Vali Oğuz’dan Ders

Yarının Liderleri projesi kapsamında önceden belirlenen 30 kişilik öğrenci grubuyla bir araya gelen Vali Memduh Oğuz, öğrencilere öneri ve tavsiyelerde bulundu.

Yayınlanma:
Vali Oğuz’dan Ders

Türkiye Öğrenci Konseyi tarafından geliştirilen ve Süleyman Demirel Üniversitesi Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezince yürütülen, 21. yüzyıl dünyasının ve Türkiye'sinin yönetimine talip olacak genç bireylerin liderlik özelliklerinin gelişmesini sağlamak ve onlara entelektüel bir kişilik kazandırmak amacıyla hazırlanan "Yarının Liderleri" isimli proje kapsamında çalışma programları devam ediyor.

Çalışma programı doğrultusunda daha önceden belirlenen 30 kişilik öğrenci grubuyla öğretmenevin’de akşam yemeğinde bir araya gelen Vali Memduh Oğuz, yarının lider adaylarına bazı tavsiye ve önerilerde bulundu.

SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Feyzullah Tecirli’nin yapmış olduğu kısa selamlama konuşmasından sonra lider adayları İbn Haldun’un devlet anlayışı ve ideal devlet hakkında görüşlerini açıkladılar.
Yemek sonrasında toplantının kısa bir bölümüne katılan Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, ‘Yarının Liderleri’ projesinin çok güzel bir proje olduğunu belirtti.

Milletvekili Bilgiç; “Son derece güzel düşünülmüş bir proje, çalışmalarınız inşallah verimli olur. Sizlerin bu güzel projenin bir parçası olmanız çok güzel ama size düşen en önemli görev burada edineceğiniz birikimleri üniversitedeki tüm arkadaşlarınıza yaymanızdır” dedi.

Vali Oğuz; “Liderlik insanın kendi nefsiyle başlar”
Liderliğin ilk olarak kendi nefsinden başladığını belirten Vali Memduh Oğuz; “Lider denince hemen akla devlet hayatı akla geliyor, bence bundan vazgeçilmeli. Önemli olan toplum lideri olabilmektir.
En zor şey insanın kendisini tanımasıdır, en kolayı ise karşısındakini tanımasıdır. O bakımdan liderlik önce kendi nefsinden başlamalı, kendi nefsinin lideri olabilmeli. Bu doğrultuda insan kendini bedeniyle, nefsiyle ve ruhuyla tanımalı.

Aramızda tıp öğrencileri var, bunlar anatomi bilimi itibariyle biliyorlar, vücudumuzun bu maddi yapısı dolayısıyla bir takım eylemlerimiz var. Çekiçle çivi çakarken kazayla elimize vurduğumuzda gözümüzden yaş geliyor. Bunun tıbbi bir izahı var, acıktığım zaman hissettiğimin, doyduğum zaman hissettiğimin tıbbi bir izahı var. Ama bunun ötesinde bir de ruh dünyamız var, yani bunun dışında bir dünyamız daha var. Hatta o kadar ki çok üzerinde durmadığımız takdirde onu bilmiyoruz, tanımıyoruz. Amma esas önemlisi ona hükmetme kabiliyetimiz çok zayıf. Yani bedenin gücüyle beraber ruha hükmetmeye kalktığımızda hükmedemiyoruz, bu çok zor. Bunu başarabildiğiniz an toplum lideri olma yolunda, insanları kendinize çekme yolunda, yani cazibe merkezi olma yolunda önemli bir mesafeyi kat etmiş oluyorsunuz.
Bence liderliğe başlarken insanın ruhuyla arkadaş olup kendi ruhunu tanıması, evet sende varsın demesi, ömür dediğimiz bir süreyle sınırlı olarak bedenimizin o ruh tarafından bir araç olarak kullanıldığını kabul etmesi çok önemli. Mesela vali, bakan, belediye başkanı bunların hepsi hukuki lirdedir, ama bu söylediklerim hukuki liderle bir araya gelirse bir mana ifade eder.

Vali Oğuz; “Türkiye’nin mayası sizsiniz”
Her sene 600 gencimizin bu eğitimi alması bir ülkeyi kurtarır, yani o ülkeyi adam eder. Çünkü siz mutluluk pınarı olursunuz bu eğitimi tamamlarsanız. Etrafına örnek olan, mutluluk dağıtan insanlar olursunuz. Zaten bunu İbn Haldun’da söylüyor toplumun mayası olursunuz, Türkiye’nin mayası olursunuz.

Dolayısıyla bu proje çok önemli bir proje, buna sıkı sarılırsanız öncelikle şahsi mutluluğu bulursunuz. Şahsi mutluluk çok önemli, bunu elde edebilmek çok zor, çünkü karşılaştığınız her olay, hayatınızdaki her aşama aynı zamanda bir mutsuzluk sebebidir. Ne mektebi bitirdiğinizde, ne evlendiğinizde, ne bebeğiniz olduğunda, ne askere gittiğinizde, ne çok güzel bir iş bulduğunuzda aradıklarınızın tamamını bulamayacaksınız. Ama size bir şükür gerekecek, bir kanaat gerekecek ve kendi içinize dönme gerekecek, esas ne olduğumu biliyorum deme gerekecek. İşte bu lider eğitimini tam yaparsanız onu daha şimdiden yakalamış olacaksınız.
Vali Oğuz; “Liderliği bir lütuf gibi görmek ve ona göre hareket etmek lazım”

Aynı zamanda yükünüzde ağır, yani bunu bir lütuf gibi görmek ve büyük bir sorumluluk gibi de almak lazım. Bu bir imtihandır, çünkü en ağır iş sorumluluktur, şimdi siz lider eğitimiyle beraber bir sorumluklu üstleniyorsunuz. Allah yardımcınız olsun” dedi.
"Yarının Liderleri" isimli proje kapsamında önümüzdeki günlerde çalışma programları devam edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum