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır.

Bu çerçevede 2015 yılının ilk 9 ayında 59.888 farklı marka/model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 8.882 adedi uygunsuz bulunmuştur. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği oluşturan 78 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 6.145.895 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır" bilgisini verdi.www.ajans32.com

Uysal, "Bizler Bakanlık olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikayeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve kesinlikle şikayet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikayet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikayet formu, Alo 130 Şikayet Hattı ile ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacağınız bir dilekçe ile ürün güvenliği ile ilgili olarak bizlere ulaşabilirsiniz" diye konuştu.

ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan da konuşmasında ürün güvenliği kavramının toplumda yeni yeni bilinirlik kazandığına işaret ederek "
Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması gerekmektedir. Sizlerin de bildiğiniz gibi güvenli ürün, normal kullanım koşullarında tüketiciler için risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve yukarıda bahsedilen temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürünü ifade eder" dedi.



Şahlan, "Az önce, Müdürümüz açıkladı. Bütün denetimler kanunlar mevzuatlar yaptırımlar olmasına rağmen yine de Kanunlara, mevzuatlara, kurallara uymayan işletmelerimiz de arada çıkabiliyor. 2015 yılının ilk 9 ayında 59 bin 888 farklı marka model ürün denetleniyor ve 78 ürünün insan sağlığını mal güvenliğini tehdit ettiği tespit ediliyor.ajans32

Artık toplumuz çok bilinçli ve bu tür konularda çok dikkat ediyorlar. Bizler ayıplı malları yada insan sağlığına zarar veren her şeyi ilgili birimlere bildirirsek en azından bu tür üretimler yapılamaz hale gelir. Yada tedbiri alınır. Yaşam kalitemizin artması, çocuklarımızın ve torunlarımızın sağlıklı, güvenilir ve temiz bir dünyada yaşaması için bizler üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ürün Güvenliği hakkında slayt gösterileri ve sunumlar yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.