Üzüm Üreticisi Dertli

Isparta’da üzüm hasadının yapıldığı şu günlerde üreticinin yüzü gülmüyor. Üreticiler tavan fiyatın 80 kuruş olmasından şikayetçi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ekim 2013 15:33
Üzüm Üreticisi Dertli

Yetiştirilen birinci sınıf sofralık üzümün öldüm pahasına pazarlandığını belirten üreticiler, ‘Ürünü bu kalitede yetiştire bilmek için çabalamak zorundayız fakat çabalarımızın karşılığını alamıyoruz’ ifadelerini kullandı.

SOFRALIK ÜZÜM 80 KURUŞ
Üreticilerin en büyük sıkıntısı birinci sınıf üzümün kilosunun 80 kuruş olması. Konu hakkında açıklama yapan Üzüm Üreticisi Coşkun Çelik, ‘Isparta merkez köy ve kasabalarında yetişen üzüm miktarı azımsanmayacak bir miktardadır. Fakat ürünleri pazarlamaya gelen tüccarların taban fiyatı düşük tutmaları üreticileri mağdur etmektedir. Üreticiler ellerinde bulunan üzümleri heba etmemek için bu cüzi miktarlara satmakta. Fakat emeklerinin karşılıklarını alamamaktadırlar’ ifadelerine yer verdi.



‘GİRDİLER ÇOK FAZLA’
Kaliteli üzüm yetiştirmek için verilen uğraşlara karşın hak edilen değerde pazarlanamamasından dert yanan Coşkun Çelik, ‘ Ürünü kaliteli halde yetiştirmek için onca çaba harcamaktayız. Asmaların budanması. Tarlanın sürülmesi bunlar büyük külfet, Bunun yanında yapılan zirai mücadele var. Zirai ilaçların pahalılığı çiftçileri mağdur etmektedir. Bu durum ortadan kalkar ise çiftçinin yüzü gülecektir’ dedi.

‘KÜLLEME VE MİLDYO İLE MÜCADELE EDİYORUZ’
Bağlarda görülen en büyük tehlikenin Külleme ve Mildyo hastalıkları olduğunu belirten Çelik, ‘Bölgede rastlanan ve kaliteyi düşüren en önemli hastalıkların başında bunlar yer alıyor. Bunlar ile mücadele zirai ilaçlar ile oluyor. Bu hastalıklara karşı üzüm bağlarımızı zamanında ilaçlamaz isek kalite düşüyor. Bölge çiftçileri bilinçlenip ziraat mühendislerine danışarak bu ilaçlamaları yaptığı için üzüm kalitemiz oldukça iyi durumda’ görüşlerine yer verdi.



ÜZÜMLER ANKARA’YA PAZARLANIYOR
Bölgede yetişen üzümlerin genellikle Başkent Ankara’ya pazarlandığını belirten çiftçiler yeni pazarların olmayışından üzüm fiyatlarının bu derece düşük olduğunu belirtti. Yapılacak pazarlama çalışmaları ile ürünlerin daha da değerleneceğini belirterek, ‘Ürünlerimizin yetiştirilmesinde ve kalitesinde bir sıkıntı yok. Bizim tek sıkıntımız pazarlama konusunda’ Dedi.

‘HAVANIN DURUMUNA GÖRE HASAT SÜRESİ UZAR’
10-15 gün önce toplanılmaya başlayan üzümlerin hava şartlarının iyi gitmesi durumunda 20 güne yakın bir süre daha hasadın yapılacağını belirten Çelik, ‘ Yağmurlar asmadaki üzümlere zarar vermektedir. Eğer yağmur yağmazsa hasat süresi uzar. Eğer hava şartları yağışlı devam ederse üzümler dalında çürümeye başlar ve üzümler heba olur’ görüşlerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum