Valilikten Karara İtiraz

Isparta İdare Mahkemesi'ne sunulan itiraz dilekçesinde, 2013-2014 kış döneminde ilde kükürtdioksit kirliliğinin bir önceki döneme göre yüzde 25, partiküler kirliliğin de yüzde 17 arttığına dikkat çekildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ağustos 2014 14:14
Valilikten Karara İtiraz

Kış aylarında hava kalitesizliğinin solunum yolu hastalıklarında artışa neden olduğu belirtildi. Doğalgaz kullanımının, hava kalitesinde Bakanlık ve 2019Ab standartlarının yakalanması açısından önemine vurgu yapıldı.

Isparta Mahalli Çevre Kurulu'nun 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle il merkezinde dezavantajlı kesimler hariç kömür yakımını yasaklaması kararının yürütmesinin Antalya Bölge İdare Mahkemesi tarafından durdurulmasından sonra Valilik, Antalya İdare Mahkemesince verilen karara itiraz etti.

MÇK'nın aldığı karardan sonra Isparta İdare Mahkemesi, kömür satıcılarının yürütmeyi durdurma talebine red kararı vermiş ancak, Antalya Bölge İdare Mahkemesi kömürcüleri haklı bulmuştu. Bu karar üzerine Isparta İdare Mahkemesi'nin esastan vereceği kararı bekleyen Valilik, Antalya İdare Mahkemesi'nin kararına karışlık itiraz dilekçesi yazdı.
İtiraz dilekçesinde, il merkezinde özellikle Ekim-Mart aylarını içeren kış döneminde ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği yaşandığına dikkat çekilerek, "İlin coğrafik yapısı büyük ölçüde hava sirkülasyonuna engel olmaktadır. Bu dönem içerisinde durgun meteorolojik şartların yaşandığı günlerde kirlilik daha yoğun olarak gözlenmektedir. Bakanlığımızın 9 Eylül 2013 saylı genelgesi kapsamında Isparta yüksek kirlilik potansiyeli bulunan iller kategorisinde değerlendirilmiştir" denildi.

Ülke genelinde hava kalitesi izleme ağı oluşturulması kapsamında 2005 yılı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilk etapta 30 ilde hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulduğu bilgisine yer verilen dilekçede, bu istasyonlarda kirliliğin tespiti amacıyla sürekli çalışmaya göre tasarlanmış on-line, tam otomatik cihazlarla bilgisayar ortamında hava kalitesi ölçümleri yapıldığı kaydedildi. Bu istasyonlardan birinin de Isparta'da olduğunun anımsatıldığı dilekçede, "Valiliğimizce takibi, Bakanlığımızca doğrulaması yapılan 2013-2014 kış sezonu değerlendirilmesinde ve Bakanlıkça yapılan hava kalitesi bültenlerinde ocak ayında Isparta'nın partiküler madde kirliliğinin en yüksek görüldüğü ikinci il olduğu ve ölçüm sonucu gerçekleşmiştir. 2013-2014 kış sezonu değerlendirildiğinde de PM oranının en yüksek olduğu 6 il olarak değerlendirildiği görülmüştür. Bir önceki kış sezonuna göre değerlendirildiğinde de kükürtdioksit kirlilikte yüzde 25, partiküler kirlilikte yüzde 17 artış görülmüştür" ifadesine yer verildi.

SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ARTTI
Dilekçede son yıllarda solunum yolu enfeksiyonlarında ilde artış görüldüğüne de dikkat çekilerek, "Bu artış sebebiyle il merkezinde doğalgaz hattının geçtiği yerlerde doğalgaz kullanımına geçilmesi, ilerleyen dönemlerde ilimizde ölçümü yapılan PM değerlerinin Bakanlığımız ve 2019 yılı Ab standartlarının yakalanması açısından önem arzetmektedir" görüşüne yer verildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum