Vali Özkan, ITB Meclisi'ne Katıldı

Ticaret Borsası Meclis Toplantısı'na katılan Vali Özkan'a Tarım Ekonomisinin Sorunları İle Çevre Düzeni Planı'ndaki Eksiklikler Aktarıldı.

Yayınlanma:
Vali Özkan, ITB Meclisi'ne Katıldı

Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Ticaret Borsası Meclis Toplantısı'nın onur konuğu oldu. Ticaret Borsası Meclis Üyeleri, Vali Özkan'a tarım ticaretinin yaşadığı sorunlar ile Çevre Düzeni Planı'nın oluşturduğu olumsuzlukları anlatma fırsatı buldu.

Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nuri Selçuk, Vali Vahdettin Özkan'ın katılımından ötürü mutlu olduklarını belirterek üyelere tek tek söz verdi. Ticaret Borsası Meclis Üyeleri kendi sektörleriyle ilgili tarım ticaretinde yaşanan sorunları aktardılar. Tüccarlar özellikle elmaya ihracat teşviği verilmesi, gülyağı üreten sanayicilere akaryakıt desteğinin verilmesi gibi konularda ilgili bakanlıklar nezdinde çalışma yapılmasını talep ettiler.

Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar, elmaya teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Adar, "elmamız ön planda. 2009 ve 2010 yıllarında 50 dolar ihracat desteği alınmıştır. Bununla ilgili tarım ve ekonomi bakanımızı ziyaret ettik. Dünde ekonomi bakanlığından gelen bir yazıyla elmada yurtdışına satılabilecek ürünlerle ilgili bir liste geldi. Burada uzak ve yakın olan pazarlar var. Ama zaman içinde tüm ülkelerle görüşüp, sonuç alabileceğimizi düşünüyorum. Tüm işlerde sonuca gitmemiz için ana temelden başlamamız gerekiyor. Tarım il müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinin çiftçimizi yönlendirmesi gerekiyor. Bu yıl elma para ağaçları para etmedi diye söküyoruz yerine gidip kiraz dikiyoruz. Bu önceki yıllarda vişne ağaçlarında yaşandı. Herkes vişne ağaçlarını kesti o yılda vişne para etti. Bizim diğer Avrupa ülkelerindeki gibi Türkiye olarak tarım planımız olmalı. Isparta’mızın da 250 bin hektar alanı var. Boş kalan yerlerimiz var. O yerler için neler yapabiliriz, bu alanları nasıl değerlendiririz diye çalışmalar yapılabilir." dedi.

Meclis Başkanı Nuri Selçuk da hububat ve bakliyatta ticaret merkezlerinin oluşturulması gerektiğini söyledi. Bu ürünlerde Isparta'nın kendi pazarını oluşturması gerekliliğine dikkat çeken Selçuk, elmanın da hale girerek satışının yapılmasına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Vali Vahdettin Özkan, kendisi için faydalı bir toplantı olduğunu belirterek "Dünyada çok eski zamanlarda belki kendimize çalışıyorduk. Aile ekonomisi düzeni vardı. Daha sonra mahalle, köy ve şehir daha sonra da ülke ekonomisine dönüştü. Dünya artık birbiriyle bağlantılı bir Pazar halinde. Bu pazarın taleplerini izleyebilmek ve duyarlı olabilmek önemli. Biz çiftçi, tüccar, üretici olarak bunları bildiğimiz sürece gelecek 10 yılı görebilme imkanımız olabilir.Tarımın planlaması tüm dünyayla bağlantılı olabilmek, bilgi teknolojilerini iyi kullanmak ve bunu sadece tarım müdürlerinin inisiyatifine bırakmamak gerekir. Tarım alanını sosyal alandan çıkarıp ekonomi alanı olarak masanın üzerine koymamız gerekiyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.