Vekillere Artık Kıyak Emeklilik Yok

12 Haziran’da milletvekili seçilerek TBMM’ye giren yeni vekiller ‘emeklilik’ sürpriziyle karşılaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Temmuz 2011 16:10
Vekillere Artık Kıyak Emeklilik Yok

 

SSK ve Bağ-Kur emeklisi vekiller eskiden 2 yıldan sonra milletvekili maaşı alıyordu. Bu hak ortadan kalktı. 

12 Haziran seçimlerinin ardından göreve başlayan milletvekilleri ‘emeklilik’ şoku yaşıyor. 2008’de sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle birlikte, SSK ve Bağ-Kur kökenli emekli milletvekillerinin ‘iki yıllık’ görevlerinin ardından, milletvekili emekli olmalarına imkan sağlayan düzenlemenin kaldırıldığı belirlendi. 

 Star'ın haberine göre TBMM bürokratları konuyla ilgili olarak bir rapor hazırlayarak, hem TBMM Başkanlığı’na hem de SGK Başkanlığı’na sunacak. Kamuoyunda yıl-lardır tartışma konusu olan ve halk arasın-da ‘süper emeklilik’ olarak bilinen düzenleme, Meclis’e yeni gelen vekillere uygulanmadı. TBMM yetkilileri, kayıt işlemleri sırasında SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olan vekillere, konuyla ilgili uyarıda bulundu. TBMM yetkilileri, emekli vekillere maaş-larını almaya devam edeceklerini belirterek, süper emeklilik olarak nitelendirilen sistemden yeni gelen vekillerin yararlanamayacağını bildirdiler. Bu durum, milletvekilleri için sürpriz oldu. Düzenlemeden haberi olmayan birçok SSK ve Bağ-Kur emeklisi vekil, iki yıl sonra milletvekili emeklisi olacağını tahmin ediyordu. Eski sistemde, SSK ve Bağ-Kur emeklisi milletvekilleri, iki yıl görev yaptıktan sonra milletvekili maaşı almaya başlıyorlardı. Halen geçerli olan emekli maaşları dikkate alındığında, SSK emeklisi olarak yaklaşık 750 lira maaş alan bir vekil, iki yıllık sürenin ardından yaklaşık 5 bin lira emekli maaşı alacaktı. 2008’de 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’nda yapılan değişiklik ile birlikte bu hak ortadan kalktı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.