Yabancılara Isparta’yı anlattı

ISTUDAK’ın AB Projesi kapsamında proje ortağı 6 ülkeyi temsilen ilimize gelen yabancı öğrenciler ve katılımcılara Isparta’nın ekonomisi ve değerleri hakkında bilgiler verdi.

Yayınlanma:
Yabancılara Isparta’yı anlattı

Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (ISTUDAK) Başkanı Ali Telli ve yönetim kurulu üyeleri, Küresel Sorumluluğumuz ve Ahlaki Eğitim Ağı adı altında hazırladıkları AB Projesi kapsamında proje ortağı olan Litvanya, Arnavutluk, Kosova, İngiltere, Polonya, Ukrayna ülkelerden gelen yabancı öğrenciler ve katılımcılarla birlikte Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler.

Ziyarette, ITSO Başkanı Vekili Şükrü Başdeğirmen ile Yönetim Kurulu Üyesi Osman Şahlan hazır bulundu. Dernek Başkanı Ali Telli, Proje hakkında bilgiler vererek yabancı proje ortağı katılımcıların Isparta’ya hayran kaldıklarını belirtti. Bu çerçevede Isparta’nın en önemli sivil toplum kuruluşu olan ITSO’yu da ziyaret etmek istediklerini belirten Telli, Başkan Vekili Başdeğirmen ve kendilerini ağırlayan ITSO yöneticilerine teşekkür etti.

ISPARTA HER YÖNÜYLE DOĞA HARİKASI
Isparta’nın doğal, kültürel ve ekonomik yönlerine anlatan ITSO Başkan Vekili Başdeğirmen, böyle bir projeye imza attıkları için dernek yöneticilerini kutladı. Başkan Vekili Başdeğirmen, Isparta ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Turizmi geliştirmek, kültürlerimizi paylaşmak, ülkemiz ve şehrimizle ilgili bilgi almak için bu kulüplerin önemli olduğunu düşünüyorum. Yurtiçi ve yurtdışı bu çalışmalar dostluk ilişkilerimizi pekiştiriyor.

Türkiye ile birlikte 7 ülkenin temsilcisi olan sizleri bu projeyi hayata geçirdiğiniz için kutluyorum. Övünerek söylüyorum ki ilimiz ve Türkiyemiz de yeşil alanların önemi çok büyüktür. Ülkemizde kar amacı güden hiçbir işletme veya sanayi kuruluşu ormanımızı yok etmemiş bir tek ağacımızı kesmemiştir. Bilakis herkes yeşillendirmek için çaba sarfetmektedir.
Örneğin, ilimiz Göller Bölgesi’nde olan bir şehirdir.

7 Gölün arasında kalmış doğa harikası bir il. Eğirdir Gölü Türkiye’nin 3. büyük gölü arasında. Çevresinde tarım ve balıkçılık yapılmaktadır. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak AB Destekli Kerevit Üretiminin Geliştirilmesiyle ilgili bir projesi hazırladık. Projemiz kapsamında Kerevit Üretimi yapılırken doğaya çevreye zarar vermeden nasıl üretim yapılır bunları anlattık, eğitimler verdik. Projemizle ilgili önemli sonuçlar elde ettik.

TARIMDA ÇOK İYİYİZ
Bunun yanı sıra İlimiz Dünya Gül Yağı üretiminde önemli bir potansiyele sahip. Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65’i Isparta’dan . Kaliteli ve tamamı ihraç edilen kirazlar üretiyoruz. Ki İngiltere Kraliyet Ailesi de bizim kirazlarımızdan yiyor. Yani İlimiz yeşilin ve doğanın bol olduğu bölge. Türkiye’de 81 il içerisinde yaşanabilir iller sıralamasında ilk 5’lerdeyiz. Biz bu güzellikleri korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Arkadaşlarımızın da böyle bir sorumluluk projesi içinde doğayı korumaya destek verdikleri için teşekkür ediyorum. “

İlin ekonomik durumu hakkında da bilgiler veren ITSO Başkan Vekili Başdeğirmen, “50 bin öğrencisi ile güçlü bir üniversitemiz var, modern tarım yapıyoruz. sanayimiz çok fazla gelişmemiş olsa da turizm, tarım ve hayvancılıkla bunu tamamlıyoruz. Isparta eğitim ve sağlıkta Türkiye’nin sayılı illeri arasında . dedi.

Yabancı katılımcı ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan Başdeğirmen, “Yabancı yatırımcılara destek veriliyor mu? Sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“ Bölgesel teşviklerimiz var. Örneğin yabancı bir yatırımcı burada bir maden işletmesi açacak olursa vergi ve diğer indirimlerden istifade edebilirler. Burada Türkler nasıl faydalanıyorsa yabancılar da aynı şekilde faydalanıyor. İlimiz teşvikte 2. Bölgede bölgesel teşviklerden yararlanabiliyor.

Bizim en önemli sektörümüz mermer, 50’ye yakın mermer ocağımızın yarısı yabancı ortaklı, gülyağı fabrikaları var bunlara yabancılar da ortak. Yani Isparta olarak yabancı ortağa açık bir iliz. “
ISTUDAK Başkanı Ali Telli, proje ortağı öğrenciler ile katılımcıları ağırlayan ve bilgilendiren ITSO Başkan Vekili Başdeğirmen’e ve yöneticilere teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.