Vali Oğuz: 'Yakaören Kuyusu Kapatılacak'

Yakaören gazının kapatılması için harekete geçen Vali Memduh Oğuz, son durumu değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Şubat 2011 10:44
Vali Oğuz: 'Yakaören Kuyusu Kapatılacak'

Yakaören gazının kapatılması için harekete geçen Vali Memduh Oğuz, son durumu değerlendirdi.

Bu konuda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının, Isparta Belediyesi’nin ve Isparta Valiliği’nin ortak çalışma yürüteceğini söyleyen Vali Oğuz, Batman’da benzer bir kuyunun kapatıldığını haber verdi.

Vali Oğuz, “Bizim birkaç konumuz var. Birincisi bu kuyunun kapatılması meselesi kuyunun kapatılması çok net bunu iyi bilsinler buradaki arkadaşlarda bilsin. Biz işin sahiplerini tespit ettik. Türkiye Petrolleri Anonim Ortakları, Isparta Belediyesi ve Isparta Valiliğidir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bu konuda vazifelendirildi. Isparta Belediyesi zaten İşin sahiplerinden biridir. Isparta Valisi de bu işi koordine ediyor. Kaynak problemimiz yok finansman problemimiz yok bu konu ne masraf gerektirir ise onu yapacağız. Jeofizik mühendisleri odasının son dergisinin son nüshasına bakarsanız gecen ayın. Böyle bir kuyunun Batman’da kapatıldığını göreceksiniz. Yani hidrojen sülfür çıkaran bir kuyunun nasıl kapatıldığına dair bir makalede var daha yeni yaşanmış.

Çok son derece kolay bundan yararlanıp yararlanmama meselesinden önce önemli olan bu kapatılacak; ama bunu kamuoyunda bunun ilmi bir iş olduğunu kabul etsinler. Yani babadan duyma laflarla çözülecek bir mesele değil yani jeofizik ve jeoloji mühendisliğini gerek tiren bir iş bu. Teknik bir iş çok teknik bir iş Türkiye’de de bunun teknolojisi sadece ve sadece Türkiye petroller Anonim Ortaklığında var. Daha öncede söyledim çok dev bir kurtuluşumuz dünyayla boy ölçülen işte örneğini de gecen ay Batman’da vermiş böyle bir kuyuyu kapatmış zaten kendisi. Bunu fevkalade becerebilen bir kurum. O sahiplenmiş Sayın Başbakan Yardımcımız Cemil Çiçek bizzat ilgili. Ben kendisiyle birkaç defa bu konuyu konuştum; ama bu iş yapılırken yüzey değerlendirmesi sismik araştırılması, yandan mı kuyu delinip yandan mı gidecek bunların tamamı yapılacak.

Fakat bu işlerde aynı zaman da bir ücrette söz konuşu olacağı için bunu bende yaparım diyenler çıkıyor, keşke ben yapsam diyenler çıkıyor. Onları biz çok fazlada ciddiye almıyoruz. Çünkü bizim meselemiz herhangi bir rahatsızlık veren şeyin biran önce izan edilmesi. Bu konuda Türkiye Petroller Anonim Ortaklık gayet güzel onunla karar aldık yakında bu meseleyi beraberce çözeceğiz” dedi.

YATIRIMCILARA MESAJ

Buraya yatırım yapmak isteyenlere de çağrı yapan Vali Oğuz, “Ben bu konuda yetkili merci değilim, ancak görüşmeler ve araştırmalar boyutunda yol gösteririm” dedi. Vali Oğuz, “Gelir getirmesi konusu çok ayrı bir konu yani bu ticari olarak dünyada kullanılıyor; ama onun için özel bir çalışma yapılıyor. Ben Aytemiz Grubunun bir yetkilisiyle konuştum onların niyeti başka bir kuyu açmak yani böyle ruhsat alıp yeni bir kuyu, burada değil bunu bulunduğu mahallede değil herhangi bir yerde açmak. Bunun haricinde böyle bit kuyudan ekonomik olarak bir fayda sağlanır, ben bundan yararlanırım diyen biri varsa biz buna da kapalı olmayız. Yani böyle birisi diyorsa onunda tek tek değerlendirmesini yapılacak.

Bilimsel kuruluşlarımız var. Isparta vilayeti buna karar verecek hiçbir teknik heyet yok yani baştan bu olur desek de yanlış olmaz desek de yanlış yani bu çok üst düzeyde TÜBİTAK’ın bütün Türkiye Petrollerinin jeoloji ve jeofizik uzmanlarının değerlendirebileceği bir konu yani bu yani Isparta Valisi bu burada iyi çalışsında para getirsin ve ya yok çalışamaz demesi ön yargı olur. Böyle bir şey asla söyleyemeyiz. Bu bizim konumuz değil yani. Bizim olumlu ve ye olumsuz teşvik ve ya menetmemizde birisinin gelmesi ve ya gitmesi söz konusu olamaz. Bu konuda hüküm vermede ilmiye yetkimiz mevcut değil” dedi.

Yakaören’deki kuyunun akıbeti için önümüzdeki günlerde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı köye gelerek inceleme yapacak ve nihai kararı verecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.