Yağı Alınmamış Gül Suyu Gargarası

Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi (GÜLAR), ağız ve diş hastalıklarına iyi gelecek bir ürün geliştirdi. İçerisinde gül yağı bulunan gül suyundan üretilen gargaranın ağızdaki altı bakteriden dördünün gelişimini eng

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ocak 2013 12:50
Yağı Alınmamış Gül Suyu Gargarası

Konu hakkında bilgi veren GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı, Osmanlı döneminde gül yağının tedavi amaçlı kullanılan bir ürün olduğunu, eski kitaplarda da gül yağının ülser, ruh ve cilt hastalıkları ile ağız ve boğaz sorunlarını tedavi edici etkisinden bahsedildiğini söyledi.

Antibakteriyel özelliğe sahip gül yağına yönelik çalışmaların SDÜ Tıp Fakültesinde yürütüldüğünü kaydeden Canlı, “Ağızda bulunan bakteriler üzerinde yaptığımız deneylerde, yağı alınmamış gül suyunun altı bakteriden dördünün gelişimini engellendiğini belirledik ve deneylerin başarılı olmasının ardından yağı alınmamış gül suyundan ''gargara'' yapmaya karar verdik. Piyasada gül suyundan üretilen ve gargara olarak kullanılan bir ürün yoktu. İlk defa GÜLAR, Tıp Fakültesi ile çalışmalar yaparak piyasaya sundu. Ürün bakterileri öldürmesinin yanında ağız ve diş eti kanamalarına da iyi geliyor. Yüzde yüz organik ağız gargarasının patentini almak için de başvurumuzu da yaptık.” dedi.

Modern fabrikalarda yağı alınarak üretilen gül suyunun tedavi edici etkisi bulunmadığını belirten Doç. Dr. Canlı, gül suyunda asıl tedavi edici unsurun gül yağı olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum