Uzman Doktor İhtiyacına Çözüm: Geçici Görevlendirme

Uzman Doktor İhtiyacına Çözüm: Geçici Görevlendirme

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Temmuz 2021 10:36
Uzman Doktor İhtiyacına Çözüm: Geçici Görevlendirme

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Yalvaç’ın uzman doktor ihtiyacını geçici görevlendirmeyle çözebildiklerini belirterek, uzman doktor yetersizliği nedeniyle kalıcı çözümün zor olduğunu ima etti.

İyi Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un Yalvaç Devlet Hastanesi’ndeki uzman doktor ihtiyacına ilişkin geçtiğimiz Şubat ayında verdiği yazılı soru önergesine geçtiğimiz hafta cevap veren Bakan Koca, Yalvaç Devlet Hastanesi’nin Nöroloji, Radyoloji, Üroloji, Göz Hastalıkları gibi alanlardaki uzman doktor ihtiyacı için ümitvar cevap vermedi.

Aylin Cesur’un Şubat ayında Bakan Koca’ya yönelttiği soru önergesi şöyleydi:“Isparta ilimizin Yalvaç ilçesinde yer alan Yalvaç Devlet Hastanesi’nde nöroloji, radyoloji, üroloji, göz hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum branşlarında uzman doktor eksikliği vardır. Yalvaç’ta yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaç duyulan branşlara yönelik Sağlık Bakanlığı’ndan talebi mevcuttur.

Yalvaç ilçesi, Isparta’nın nüfus olarak merkez ilçeden sonra en yüksek nüfuslu ilçesidir. İlgili branşlardaki uzman hekim eksikliği sebebi ile vatandaşlarımız Isparta merkezde bulunan hastanelere gitmek zorunda kalmaktadır. Yalvaç ilçesi, Isparta merkeze 110 kilometre uzakta olması sebebi ile, hastalanan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimi zorlaşmaktadır ve bu konuda mağduriyetler yaşanmaktadır.

Covid-19 salgınından önce en ufak bir rapor almak veya yenilemek için dahi Isparta merkeze gitmek zorunda kalan vatandaşlarımız, bu ihtiyaçları için Covid-19 salgını sonrası dönemde de yine aynı zorlukları yaşamaya devam edeceklerdir. Bu sebeplerden dolayı ilgili branşlara uzman doktor atamalarının yapılması son derece gereklidir.

Bu anlamda:

Soru 1- Isparta ilimizin Yalvaç ilçesinde yer alan Yalvaç Devlet Hastanesi’ne, vatandaşlarımızın talebine rağmen ihtiyaç duyulan branşlara ait uzman doktor atamasının yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?

Soru 2- Isparta ilimizin Yalvaç ilçesinde Yalvaç Devlet Hastanesi’ne Nöroloji, Radyoloji, Üroloji, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzman doktor ataması yapılacak mıdır? Eğer yapılacak ise, bu işlem için hangi tarih öngörülmektedir?”

BAKAN KOCA’NIN MİLLETVEKİLİ CESUR’A CEVABI
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın İyi Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un soru önergesine verdiği cevap da şöyle:

“Isparta ili Yalvaç Devlet Hastanesi, C hizmet rolünde 100 yataklı olarak tanımlanmıştır. Yalvaç Devlet Hastanesi’nde 10 branşta 15 uzman hekim görev yapmakta olup aile hekimliği, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, göz hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, nöroloji, radyoloji, tıbbi biyokimya, üroloji branşlarında aktif çalışan uzman hekim bulunmamakla birlikte 97. DHY kurasında 1 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile 3 tabip kadrosu açılmış ve yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.

İl genelindeki Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde PDC doluluk oranları; enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji branşında %75, göğüs hastalıkları branşında %80, göz hastalıkları branşında %115,kadın hastalıkları ve doğum branşında %73, nöroloji branşında %89, radyoloji branşında %79, tıbbi biyokimya branşında % 82, üroloji branşında %80’dir.

İl Sağlık Müdürlüğü gerekli gördüğü takdirde kura dönemine kadar, il merkezindeki sağlık tesislerinden ilçe hastanelerine ihtiyaç olan branşlarda geçici görevlendirme yapabilmektedir.

Bakanlığımız, insan gücü kaynaklarının unvan ve branşlara göre illeri ve il içindeki birimlere dengeli dağılımını sağlamak için, sağlık personeline ihtiyacın en üst düzeyde olduğu ilden başlamak üzere optimum faydayı sağlayacak şekilde insan kaynağı planlaması yapmaktadır.

Bahse konu sağlık tesisinin uzman hekim ihtiyacı, devlet hizmet yükümlülüğü ve açıktan atama kuralarına başvuracak uzman sayısına bağlı olarak tamamlanmaya çalışılacaktır. Konuya gösterilen ilgiye teşekkür ederim.” 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.