Yağışların Az Olması Kuraklığa Neden Olmayacak

Isparta'da 34 tesisin temel atma ve açılış törenlerine katılmak üzere Isparta'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Isparta Valisi Vahdettin Özkan'ı ziyaret etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Şubat 2014 12:09
Yağışların Az Olması Kuraklığa Neden Olmayacak

Isparta'da bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şu anda Türkiye için susuzluk tehlikesi olmadığını belirterek, "Gazeteciler sormuştu, 'Su kesilirse ne yaparsınız?' diye. Ben de, "Bıyıklarımı keserim' demiştim ama kesmeye niyetim yok" ifadelerini kullandı.

Valilik özel defterini imzalayan Bakan Eroğlu, Vali Özkan'a Bakanlığınca hazırlatılan plaketi verdi. Vali Özkan da Bakan Eroğlu'na gül ürünlerinden oluşan sepet hediye etti.

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Bakan Eroğlu, ocak ve şubat aylarındaki yağış azlığına bağlı olarak gölet ve barajlardaki su seviyesinde meydana gelen azalmanın kuraklığa neden olmayacağını söyledi. Kırmızı alarm durumu olmadığını belirten Bakan Eroğlu, gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kırmızı alarm vermedik. Tüm illerle ilgili çalışma yaptık. Su seviyesine bakmayın. Türkiye'ye 2 yıl yetecek suyumuz var. Biz sıfır yağmurda bile Ankara'ya su verdik. Büyük şehirlerde İstanbul'da su oranımız yüzde 27. B planımız devrede. Şunu ifade edeyim; problem yok. İçme suyu amaçlı barajlarımızda doluluk oranımız yüzde 54. Şu anda Türkiye'de barajlarda 11 milyar metreküp suyumuz var. Kimisinde fazla, kimisinde az. Onu da idare ediyoruz. Su sıkıntısı yaşatmayacağımızı zaten söylemiştik. Eylül, ekim hatta ocak ayının 20'sine kadar yağışlarda bir azalma oldu fakat sonra toparladı. Normal yağışlar da gelecek zaten. Bugün İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da yağış var. Önümüzdeki haftadan itibaren batıdan başlayarak yağışlar gelecek. 1994 öncesi İstanbul 50 yıldır susuzluktan kırılıyordu. Kerbela'ya dönmüştü. Su satış istasyonları vardı. Her evde depo vardı. Benim evimde de depo vardı. Evler bidon ev olurdu."
"1 Ocak 1995'te İstanbul'da su sıkıntısı olmayacak" dediğini belirten Bakan Eroğlu, "O zaman İstanbul'un nüfusu 6,5 milyondu, şimdi ise 17 milyon. O zaman gazeteciler sormuştu, 'Su kesintisi olursa ne yapacaksınız?' diye. 'Bıyıklarımı keserim' dedim. Askerde bile kesmedim. Bıyıklarımı kestirmeye de niyetim yok. Muhalefet, ‘Bakanın A planı, B planı, C planı var. Ne yapacak?' diyor. Bunlar teknik konular. Muhalefete soruyorum, bunları anlayacak kapasitede misin? Gel sana saatlerce anlatayım. Su kesintisi olsa zil takıp oynayacaklar. Her ay değerlendirme yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta benim başkanlığımda tüm illerimizi masaya yatırdık ve değerlendirme yaptık. Kimisinde A planı devrede, kimisinde B planı için hazırlık yapıyoruz. C planına Allah'a şükür geçmedik daha. Kırmızı alarm yok" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.