Üzüm Çarsısının Yarım Asırlık Bıçak Ustası…

Üzüm Çarsısının Yarım Asırlık Bıçak Ustası…

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mart 2021 13:12
Üzüm Çarsısının Yarım Asırlık Bıçak Ustası…

Isparta tarihinin buram buram koktuğu, turizm ve ticaret bölgesi olarak restorasyon çalışmalarının devam ettiği tarihi Üzüm Pazarı Çarşısı’nda yarım asırlık geçmişiyle mesleğini yaşatan halı makas imalatçısı Abdullah Avcu’yla tanıştıracağız sizi. Keyifli bir tarih yolculuğuna hazır mısınız? 

Yıllara meydan okuyup mesleki tecrübesiyle Isparta Tarihi Üzüm Pazarı Çarsısı’nda yarım asırdır halı makas imalatı ve bıçak bileyiciliği yapan Abdullah Avcu, geçmişten günümüze kadar olan mesleki serüveninin kapılarını Demokrata Gazetesi muhabirine araladı. 

 Avcu ile yaptığımız sohbetimizde;  “Halı makası ve bıçak üretimi yaptığı imalathanesinde şuanda sadece bıçak bileme, al sat ve tamirat işlerinin gerçekleştirdiğini, fakat halı makasının eskisi kadar rağbet görmediğini hatta kaybolma derecesine geldiğini” söyledi.

GEÇMİŞİN İZLERİNİ TAŞIYOR

imalathanenin her bir köşesinde nostalji rüzgârının esintilerini hissederek zamanı geriye taşımak mümkün. Aslında sadece takvimin değiştiğini yılların eskitemediği belki biraz paslaştırdığı ama anıları canlı tutan dükkân eşsiz dekorasyonuyla da her bir köşesinde geçmişin derin izleri tüm çıplaklığıyla gözükse de asıl zamanın eskitmeye gücünün yetmediği şeyin mesleği olduğunu söyleyen 65 yaşındaki Avcu anılarını yâd etti.

Bıçak ustası Avcu; “Takdir edersiniz ki zamana karşı direnen türü koruma altına alınan endemik bitkiler gibi asırlık meslekler günümüzde teknolojinin gelişimine bağlı olarak yavaş yavaş hayatımızdaki yerlerini modern makinelere bırakıyor. Benim mesleğimde yeniliklerin kurbanı olmaktan nasibini aldı. Neyse ki şuan ihtiyaçlar doğrultusunda kasaplara, kafe işletmelerin, restoran ihtiyaçlarını karşılıyorum ve getirilen bıçakların bilemeciliğini yapıyor ve geçimimi idam ettiriyorum. Ancak asıl mesleğim olan halı makas üreticiliği ne yazık ki günümüzde kaybolan meslekler arasında yerini aldı.

2000’li yıllara kadar Isparta’nın en büyük geçim kaynağı el emeği göz nuru halıcılık mesleği idi. O dönemlerde benim ve ortağım şuan hayatta olmayan Muharrem Yazıcıoğlu ile makas üretiminde en çok yükseldiğimiz dönemlerdi diyebilirim. Dönüp baktığımda maddiyatı bir kenara bırakıp, o yıllara dönmek istediğimi içtenlikle söyleyebilirim.

Çünkü meslek hayatımın, çaylak dönemlerimin en önemlisi gençlik hayatımın güzel ve verimli yıllarıydı. Bir dönem ortağım olan aslında bu işte ehil olmamda büyük payı olan ustam, Muharrem abim sadece makas üretimi ve bıçak bilemeceliğini öğretmedi; sabırlı olmayı, bir işe başlanıldığı zaman dikkatimi nasıl vermem gerektiğini ilmek ilmek beynime işledi. O yüzden bu meslek ve imalathanem hem ekmek kapım hem de hayat okulum oldu.” Dedi. 

KAYBOLAN MESLEKLER YAŞATILMALI

 50 yıldır yaşattığı mesleğinin günümüzdeki konumundan bahseden Avcu;  “80’li yıllarda halı makas üretimi ile başlayıp ilerleyen dönemlerde ise bıçak bileme işine soyunan Abdullah Avcu gelecek nesillerin el emeği üretilen işleri bilmeleri gerektiğini vurguladı.  Günümüzde her şey çok kolaylaştı birçok işimizi küçük bir emekle halleder konuma geldik bir bakıma iyi. İnkâr edemem, ama bu durumun götürüleri de bir o kadar kötü çünkü insanların artık kolaya kaçması, tembelliğe alışması ve yapılan işlerin kıymetinin kalmaması bu götürenlerden sadece bir kaçı. İsterim ki torunlarım bu zamanın kolaylığı ile konforlu yaşasın ama el emeği işlerin de değerini, kıymetini bilsinler.” Şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.