Vali Oğuz’dan Yarının Liderlerine Ders

Vali Memduh Oğuz, yarının lider adaylarıyla mesleki tecrübelerini paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Şubat 2013 12:33
Vali Oğuz’dan Yarının Liderlerine Ders

Türkiye Öğrenci Konseyi tarafından geliştirilen ve 21. yüzyıl dünyasının ve Türkiye'sinin yönetimine talip olacak genç bireylerin liderlik özelliklerinin gelişmesini sağlamak ve onlara entelektüel bir kişilik kazandırmak amacıyla hazırlanan "Yarının Liderleri" isimli proje kapsamında 22 Şubat Cuma günü yaklaşık 40 üniversiteden 800 öğrencinin katılımıyla Antalya-Kemer’de kamp düzenlendi.

Kampın ilk gününde öğrencilerle bir araya gelen Vali Memduh Oğuz, tecrübe paylaşım toplantısında mesleki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.
Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, Başkan Vekili Feyzullah Tecirli tarafından karşılanan Vali Memduh Oğuz, tecrübe paylaşım toplantısında yarının lider adayları ile bir araya geldi.

Vali Oğuz; “Lider; önce kendisini sevk ve idare edecek”

Gençlerin hedef belirleme konusunda dikkatli olmalarını belirten Vali Oğuz; “Buradaki gençlere iki temel hedef konusunda söz etmek istiyorum. Birincisi; pişmanlıklar veya keşke yapmasaydım diye başlayan cümleler, ikincisi de iyi ki yaptım diye başlayan cümleler ve akabinde hissedilen huzur ve mutluluklar. Hayatınızda bu iki his arasında gidip geleceksiniz.

Lider denince Türkiye’yi tek başına idare edecek gibi biri gelir akla. Hâlbuki lider; önce kendini idare eden, sonra kendisine emanet edilen birimi idare eden kişidir. Yani kendisini sevk ve idare eden kişi zaten en büyük liderdir. Maddi yapı olan bedeninizi, manevi yapı olan ruhunuzu iyi tanıyacak ve onları iyi tahlil edecek, onların kapasitesini, kabiliyetini iyi ölçecek. Sonra yönettiği birimi ayrıntısıyla çok iyi tanıyacak, onun potansiyelini, birikimini, imkanlarını bilecek ve ona göre yönettiği birimi bir hedefe doğru yönlendirecek. Bunu yaparken kendisine bir had çizecek. Hani tabir yerindeyse çizgiyi aşma diye bir söylem vardır ya, kendi kapasitesini belirleyen o çizgiyi aşmayacak.

Tabi bütün bunları yaparken de hem çevresiyle barışık olacak, hem de merhametli olacak… Bunu da ancak yaşayarak yapabilirsiniz… İstediğiniz kadar konuşun, konuşmakla olmaz. Diyagram olduğunuzu, başkasının derdiyle hem dert olduğunuzu yaşayarak göstereceksiniz” dedi.

Vali Oğuz; “İleride utanacağınız hiçbir faaliyette bulunmayın”

Günümüz dünyasında her şeyin kayıt altına alındığını ifade eden Vali Oğuz; “Bizim dönemimiz karanlıktı, bilgi ve belge yoktu. Ama şimdi öyle değil, her şey kayıt altında. Şimdi internette bir tıkla seninle ilgili bilgi ve belgelere kolayca ulaşabiliyorsun. Nasıl bir öğrencilik hayatı geçirdiğin, hangi etkinliklere katıldığın gibi bütün faaliyetler kayıt altında. Onun için bugünden itibaren açık verme… Yani kişisel arşivinde ileride seni utandıracak hiçbir şey olmasın… Eğer hedefin Fatih Sultan Mehmet gibi olmaksa, kendini şimdiden Fatih Sultan Mehmet gibi koru ve kolla…” dedi.
Vali Oğuz; “Sevgi, sizin anahtar kelimeniz olsun”

Toplumsal hayatta en önemli olgunun sevgi olduğunu belirten Vali Oğuz; “Bu mukaddes hedefe doğru ilerlerken, Yunus’un söylediği; ‘Yaratılanı hoş gördük, yaratandan ötürü’ söyleminde olduğu gibi o sevmeyi göstermek lazım. Sevgi; ikili ilişkilerinizde, aile ilişkilerinizde, mahalle, komşu, şehir ve uluslararası ilişkilerde anahtar kelimeniz olsun...

Çünkü toplumsal barışı sağlayan, kaynaşmayı ve dayanışmayı sağlayan odur. Onun için sevgiyi tanımlamamıza ihtiyaç var. Çünkü en çok kullandığımız, en ucuza aldığımız ve en ucuza sattığımız kavramlardan bir tanesi de sevmek ve sevilmektir. Yani sevgi nedir? Sevmek nedir? Sevmenin bir ölçüsü var mıdır? Bunu bir konuşalım. Tabi kendimizden başlayarak, yani kendimizi sevmeyi, eşyayı sevmeyi ve yaratılanı sevmeyi konuşalım.

Burada hep inançlı insanlar bulunduğuna göre öncelikle en çok sevdiğimiz ilk ikisini tahsis edeceğiz. Birincisi Allah sevgisi, ikincisi Resulullah sevgisi önce bunları seveceğiz… Ondan sonra üçüncü sıraya insan sevgisini yerleştireceksiniz.

Sevginin bir kriteri, bir ölçüsü, bir tartısı olur mu? Evet, olur. Terazinin bir kefesine sevgiyi koyduğunuz zaman diğer kefesine tartabilmek için fedakârlığı koyacaksınız… Yani sevginin ölçüsü fedakârlıktır… Peki, Vali Bey liderlik eğitimiyle bu konunun ne alakası var? Eğer buradaki gençlerimiz birer Raziya Sultan, birer Fatih Sultan Mehmet olacaklarsa o zaman bu eğitime çok ihtiyaçları var demektir.

Siz kalbinizde büyük bir pınar gibi kaynayan sevgiye sahip olsanız, iç huzuru yakalamış olsanız, Allah sevgisiyle, Resulullah sevgisiyle bir şükür içerisinde olsanız size bütün dünyanın malvarlığını verseler etkiler mi? Ama iç huzuru olmayan, kendisiyle kavgalı, yaratılanlarla kavgalı ve nefret eğiminde kayıp giden bir insan dünyanın sahibi olsa ne olur? Onun için sevgi sizin anahtar kelimeniz olsun” dedi.

Konuşmadan sonra Vali Memduh Oğuz’a günün anısına SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı, Türkiye Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Feyzullah Tecirli tarafından plaket takdim edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.