Üzerinden Tam 13 Yıl Geçti...

Üzerinden Tam 13 Yıl Geçti...

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Kasım 2020 11:02
Üzerinden Tam 13 Yıl Geçti...

Dünya havacılık tarihinin en korkunç uçak kazaları arasında yer alan ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği Isparta uçak kazasının 13’ncü yıldönümü… Korkunç kazada Isparta’nın tanınan isimlerinin yanı sıra çok önemli bilim insanları da hayatını kaybetmişti…

Atlas Jet yolcu uçağının düşmesi sonucu 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası arkasında gözü yaşlı yüzlerce kişi bıraktı. Dünya havacılık tarihinin en korkunç uçak kazaları arasında yer alan ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği Isparta uçak kazası 30 Kasım 2007 günü Isparta’da yaşanmıştı.

Atlas Jet’in İstanbul-Isparta arası seferini yapan yolcu uçağı Süleyman Demirel Havalimanına inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe mevkiinde düşmüş ve bu korkunç kazada 7’si mürettebat toplam 57 kişi yaşamını yitirmişti.

Söz konusu uçak kazasında uçakta kaptan pilot Ferhat Özdemir, ikinci kaptan Fahir Aksoy ve kabin amiri Çağatay Şirin'in yanı sıra Atlasjet personelinden hostesler Mana Topçu, Sinem Hatice Vurgun ve Mümine Bulut ile teknisyen Alaattin Çelik Gürtürk hayatını kaybetmişti.

İŞTE KAZADA HAYATINI
KAYBEDEN YOLCULAR…
''Özlem Karataş, Nuri Tığlı, Bahri Öndürücü, M.Rafi Taşkent, Muhsin Öndürücü, Şakir Özsoy, Kasım Mehmet Saygılı, Perihan Kutlu, Sinem Kutlu, Aysun Fatime Balcı, Mustafa Zengi, Davut Demirkurt, Hayri Tokgöz, Tevfik Büyükçaylı, Mehmet Yiğitbaşı, Zeliha Yiğitbaşı, Özgen Berkol Doğan, Engin Abat, Engin Arık, Sibel Uysal, Mehmet Yılmaz, Necati Kartal, Saniye Kartal, Hakan Ulutaş, İskender Hikmet, Senel Fatma Boydağ, Fahrettin Oğurlu, Özcan Oğurlu, Hakan Yakup Tullu, Alp Tezcan, Oğuz Cafer Çiftçi, Yusuf Çiftçi, Nazire Kurnaz, Gözen Polat, Mustafa Fidan, Doğan Göktaş, Hazal Kaynak, İsa Çobankaya, Saniye Çobankaya, Yaşar Çobankaya, Burhan Tepebaşı, Ruşen Mustafa Hamza Hemreli, Fuat Güler, Mustafa Çalışkan, Kenan Büyük, Süleyman Hilal, Ayşe Cantürk, Melike Ceylan, Ceren Ceylan ve Sadettin Baysal.''

1,5 AYLIK CEREN BEBEKDE KAZA KURBANI OLMUŞTU
Bu arada İstabul- Isparta seferini yaparken Süleyman Demirel Havalimanı'na iniş için alçaldığı sırada Türbetepe'de düşen ait uçakta ölenler arasında 1.5 aylık Ceren Ceylan da bulunuyordu. Ceren bebeğin uçakta hayatını kaybeden yolculardan Melike Ceylan'ın kızı olduğu açıklanmıştı.

ÜNLÜ İSİMLERDE VARDI
Isparta bu korkunç uçak kazasında tanınmış bazı işadamları ile esnaflarını da kaybetti.
Eski halıcı esnafından İhsan Tığlı’nın oğlu ve Alaaddin Erkoç’un yeğeni olan genç işadamlarından Nuri Tığlı, Eğirdir eski Belediye Başkan Adaylarından İnşaat Mühendisi Mehmet Yiğitbaşı ve eşi Zeliha Yiğitbaşı, Isparta’nın tanınmış çarşı esnaflarından Tuhafiyeci Mehmet Yılmaz, Zengiler Ticaret sahibi işadamı Mustafa Zengi, Eğirdirli Muhasebeci Mesut Polat’ın kızı Gözen Polat, Keresteci esnafından Süleyman Hilal, Halk Pazarı esnafından Züccaciyeci Davut Demirkurt ve Tevfik Büyükçaylı’da uçakta hayatını kaybeden yolcular arasında bulunuyordu.

KİMİLERİNE GÖRE HALA AYDINLATILAMADI…
Elim uçak kazasının ardından tam 13 yıl geçti. Bu kaza ile ilgili çok sayıda iddia ortaya atıldı, uçak yolcuları arasında ünlü fizikçilerin de bulunması kaza ile ilgili çeşitli iddiaları da beraberinde getirdi.
Ancak Ulaştırma Bakanlığının görevlendirdiği bir heyet olay sonrası yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucu kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığına ilişkin dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a bir rapor sunmuş ve Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklanan bu rapor başta korkunç kazada yakınlarını kaybedenlerin yakınları olmak üzere bazı kişilerce tatmin edici bulunmamıştı.

ISPARTA’DA İLK UÇAK KAZASI
1976 YILINDA OLMUŞTU…
Isparta’da 30 Kasım 2007 tarihinde yaşanan uçak kazasının bir benzeri 1976 yılında da yaşanmıştı.
19 Eylül 1976 tarihinde - İstanbul - Antalya seferini yapan THY'ye ait Boeing 727 tipi yolcu uçağı Isparta üzerinde iken alçalma hatası nedeniyle Toros Dağlarına çarpmış ve feci kaza sonucu 8'i personel toplam 155 kişi ölmüştü. Ölenlerin büyük bölümü ise yabancı uyruklu turistlerden oluşuyordu.


Dünyaca ünlü fizikçi Prof. Dr.
Arık’ta uçak kazası kurbanı oldu

Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden yolcular arasında SDÜ'ne, konferans vermek üzere gelen bilim adamları da bulunuyordu.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nce düzenlenen ''fizik'' konulu bir konferansa katılmak üzere Atlasjet uçağına binen ve hayatlarını kaybeden yolcular arasında, Boğaziçi Üniversitesinden Dünyaca ünlü fizikçi Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan da yeralıyordu. Nükleer fizikçiler, Isparta'da yapılan kongreye geliyorlardı. Uçak kazasında yaşamını yitiren 6 nükleer fizikçiden 3'ü Boğaziçi Üniversitesi'nde, 3'ü ise Doğuş Üniversitesi'nde görev yapıyordu. Yaşamını yitiren 6 fizikçiden 2'si alanlarında uzman olan profesörlerdi.

57 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ UÇAK KAZASINA
İLİŞKİN DAVADA KİM NE CEZA ALMIŞTI

Isparta’da 11 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili Isparta Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın davada 2015 yılının Ocak ayındaki 29’uncu duruşmasında karar çıkmıştı. Tutuksuz 20 sanıktan 12’si beraat ederken, 8 sanığa ise 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arasında hapis cezaları verildi.30 Kasım 2007 günü Atlasjet’in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus’tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada, Keçiborlu Türbetepe Mevkii’nde düşmüştü. Kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet’e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 2015 yılının Ocak ayında 20 sanığın yargılandığı ve 6 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti kararı açıkladı. World Focus Havayolları ortağı Yavuz Çizmeci, aynı havayolu şirketinin Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve çalışanı İsmail Taşdelen ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan önce 14’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların cezası 11’er yıl 8’er aya indirildi.

World Focus Havayolları teknisyeni Fikri Zafer Dinçer, aynı suçtan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dinçer’in cezası 5 yıl 10 aya düşürüldü. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan beraat ederken, ’görevi kötüye kullanma’ suçundan 2’şer yıl hapis cezası aldı. İki sanığın cezası 1’er yıl 8’er aya indirildi. Davaya sonradan eklenen iki sanıktan Recep Değirmencioğlu ile Vedat Örs ’yalancı tanıklık’ suçundan 3’er yıl hapis cezasına çarpıtırıldı. İki sanığın cezası 2’şer yıl 6’şar aya düşürüldü. Diğer sanıklar Yavuz Yaşar, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz, Reşat Atalay, Murat Ali Ersoy, Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin, Zeynel Gündoğ ve Hilmi Tülemen ise beraat etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.