Vatandaş'dan Bir ITSO Analizi

Ajans32.com 'a gelen bir vatandaş mektubunu Ajans32.com Ziyaretçileri ile paylaşıyoruz. Bakın o mektupta ITSO ile ilgili neler yazıyor?

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Mart 2012 11:46
Vatandaş'dan Bir ITSO Analizi

Ajans32.com 'a gelen bir vatandaş mektubunu Ajans32.com Ziyaretçileri ile paylaşıyoruz. Bakın o mektupta ITSO ile ilgili neler yazıyor?

* ITSO’da Şevket Demirel döneminden Eyüp Avcular döneminin ilk yarısına kadar , Genel Sekreter Ömer Yanık vardı.

Yıllarca deneyimini ve birikimini Ticaret Odasına aktardı.  Ticaret Odasının şimdiki nakit varlığı da; Ömer Yanık’ın idareli, tutumlu, odanın parasını  boş vaat ve icraatlar, sefahat için değil gerçekten Odanın ihtiyaçları için harcadığı için Ticaret Odası bu birikime sahip oldu. Ve bunları yaparken de ne bir makam odası, ne bir telefonu ne de bir makam arabası vardı.

Eyüp Avcular’ın başkanlığının ikinci yarısından itibaren de  bir genel sekreteri vardı. Şimdi Finansbank’ın üst kat olarak kullandığı salon, ITSO’da tescil ve diğer işlemlerin görüldüğü yerdi. Kapıdan girince önünde 5-6 kişinin oturabileceği koltukların bulunduğu bir makam masası, arkasında ise ‘hoşgeldiniz’ diye gülen bir yüzle karşılayan bir beyefendi. Adı Atilla Konur.

ITSO’ya çok uzun yıllar hizmet veren Atilla Konur, yeni yönetimle birlikte emekliliğini istedi ve ayrıldı. Mevc ut ITSO Yönetimi üniversite ile işbirliğini sağlayacak bir genel sekreterle çalışmayı tercih etti. Önce Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu geldi. Dulupçu bu görevde fazla durmadı. Sonra yine İktisat Fakültesi’nden Doç.Dr. Tahir Saraç geldi. Bir süre çalıştı ve gitti. Vakıfbank’tan emekli Mustafa Tekin, kısa bir süre görev yaptı sonra O’da gitti.

ITSO yönetimi, halen SDÜ İktisat Fakültesi’nden Doç. Dr. Adem Korkmaz’la çalışıyor. Sayın genel sekreter bir yandan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki görevini sürdürürken, bir yandan da ITSO gibi binlerce tüccar ve sanayiciyi temsil eden meslek örgütüne genel sekreterlik yapıyor. Bu durumda ya SDÜ’deki işi part-time, ya da ITSO’daki.

Peki sayın genel sekreterin ITSO’daki işi part-time statüsünde ise aldığı maaş biraz fazla değil mi? Genel sekreterin SDÜ’deki kadrolu işinden daha fazla para aldığını adım gibi biliyorum. SDÜ yönetiminin onayıyla yapılan bu tür görevlendirmelerde alınan maaşın bir kısmının üniversite döner sermayesine gelir olarak yatırılması gerekmez mi? SDÜ’nün görevlendirme ilkeleri ve çalışma şartları nasıldır. ITSO’da  2-3 gün tam ya da yarım mesai çalışan birisinin SDÜ’deki asli görevini tam olarak yerine getirmesi mümkün müdür? Ya da ITSO’ya 2-3 gün uğrayan birinin bu görevini layıkıyla yerine getirmesi ya da aldığı maaşı hak etmesi mümkün müdür? Lütfen bu yazdığımı yabana atmayın test edin göreceksiniz.

Yanlış anlaşılmasın SDÜ’nün bu tür örgütler ve özel sektöre akademik destek vermesine karşı değiliz. Ama bunun yolu genel sekreterlik gibi aktif, her an orada olmayı gerektiren görevler değildir. Üniversitedeki hocalarımız danışmanlık, eğitmenlik gibi görevleri üstlenebilirler ama idari görevde bulunamazlar. Adem Korkmaz dışında da idari görevde bulunan bir akademisyen olduğunu tahmin etmiyorum.

ITSO’nun kapısından içeri girdiğinizde, asansörle 2 kata ya da merdivenlerden 2. kata çıktığınızda bir sekreter masası. Genel sekreterin özel kalemi. İçeri girmek isterseniz soracak, beyefendi tensip buyurursa kabul edecek. İçerde büyükçe bir makam odası. Eski ITSO Başkanlarının makam odası bile böyle değildi. Emrine verilmiş bir makam otosu. ITSO’da genel sekreter ne yapar? Üyeleri yönetim adına ağırlar, karşılar, sorunlarını çözer, üyelerinin menfaati için projeler geliştirir. Adem  Korkmaz da proje geliştiriyor, hakkını yemeyelim. Üniversitedeki arkadaşlarına eğitim verdirebileceği, yurt dışına götürebileceği proje geliştiriyor. Bu işten odanın karı ise bir odanın tefrişatı.

Adem bey bir proje daha hazırladı. Oda üyelerinin güncelleştirilmesi çalışması. Hazırladığı proje için BAKA’dan destek aldı. Yöneticiler ‘ya adam odamıza beş kuruş para harcatmıyor’ diyebilir. Ama Adem bey geldiğinde BAKA daha kurulmamıştı. ITSO’nun üyelerini  güncelleştirmek için, kim işini bırakmış, kim ölmüş bilgisini tazelemek için bir projeye gerek var mıdır. Bu zaten yapılması gereken bir iştir.

ITSO yöneticilerine bir tavsiyem var. Sizler işadamısınız, işiniz çok fazla. Oda yöneticiliği bir gönül işi, maaşı yok. Ama genel sekreter maaşlı bir personeldir. Oda yöneticisi gibi hareket edemez. Canı istediği zaman işe gelip, istemediği zaman gelmemezlik edemez. Üyelerinizle randevu ile görüşme lüksü yok. Makam odasında oturma lüksü yok. O koltukta  üyelerle her zaman diyalog içinde olabilecek, sanayi ve ticaretin sorunlarına çözüm bulacak ve işi sadece genel sekreterlik olacak birisi oturmalı. ITSO genel sekreterliği ek gelir sağlamak için kullanılamaz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum