WikiLeaks’ten Sonra Offshore Leaks Belgeleri Yayınlandı

OffshoreLeaks belgeleri ile 170 ülkedeki 130 binden fazla multimilyoner zenginin paravan şirketler ve offshore hesaplarla nasıl vergi kaçırdığı ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Nisan 2013 17:05
WikiLeaks’ten Sonra Offshore Leaks Belgeleri Yayınlandı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsoriyumu'nun posta adresine gelen bir sabit disk her şeyin ortaya çıkmasını sağladı. Kim tarafından gönderildiği bilinmeyen diskin içinde tam 260 gigabyte büyüklüğünde yazışma ve belge bulunuyordu.

Gazeteciler, diski incelemeye başladıklarında belki de tarihin en büyük gazetecilik olayıyla karşı karşıya olduklarını anladılar. Aralarında 2 milyon elektronik posta mesajının da yer aldığı belgelerde 170 ülkeden 130 binden fazla ultra-zenginin, siyasetçinin, sanatçının, politikacı eş ve çocuklarının dünyanın dört bir yanındaki offshore bankalarda bulunan hesapları ve vergi kaçırmak için kurdukları paravan şirketler yer alıyordu. ABD'nin gizli yazışmalarını konu alan WikiLeaks belgelerinden 150 kat daha fazla sayıdaki dokümanı birkaç kişinin okuyarak tasniflemesi mümkün değildi. Hemen 40 ülkeden 86 gazetecinin oluşturduğu bir ekip oluşturuldu. Aralarında ABD'den Washington Post, İngiltere'den Guardian ve BBC, Belçika'dan Le Soir, Almanya'dan Süddesutsche Zeitung muhabirlerinin bulunduğu bu ekip büyük bir gizlilik içinde tam 15 ay ellerindeki milyonlarca belgeyi inceledi. Ve dün bombalar ardı ardına patladı.

Almanya: Bize verin
Dünyanın dört bir yanında belgeleri temin eden gazeteler internet sitelerinden ilk parti haberleri yayınlamaya başladı. Belgelerin teker teker ortaya çıkmasının ardından offshore hesaplarda 32 trilyon dolar tutan yüzbinlerce zengini de korku saldı. Daha bir gün önce Bütçe Bakanı'nı İsviçre'de 20 yıldır gizli hesaplar bulundurduğu ortaya çıkınca kaybeden Fransa Cumhurbaşkanı Françis Hollande, bu kez de Offshore Leaks ile sarsıldı. Hollande'ın seçim kampanyasındaki sağ kolu ve 'kasası' olarak bilinen Jean Jacques Augier'in Cayman Adaları'nda gizli hesapları bulunduğu ve vergi kaçırdığı anlaşıldı. 30 yıllık bir dönemi kapsayan belgelerde yer alan paravan şirketler ve offshore hesaplarla her yıl en az 280 milyar dolar vergi kaçırıldığı tahmin ediliyor. Belgelerde onlarca Alman'ın da bulunduğu iddiasının ardından ilk harekete geçen Almanya hükümeti oldu. Alman Maliye Bakanı Schauble, 'Gazeteciler belgeleri mutlaka resmi otoritelerle paylaşmalı' açıklaması yaptı. Mali krizdeki Yunanistan da listedeki 107 şirketin peşine düştü.

En büyük bomba Aliyev ailesi
OffshoreLeaks'in ortaya çıkardığı siyasiler arasında en önemli isim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi oldu. Aliyev'in aile üyelerinin en az 4 offshore şirkette hisse sahibi oldukları ortaya çıktı. Dahası, ülkede 4.5 milyar dolarlık inşaat ihalesi kazanan Hassan Gozal isimli işadamının başkanın kızları Arzu ve Leyla adına Virgin Adaları'nda kurulan offshore şirketlerinin de direktörlüğünü yaptığı anlaşıldı. Bu şirketlerin Azeri milletvekillerinin şirket sahibi olmasını engelleyen anayasa hükmünü ihlal edip etmediği şimdiden tartışma konusu oldu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya