Yağcılar Köyünde Kuduz Karantinası

Yalvaç ilçesine bağlı Yağcılar köyü'nde bir ineği ısıran köpeğin kuduz çıkması nedeniyle köyün karantinaya alındığı bildirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Nisan 2011 10:54
Yağcılar Köyünde Kuduz Karantinası

Yalvaç İlçe Tarım Müdürü Sedat Acar'dan alınan bilgiye göre, 29 Mart Salı günü Yağcılar Köyü'nde bir inek başıboş bir köpek tarafından ısırıldı. İneğin sahibinin de köpeği tüfekle öldürdüğü ve durumun İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirildiği belirtildi. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri de öldürülen köpeğin başını kuduz hastalığı şüphesiyle Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Laboratuvarı'na gönderdiği bildirildi.

İlçe Tarım Müdürü Acar Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce gönderilen yazıda, köpeğin kuduz olduğunun tespit edildiğinin belirtildiğini, bunun üzerine Yalvaç Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu'nun Yağcılar Köyü'nde karantina tedbirlerinin alınmasına karar verdiğini açıkladı.

Acar, şu bilgileri verdi:

"Karantina tedbirleri uyarınca, Yağcılar Köyü'ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Karantina tedbirleri arasında tüm hayvanların kuduza karşı aşısı yapılması, kuduza yakalandığı ve kuduz hayvanlar tarafından ısırıldığı belirlenen hayvanların öldürülmesi, sahipsiz ve başıboş köpeklerin öldürülmesi, köy halkının Sağlık Gurup Başkanlığı'nca bilgilendirilmesi, ısırılan veya kuduzdan şüphelenilen hayvanla teması olan şahıslar varsa isim, soy isim, yaşı, cinsiyeti, açık adresleri, telefon numaraları ve diğer iletişim bilgileriyle beraber acilen Yalvaç Sağlık Grup Başkanlığına bildirilmesi, Kuduz hastalığına yakalanmış veya hastalıktan şüpheli hayvanların kadavraları, derileri ile birlikte imha edilmesi gibi bir çok tedbir bulunuyor."

Sedat Acar vatandaşların kuduz hastalığına karşı duyarlı olmasını istedi. Hastalığın Isparta'nın birkaç ilçesinde daha meydana gelmiş ve buralardan Yalvaç'a ulaşmış olduğunu sandıklarını belirten Acar, Yağcılar'da tüm hayvanların kuduza karşı aşılandığını da bildirdi. Acar "Hastalık kontrolümüz altındadır. Yağcılar Köyü'nde halkımız İlçe Tarım Müdürlüğü ve Sağlık Gurup Başkanlığı ekiplerince ortaklaşa eğitim çalışması yapılarak bilgilendirilmiştir" dedi.

Acar herhangi bir ısırık durumunda ve hayvanlarında anormal hareketler görülmesi halinde derhal İlçe Tarım Müdürlüğü'ne haber verilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.