Yabancı Öğrenciye SGK Müjdesi

SGK İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları” konulu konferansta konuşan Vali Oğuz, yabancı öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası borçlarını gündeme getirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Şubat 2013 17:04
Yabancı Öğrenciye SGK Müjdesi

Sunuculuğunu Kanal3 Isparta Temsilcisi ve Ajans32 Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Kahraman’ın yaptığı programda; Yabancı öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası primlerini ödeyemediklerini dile getiren Vali Memduh Oğuz, konuyu SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kurucu’ya aktardığını belirtti. Isparta’da böyle bir toplantının yapılmasının isabetli olduğunu dile getiren Vali Oğuz, “Isparta genel hatları itibariyle kanunlara saygılı, vazifesini bilen, vatandaşlık görevini iyi şekilde yapan bir ildir. Sosyal Güvenlik konusunda da aynı özveriyi gösteriyoruz. Dilerim bu toplantı faydalı olur. Isparta’nın hatta Türkiye’nin bir sorununu dile getirmek istiyorum. Ülkemize okumak için gelen yabancı uyruklu öğrenciler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınıyor. Bu öğrencilerimiz ödeyemediği primlerden dolayı sıkıntılı. Yüksek olan Genel Sağlık Sigortası primi aşağıya indirildi fakat burs almayan öğrenciler primlerini ödeyemedikleri için borçlu durumda. Bu öğrencilerimiz sadece borçlu durumda değil, ödeyemedikleri primlerden dolayı sağlık hizmetlerinden de faydalanıyor. Isparta’da 700’e yakın öğrencimizin bu tür olaylardan dolayı sıkıntısı var. Valilik olarak karşılamak istiyoruz fakat bütçemizi aşan bir durum. Bunun için bende konuyu SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kurucu’ya konuyu ilettim. Kendisi bu konu için Ankara’da temaslarla bulunacağını söyledi” dedi.

ELVERİŞLİ EKONOMİK ORTAM
Sosyal Güvenlik Reformunun yansımaları ve teşvik uygulamaları konulu düzenlenen toplantıda konuşan SGK İl Müdürü Mehmet Bayram, “Bu toplantının maksadı, Sosyal Güvenlik reformunun yansımaları ve teşvik uygulamaları konusunda kendimizi geliştirmek, eğitmek ve toplumun bilgi edinmesini sağlamaktır. Anayasamızın 49’ncu maddesinde, çalışmanın herkesin hakkı ve ödevi olduğu, Devletin çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam oluşturmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alacağı belirtilmiştir” dedi.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM
Bayram, “Sosyal Güvenlik reformu çerçevesinde 5502 ve 5510 sayılı kanunla yapılan düzenlemelerin toplum bazında yansımaları olumlu bir şekilde yükselerek devam etmektedir. Vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumları karmaşasından kurtulduğu gibi, sağlık ve sosyal güvenlik alanında tam anlamıyla güvence altına alınmış ve bu durum giderek toplum bilincine yerleşmeye başlamıştır. En önemli ekonomik ve toplumsal sorunlardan bir tanesi olan kayıt dışı istihdam, sosyal güvenlik açısından yasal şekilde çalışarak istihdama katılan kişilerin, çalışmalarının gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına hiç bildirilmemesi ya da eksik bildirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Kayıt dışı istihdamın en belirgin sonuçlarından birisi ülke ekonomisine olan olumsuz etkisidir. Özetle, örenmesi gerekip te ödenmeyen vergi, sigorta ve işsizlik sigortası primi kesintilerinden devletin yoksun kalmasıdır” diye konuştu.
SGK İl Müdürü Bayram, “Bu bağlamda 2011 yılı içiresinde kamuoyunda Torba kanun olarak bilinen 6111 sayılı kanunun düzenlemeleri ile getirilen teşviklerle, istihdam üzerine yükler azaltılarak kayıtlı işçi çalıştırma özendirilmeye çalışılmış ve teşvikle birlikte işverenlerimiz ayakta tutulmuştur. İşverenlerimiz tarafından getirilen teşviklerle kayıtlı işçi çalıştırma oranı artırmakta fakat yine de henüz istediğimiz seviyelerde bulunmamakla birlikte buna rağmen temennimiz, sosyal güvenlik sisteminde istihdamın artırılması ve neticesinde tüm ülke ve vatandaşlarımızın en üst düzeyde faydalanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Programda ayrıca SGK Sigorta Primleri Genel müdür Vekili Cüneyt Olgaç, SGK Teknoloji ve İş Geliştirme Daire Başkanı Aydın Kurnaz, SGK Başkan Danışmanı Halil İbrahim Deveci, SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol’da sunum yaptı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.